OVO MOŽE DA SPASE NEČIJI ŽIVOT: 5 stvari koje morate da uradite u automobilu koji tone pod vodom!

Zlu ne trebalo, ali direktno morate dobro poznavati stvari koje morate da uradite u automobilu koji tone pod vodu. Ovakve nesreće su najrizičnije, jer postoji mogućnost od davljenja. Ipak, najveći broj smrtnih ishoda je zbog panike koja nastane kada se dođe u ovu nezgodnu situaciju. ne postoji ni trunke koncetracije i zdravog razuma.  Usvajanjem pravila za preživljavanje, delovati odlučno kada automobil završi u vodi, brza reakcija, povećava mogućnost preživljavanja, čak i ako je automobil potpuno potopljen.

1. Pripremite se za udarac

Čim ste svesni da je automobil otklizao s puta i došao na površinu vode, ako ste ostali pribrani, zauzmite pripremni položaj. To ćete učiniti tako da obe ruke stavite u položaj "devet i tri". Udarac vašeg automobila mogao bi da aktivira vazdušne jastuke u vozilu, stoga bilo koji drugi položaj mogao bi da izazove ozbiljne povrede. Ako su vam ruke u položaju "deset i dva" položaj ruku mogao bi se naći na putu vazdušnog jastuka, čime bi one udarile u lice i povećale rizik od povreda. Zapamtite, vazdušni jastuk se naduvava brzo, u roku od 0,04 sekundi pošto se pokrene. Nakon što je ovaj deo završio, odmah se pripremite za sledeći korak. Ostanite mirni. Panika smanjuje energiju, koristi dragoceni vazduh i uzrokuje da u kratkom roku nestane. Ponavljajte mantru o tome šta da učinite kako biste što pre dostigli površinu vode, i ostanite usredsređeni na situaciju.

2. Otkačite sigurnosni pojas

To mora biti prva stvar na koju morate da pomislite, a nakon toga deca i otvaranje prozora. Otkopčajte decu (prvo najstarije koji tada mogu pomoći drugima). Zaboravite poziv mobilnim telefonom, nažalost vaš automobil neće čekati poziv i mnogi su izgubili život pokušavajući uputiti poziv mobilnim telefonom. Budite zauzeti izlaskom iz automobila. Postoji mnogo teorija o tome kako osoba treba da ostane vezana. U prilog teoriji idu razmišljanja kako prilikom ulaska vode osoba neće izgubiti orijentaciju i neće se udaljiti od prozora ili vrata. Ako treba da odgurne vrata, pojas bi mogao da bude dodatna poluga. Može poslužiti kao orijentacija ako se automobil okrene naglavačke. Ali bezbednosni pojas može otežati situaciju prilikom što bržeg izlaska iz automobila. Stručnjaci stoga savetuju kako je mnogo bolje biti pokretan otpočetka jer ponekad zbog težine motora prednji deo automobila tone brže, a okretnost može pomoći pri izlasku kroz zadnji deo automobila.

3. Pokušajte otvoriti prozor

Odmah nakon ulaska u vodu pokušajte da otvorite prozor. U ovoj fazi ostavite vrata na miru i koncenrišite se na prozor. Elektronika u automobilu trebalo bi biti u funkciji barem još tri minuta, ne u smislu da imate tri minuta, već znak da prvo pokušate na taj način da otvorite prozor. Većina ne razmišlja o prozoru kao mogućnosti izlaska iz automobila, što zbog uobičajenog izlaska kroz vrata, panike, ali i raznih poluinformacija koje su do sad čuli vezano za vrata ili prozore. Postoji nekoliko razloga po profesoru Giesleru zašto se ne bi trebalo fokusirati na vrata. Odmah nakon udara, imate samo nekoliko sekundi u kojima možete otvoriti vrata dok su još uvek iznad nivoa površine vode. Jednom kada voda prekrije vrata, ljudski je nemoguće otvoriti vrata zbog pritiska koji će se morati izjednačiti pre nego ćete moći otvoriti vrata. To znači da će se kabina morati ispuniti vodom, a to nije situacija u kojoj se želite naći. Otvaranjem vrata ubrzaćete potonuće automobila, olakšati, ali i skratiti vreme izlaska iz automobila. Profesor Geisbrecht zaključio je da automobili plutaju između 30 sekundi i 2 minute, i to je period u kojem pokušajte izvući iz automobila što više ljudi, dok bi otvaranje vrata moglo biti kobno za one na zadnjem sedištu. Kako bilo , automobil će najverovatnije prema dnu krenuti delom u kojem je motor, stoga ipak pokušajte brzom reakcijom i otvaranjem zadnjih vrata pronaći mogućnost što skorijeg izlaska. Ako niste u mogućnosti otvoriti prozor, ili je to otvoren samo na pola, moraćete ga razbiti. Koristite neki objekat ili nogom razbijte prozor. Možda će vam se činiti lošom reakcijom kojom voda ulazi u automobil, ali što je ranije otvoren, pre ćete biti u mogućnosti da pobegne direktno kroz razbijen prozor.

Ako nemate alate ili teške predmete za razbiti prozor, koristite svoje noge. Ako imate visoke pete, biće najbolje da udarite u središte prozora. Vetrobransko staklo nemojte niti pokušavati, ono je napravljeno kao sigurnosno i neraskidivo. Pa čak i ako ste uspeli, lepljivost sigurnosnog stakla otežaće razbijanje i doći će do gubitka vremena. Bočni i zadnji prozori su najbolja mogućnost za beg. Ako imate težak predmet, cilj je za sredina prozora. Kamen, čekić, kišobran, šrafciger, laptop, mobilni telefon, itd, može poslužiti kao prikladno sredstvo za razbijanje stakla. Čak i ključevi ako ste dovoljno jaki. Ukoliko ste uspeli da razbitjete prozor, duboko udahnite i plivajte kroz razbijeni prozor. Voda će velikom brzinom početi ulaziti u automobil, a spremni na to koristite svu snagu kako bi počeli da plivate prema površini. Istraživanja su pokazala kako je bolje krenuti odmah nego čekati da se automobil napuni vodom. Takođe, deca bi trebalo da budu na prvom mestu. Gurnite ih prema površini kako najbolje možete. Ako oni ne mogu plivati, pogledajte možete li im dati nešto što pluta kako će se držati uz to. Odrasla osoba trebalo bi ići s njima ako ne postoji ništa plutajući što bi im moglo pomoći na putu do površine. Ako je dete u automobilu, pokušajte im reći da dišu normalno sve dok voda ne dođe do njihovih prsa.

4. Beg iz automobila je moguća tek kad se pritisak izjednači

Dramatično stanje u kojem je automobil ispunjen vodom i pritisak se izjednačio. Trenutak u kojem se morate kretati brzo kako bi osigurali opstanak. Potrebno je otprilike minut do dva kako bi se automobil ispunio vodom. Dok još ima vazduha u automobilu, dišite polako i duboko te se koncenrišite na pokrete koji slede nakon ispunjenja vodom. Dišite usporeno i kada je voda u nivou prsa, duboko udahnite i zadržite nos. Pokušajte ostati smireni, ne otvarajte usta kako voda ne bi ulazila. Isplivajte kroz razbijeni prozor.

5. Plivajte na površinu što je brže moguće

Odgurnite se od automobila i krenite prema površini. Ako izgubite orijentaciju, krenite prema svetlu ili pratite mehuriće. Budite svesni okoline, pripazite na kamenje, betonske stubove mostova ili čak brodove. Ako je površina prekrivena ledom, logično izaberite rupu od udara automobila. Potražite lekarsku pomoć što pre. Adrenalin u krvotoku nakon spasavanja može smanjiti mogućnost pronalaska bilo kakve povrede koje ste možda zadobili u nesreći. Prolaznici mogu pozvati pomoć i pružiti vam toplotu, udobnost i prevoz do najbliže bolnice. Hipotermija može biti realna mogućnost, ali zavisi od temperature vode.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji