Print this page

NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Ako vaš auto pripada ovoj grupi moraćete 2 PUTA GODIŠNJE da ga REGISTRUJETE

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji će da stupi na snagu 2018. godine, done će brojne novine, a neke od njih se odnose i na registraciju vozila, koja će tom prilikom biti fotografisana. Neće biti  nikakve pogodnosti. Predlog je da prevozna sredstva koja su starija od 15 godina idu 2 puta godišnje na tehnički pregled. Novine će se odnositi  i na auto škole.

Od početka godine za vreme novogodišnjih i božićnih praznika u Srbiji je stradalo u saobraćaju deset ljudi. Polovina stradalih su pešaci, a većina udesa se desila noću, u uslovima smanjene vidljivosti. Iz policije prenose da je prošle godine u saobraćaju stradalo čak 578 ljudi ili 5%  manje nego u 2016.

– Najviše problema će imati oni vozači koji voze pod dejstvom alkohola , posebno  oni koji imaju preko 2 promila alkohola u krvi. Tu su kazne drastično povećane –  tvrdi Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja.

Dogodiće se promene i za auto škole. Pred kraj godine štrajk instruktora u auto-školama je inicirao potrebu za  uvođenjem promena u njihovom licenciranju. Instruktora je tako malo  jer su, kako kažu, malo plaćeni. Dušan Nikolić iz Privredne komore Srbije navodi da je godišnje potrebno da se obuči 2.000 vozača kako  bi se zadovoljili međunarodni i domaći prevoznici.

U 2018. nas čeka i pojačan video-nadzor na auto-putevima i raskrsnicama, što će dosta pomoći u dokumentovanju saobraćajnih prekršaja. Budite oprezniji da ne bi plaćali kazne .