Svi znamo za bosanske piramide, ali ovo što se pojavilo još je luđe: Misteriozni simbol osvanuo na 1000 metara visine, evo šta kažu stručnjaci

Ne zna se kako su izgradene egipatske piramide. Što zapravo znace hijeroglifi? Nemamo pojma. Osim Osmanagica, rijetki ce reci da su piramide u Visokom prave. Mi ne znamo kamo idu duše macaka. Pojma, zapravo, nemamo kako je preminuo faraon Tutankamon.

I niko ne opovrgava da stari Egipcani stižu s Biokova u Hrvatskoj. Možda su oni baš preci današnjih stanovnika Makarske rivijere – piše Slobodna Dalmacija.

Od davnina se za biokovske vrtace vežu mitovi i legende, ponajviše o vilama i vukojarcima nalik Anubisima, o kojima ce vam starosjedioci iz zaseoka u podnožju planine slikovito i uvjereno pricati da su stvarni. Pa ako uzmemo to u obzir i dodamo kako je sve vezano za drevni Egipat uglavnom nedokazivo, zašto petmetarski simbol besmrtnosti u hijeroglifima, pismu starijem 3000 godina od Krista, ne bi bio legitiman dio Biokova?

Biokovski Ankh postavljen je na oko tisucu metara nadmorske visine. Misticnog i glomaznog fotografiraju ga planinari.

A kako se mi ne bi bavili nagadanjem je li ovo djelo ljudskih ruku ili ga potpisuje osobno Ra, bog sunca, prepustili smo presudu strucnjacima.

Semir Osmanagic, nezavisni istraživac cije ime vam je poznato kada se spomene fenomen bosanskih piramida, gigantsku formaciju udaljenu tri kilometra od restorana “Vrata Biokova” smatra vrijednom pažnje.

– Ova kamena skulptura interesantan je primjer podsjecanja na simbole prošlosti. Bilo bi dobro izmjeriti proizvodi li izbor kamena i lokacije energetske fenomene koji mogu biti blagotvorni – pita se Osmanagic, koji zna da slicni artefakti nisu iznenadenje na Balkanu.

– Na tlu današnje Hrvatske, egipatska kultura popularizirana je osvajanjima antickog Rima. U Dalmaciji i Istri moglo se prije dvije tisuce godina naci mnoštvo artefakata i arhitektonskih utjecaja – tvrdi istraživac, svjestan da je u našim krajevima simbol i dandanas masivno korišten.

– Njegovo znacenje nikad se nije mijenjalo. Osim dugovjecnosti, Ankh se povezuje i odnosom materijalnog i nematerijalnog svijeta. Upotrebljavali su ga totalitarni i demokratski režimi, duhovne zajednice i megalitne kulture, pa sve do današnjih tattoo majstora – upucen je Osmanagic.

Osim strucnjaka za bosanske piramide, i dr. Mladen Tomorad, istaknuti profesor s Hrvatskih studija zagrebackog sveucilišta, tocnije Odjela za povijest, iznenaden je pojavom instalacije.

– Zašto je netko napravio simbol Ankha na Biokovu teško je reci, no moram priznati da je ovo prvi takav slucaj za koji sam cuo bilo gdje u svijetu. Vjerojatno je rijec o modernoj instalaciji. Sigurno nije napravljen u antici – zakljucuje Tomorad koji povezuje pojavu biokovskog Ankha s “gamerima”.

– I udruženja igraca strategija kao što je “World Of Warcraft”, nazivaju se “Ankh”, što ukazuje na cinjenicu da je ovdje rijec o modernoj fascinaciji. A egiptologija je u Hrvatskoj postala prilicno zanimljiva u proteklih desetak godina – naglašava Tomorad.

A da ima i onih koji nisu iznenadeni pojavom egipatskog križa, potvrdili su djelatnici Javne ustanove Park prirode Biokovo. I prije je, kažu nam, bilo neobicnih prikaza po vracama iznad oblaka.

– Znamo za postavljenu instalaciju. Prije ovog znaka na istome mjestu i od istog kamenja bio je natpis Frane i Ivana – javljaju nam iz Parka i zakljucuju:

– Radi se o docu u privatnom vlasništvu, na kojem posjetitelji vjerojatno izražavaju kreativnost.

Eto – misterij je možda riješen. Iako, kako kaže Osmanagic, treba vidjeti ima li instalacija energetskih blagodati, ono što je dokazano jest da govorimo o umjetnickom podvigu na najvišoj nadmorskoj visini ikad zabilježenom u ovim krajevima.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji