INVAZIJA SRBA NA BAVARSKU BOLNICU! Sad će svi da nauče srpski iz moranja! SELFI KOJI JE ZAPALIO SVET (FOTO)

U opisu je stajalo: “Balkan ekipa se skupila i izvršila invaziju na bavarsku bolnicu. SAĆE SVI DA NAUČE SRPSKI IZ MORANJA”

Ova fotografija srpskih lekara i medicinskih sestara koji se smeju na poslu pojavila se na Tviteru, a idilu kvari samo - lokacija na kojoj je slika nastala.

Naime, ona je nastala u jednoj nemačkoj bolnici, što dalje ukazuje da su ovo još jedni od onih koji su napustili Srbiju.

U opisu je stajalo: “Balkan ekipa se skupila i izvršila invaziju na bavarsku bolnicu. SAĆE SVI DA NAUČE SRPSKI IZ MORANJA”.

Drugi korisnici su komentarisali da ih je lepo videti, ali da nažalost, to znači da ovde ostaje sve manje lekara. Neki su se upitali pa ko će na kraju nas lečiti?

Čak je komentar ostavila i jedna starija doktorka pitajući se šta onda da radi, jer “starija je, pa niti ostati, niti otići”. Devojka koja je okačila ovu fotografiju napisala joj je kratko – otići.

Nažalost, “odliv mozgova” osetan je u svim privrednim granama, a lekari su među prvima koji bolje radne uslove i život pronalaze u zemljama Zapadne Evrope.

Razlog ovom masovnom napuštanju Srbije prvenstveno leži u plati, koja u Nemačkoj iznosi između 2.500 i 4.000 evra, što je skoro šest puta više nego kod nas.

Iskustva onih koji su otišli uglavnom su realna, daleko od bajnih, ali kako po forumima pišu “tamo se njihov rad i znanje cene”.

Dobiti posao lekara u Nemačkoj nije nimalo lako. Potrebna je visoka stručnost i kvalitet, jer je konkurencija sa lekarima iz zemalja Evropske unije izrazito velika. Lekari iz Srbije najčešće su traženi u internom odeljenju i to na kardiologiji, kao i na hirurgiji, a u selima se traže lekari opšte prakse.

Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

Neophodno je da kvalifikacije našeg stručnjaka budu jednake onima u Nemačkoj, poznavanje nemačkog jezika na nivou B2, diploma visokoškolske ustanove, kao i opšti, sanitarni i zdravstveni pregled.

Do 2011. godine svega jedan ili dva lekara su Lekarskoj komori tražili sertifikat o dobroj praksi, što je preduslov za posao u nekoj drugoj zemlji. Samo dve godine kasnije, 2013. ovaj broj je povećan na 15 lekara nedeljno.

Ako je sudeći po tendenciji rasta odlazaka lekara u strane zemlje, ove godine to je znatno veći i alarmantniji broj.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji