KUM MU SREDIO NA NE ODE NA INFEKTIVNO, ZARAZIO CELU BOLNICU! Skandalčina, pacijent uz sve to i LAGAO! CEO BALKAN U OPASNOSTI

PrviI pacijent u Mostaru kojem je potvrđena zaraza koronavirusom ujedno je izazvao i javno-zdravstveni i politički skandal, o čemu su se raspisali bosanskohercegovački mediji.

Pre dva dana su u Univerzitetsku kliničku bolnicu (SKB) Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, koji su se žalili na prehladu, pa su zbog respiratornih teškoća i upale pluća smešteni na Odeljenje za plućne bolesti.

U SKB Mostar testirani su na Covid-19 te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat.

No, uskoro su iz mostarske bolnice krenule da cure informacije koje značajno komplikuju prvobitnu verziju događaja.

Izvor iz SKB-a Mostar: Sami smo uveli virus u bolnicu

Sami smo uveli virus u bolnicu, rekao je za Dnevnik.ba izvor iz SKB-a Mostar, nakon što je potvrđeno da je jedan pacijent pozitivan na koronavirus.

Problem je nastao kad se ispostavilo da je zaraženi pacijent čitav jedan dan proveo po različitim delovima SKB-a Mostar i bio u kontaktu sa nizom osoba. To je indirektno potvrđeno i u saopštenju Kriznog štaba HNŽ-a.

Ključno je pitanje zašto je pacijent zaražen koronavirusom boravio na Odeljenju za plućne bolesti umesto na Infektivnom. Pritom je pak potencijalno prekršen i protokol koji je napravljen kako bi se što efikasnije izborili sa koronavirusom.

Prema informacijama koje cure iz SKB-a Mostar, pacijent i lekar koji ga je smestio na Pulmologiju su u kumovskim vezama. Drugde je pak objavljeno da su rođaci. U svakom slučaju, radilo se o primanju preko veze.

Pacijenti lagali

Da su pacijenti lagali potvrdio je i direktor SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić.

“Najveći problem je činjenica da je pacijent u anamnezi rekao lekarima kako nije boravio nigde izvan Bosne i Hercegovine, pa nije ni tretiran kao potencijalno zaražen koronavirusom, nego je primljen na Odeljenje pulmologije, čime je ugrozio brojne živote”, rekao je Kvesić za Klix.

“Mi smo u utorak zbog jednog pacijenta koji nas je pogrešno usmeravao nekoliko sati, poslali deset ljudi u izolaciju", dodao je.

"Otac i sin su u bolnici. Kod oca smo potvrdili virus, kod sina prvi test je negativan, međutim s obzirom na to da su oba došla na pulmologiju i bili sa još jednim čovekom, sva tri smo premestili u prostor koji smo opremili za izolaciju. Napravili smo sve po pravilima službe”, tvrdi Kvesić.

Epidemiološka služba traži sve koji su bili u kontaktu sa ocem i sinom

Zbog celog slučaja, kako ističe, epidemiološka služba radi na traženju onih s kojima su oni bili u kontaktu, a smatra da to nije mali krug.

Radio Sarajevo tvrdi da su se pacijenti žalili na upalu pluća te prećutali podatak da su nedavno bili u Italiji pa su zato smešteni na Pulmologiju.

Naša stranka traži istragu

Cela stvar je dobila i političku dimenziju. Bosanskohercegovački mediji pišu da su pacijenti bliski HDZ-u. Istragu je zatražila Naša stranka.

“S obzirom na to da postoje indicije da je u slučaju lečenja pacijenta zaraženog virusom COVID-19 došlo do onog što se definiše u Krivičnom zakonu Federacije BiH kao ‘krivično delo protiv zdravlja ljudi’, što je precizirano u članu 225 i 229 (Prenošenje zarazne bolesti i nesavjesno lečenje) pozivamo Tužilaštvo da otvori istragu o ovom slučaju.

Potrebno je istražiti i u što skorijem vremenskom periodu informisati javnost o dešavanjima u vezi sa spomenutim slučajem kako bi se sankcionisali oni koji su eventualno napravili grešku, a građanima vratilo poverenje u zdravstveni sistem i medicinsko osoblje. Ukoliko nije bilo propusta, važno je takođe da to građani znaju kako bi se izbegle glasine i širenje panike.

U periodu koji je pred nama, ključan je iskren i odgovoran pristup i komuniciranje istine. Svesni smo da je situacija teška, da niko nema iskustva sa pandemijom ovih razmera, baš zato se moramo moći osloniti jedni na druge, ali i na sistem. Svako gledanje kroz prste, zaobilaženje protokola, neprijavljivanje neodgovornih i nesavesnih će nas sve skupo koštati. Način na koji su se stvari u Mostaru odvijale do sada hitno moramo ispraviti”, rekli su iz Naše stranke.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji