Print this page

BURNA RASPRAVA U TIRANI: Džaferović ućutkao Dodika i Vučića ovim rečima...

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size

Rasprava članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, koju su mediji zabilježili na marginama samita Procesa Brdo – Brijuni, nastavljena je tokom samog samita i izlaganja učesnika.

Inicirao ju je, saznajemo, Milorad Dodik, koji je u svom izlaganju odgovornost za gotovo sve izazove sa kojima se suočava BiH fakturisao Bošnjacima. Odnosilo se to, prije svega, na neformiranje državne vlasti.

Džaferović je pojasnio da prepreka formiranju vlasti nisu Bošnjaci, već upravo Dodik i zvaničnici njegove političke opcije zbog nepoštivanja vladavine zakona. BiH je, podsjetio je Džaferović, dobila poziv NATO-a da dostavi Godišnji nacionalni program (ANP), a integracije u NATO savez su obaveza institucijama BiH koju propisuje Zakon o odbrani BiH, Odluke Predsjedništva BiH iz 2009. godine te Strategija vanjske politike BiH.

- Izvolite, pošaljite ANP (Godišnji nacionalni program), odmah ćemo imati Vijećeministara. To nije do nas već do onih koji neće da poštuju princip vladavine prava – kazao je Džaferović.

Najviše prostora je zauzela rasprava o granicama BiH sa Srbijom i Hrvatskom. I u tom je slučaju Dodik zastupao stavove susjednih država, tvrdeći da, kada je Srbija u pitanju, Bošnjaci opstruiraju postizanje dogovora, odnosno ne prihvataju prijedlog Beograda o razmjeni teritorija.

Džaferović je odgovorio da su granice BiH sa susjedima poznate, da se poštuju, ali da susjedi izbjegavaju zaključiti ugovore o granicama.

- Nema razmjene teritorija i nikada neće biti nikakve razmjene teritorija – poručio je Džaferović, pojasnivši da je neophodno zaključiti ugovor o postojećim međunarodni priznatim granicama, a da se tek onda može razgovarati o pograničnim pitanjima, u skladu sa međunarodnim konvencijama i obostranim interesima.

Na samitu u Tirani je otvoreno i pitanje granice sa Republikom Hrvatskom, a u kontekstu Pelješkog mosta, čija gradnja ugrožava pravo BiH na slobodan pristup otvorenom moru.

- Hrvatska izgradnjom Pelješkog mosta ne zagrađuje BiH – tvrdila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Svoj je stav nastojala obrazložiti i konstatacijama da je bh. more plitko, da je Hrvatska ostavila prolaz BiH te da su visina i raspon stubova Pelješkog mosta prilagođavani kako bi se, navodno, zadovoljili interesi BiH.

Džaferović je podsjetio Grabar-Kitarović da Hrvatska gradi Pelješki most bez saglasnosti BiH, što potvrđuje i Odluka Predsjedništva BiH iz 2009. godine, odnosno pismo kojim je Predsjedništvo BiH upoznalo Hrvatsku da se protivi gradnji Mosta, što je, dodao je Džaferović, jedini zvanični stav BiH.