VOZAČ TOJOTE VLADIMIR V. PUŠTEN NA SLOBODU: Nisu mi radile kočnice, nisam mogao da se zaustavim

Iako je tužilaštvo tražilo pritvor, sud mu izrekao samo meru zabrane napuštanja prebivališta. Mali Aleksa juče sahranjen u Subotici.

Vozač Vladimir V. (43) iz Beograda, koji je osumnjičen da je pre tri dana pregazio malog Aleksu Dimitrova (10) na Divčibarama, danas je nakon saslušanja u Osnovnom tužilaštvu u Valjevu pušten da se brani sa slobode, uz izrečenu meru zabrane napuštanja prebivališta.

Kako se saznaje, Vladimir V. se na saslušanju pred tužiocem branio na isti način kao u policiji, tvrdeći da su mu otkazale kočnice na automobilu i da nije postojala šansa da spreči nesreću.

- Vladimir V. se na saslušanju pojavio sa dvojicom advokata. Iako je vanredni tehnički pregled pokazao da su kočnice i sistem za upravljanje bili ispravni, on je nastavio da se brani tvrdnjama da nešto nije bilo u redu sa volanom, kao i da su mu otkazale kočnice - kaže izvor Kurira iz istrage.

Po okončanju saslušanja tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor, ali sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Valjevu to nije prihvatio i Vladimir V. je oslobođen.

Tragično nastradali dečak, desetogodišnji Aleksa Dimitrov, danas je sahranjen na groblju u Subotici.

Bolni jauci i zapomaganje za poginulim Aleksom Dimitrovim (10) prolamali su se juče ulicom Antona Aškerca u Subotici, iz kuće u kojoj je nesrećni dečak živeo sa roditeljima.

- Nema više mog sina - ponavljala je kroz jecaje.

Neutešni i još u neverici, u kući porodice Domitrov, okupili su se rođaci, prijatelji i nastavnici OŠ „Miloš Crnjanski“, koju je Aleksa pohađao. Nesrećna ekskurzija na Divčibarama odnela je mladi život. Otac Vladimir i Aleksina polusestra Milica (17) smogli su snage da podele svoju tugu i jad.

- Bio je anđeosko dete, dobra duša, dobro srce. Uvek je imao dobru volju i nameru, išao je ka pravdi, dobru i poštenju. Pazio je na sebe i čuvao drugare oko sebe - kaže Vladimir Dimitrov, otac stradalog dečaka, dok mu se u zagrljaj svija ćerka Milica, pokrivajući lice rukama.

- Od malih nogu, kad je seo u auto, prvo je naučio da se veže. Kad je vozio bicikl, imao je kacigu. Imao je i svoj mali motor na četiri točka i nije bilo šanse da sedne u njega, a da prvo ne stavi kacigu. Uvek je vozio polako i pazio da druge ne ugrozi u saobraćaju, da nekome ne zasmeta, da ne pomisle loše o njemu... Bio je lepa, dobra i pametna duša - priča skrhan od tuge i jada Aleksin otac. 

- Krenuli smo čim nas je pozvala, seli smo u automobil. Prvo nismo bili sigurni šta se desilo i tek usput smo saznali najtužniju vest u našim životima. Ostali smo bez našeg sina, našeg anđela. Bio je dete za primer u svakom pogledu, svi u školi su imali pozitivno mišljenje o njemu. Borio se za svaku ocenu i za svoje drugove - grcajući i sa pola snage kaže Vladimir Dimitrov.

Aleksina polusestra Milica (17) kroz suze je kratko rekla da neće imati s kim da slavi rođendan.

- Ništa više nema da se kaže. On je s anđelima. Trebalo je u novembru da proslavimo zajedno, ja punoletstvo, a Aleksa svoj 11. rođendan - rekla je Milica.

Prijatelji i meštani Subotice u neverici pričaju o pogibiji dečaka. 

- Ne daj, bože, nikome. Otac Vladimir je radoholičar, uvek je trčao da zaradi dinar i obezbedi porodicu i sina jedinca. Radi i grejanje i vodovod. Vrhunski je majstor - rekao je dobar prijatelj oca Vladimira. 

Prema svedočenju dece iz razreda, vozač „tojote“ iz Beograda, koji je usmrtio Aleksu i povredio dve devojčice na Divčibarama, u ruci je držao mobilni telefon i cigaretu! To mu je, kako se pretpostavlja, odvratilo pažnju tokom vožnje. Istraga će pokazati da li su tačne tvrdnje osumnjičenog V. V. da su mu, navodno, otkazale kočnice ili su Aleksini drugovi iz razreda dobro videli.

Stradali dečak je nekoliko dana pred ekskurziju bio bolestan, što ga je uznemirilo i uplašilo da neće otići sa svojim vršnjacima na dugoočekivane Divčibare.

- Imao je visoku temperaturu i brinuo je da možda neće otići na ekskurziju, koju je dugo čekao. Na kraju smo zbog njegove silne želje otišli kod doktora, samo da bi ozdravio što pre. Nedelju dana po povratku, u sledeći utorak, imali smo uplaćeno letovanje u Turskoj i tome se mnogo radovao - neutešno kaže Vladimir Dimitrov.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji