Print this page

NAJSTARIJA KUĆA U BEOGRADU: Nemačka vojska u tunelima ispod kuće pronašla blago, ali nikada nije uspela da ga izvuče iz podzemlja

Jedan od najstarijih beogradskih kvartova Dorćol prepun je misterija. Šta se sve tajanstveno događalo u ovom delu grada danas bi mogli da se napišu tomovi knjiga. Od tajne lobanje „beogradskog“ neandertalca koja je nađena u Skadarskoj tridesetih godina prošlog veka, pa je kasnije zauvek misteriozno izgubljena, pa do najstarije beogradske kuće u Dušanovoj 10, Dorćol obiluje pričama. Upravo najstarija kuća je mesto oko kog se i danas ispredaju različite priče. Kuća ja zidana od 1724. do 1727. po nacrtima švajcarskog neimara Nicole Doxatta de Moureza, ali nesrećni graditelj je kasnije pogubljen od strane austrijskih vlasti zbog, kako rekoše tada vlastodršci, veleizdaje! Inače, tada se govorkalo da je Švajcarac ubijen da ne bi otkrio tajne prolaze koji su se nalazili ispod kuće i vodili ko zna gde. Upravo su ti prolazi izgleda privlačili mnoge da ovoj kući daju na značaju. 

Misterija koja je do danas okružuje prvi put je u većoj meri zainteresovala Beograđane tokom Drugog svetskog rata. Naime, Nemci su u jednom periodu svakodnevno i u najvećoj diskreciji nešto užurbano tražili i kopali. Pričalo se svašta, i sve verzije su bile vezane za nekakvo blago. Navodno, su tu bile skrivene dragocenosti koje su Nemci, brže-bolje, transportovali za Berlin, ali šta su zaista tražili, i eventualno da li su to našli, Beograđani verovatno nikad neće saznati. 

Istim ovim tunelima bili su opčinjeni i Nemci, koji su sledeći pohodili Kalemegdan, odnosno Beograd, tokom Drugog svetskog rata. Druga velika legenda povezana sa ovom kućom je da su Nemci u tunelima ispod kuće pronašli blago i odneli ga u Berlin. Posle rata, stanovnici ove kuće su otkrili tunele, ali ih nisu istraživali pošto su izgledali zapušteno  i nestabilno, pa je pretnja da se uruše bila realna.

Nikada sa sigurnošću nećemo znati čemu su sve služili ovi tuneli, pošto ih je i danas nemoguće ispitivati, ne samo zato što su izuzetno oštećeni, već su i pod vodom. Podzemni prolazi su poplavljeni kada je vodostaj Save i Dunava porastao.

Zanimljiva je i činjenica da su se do tridesetih godina prošlog veka uz ovu kuću našle još dve, ali su srušene u međuvremenu. Sve tri su, navodno, bile povezane podrumima i tunelima sa tvrđavom. Maštu onima koji su razmišljali o misterioznim lagumima i tunelima raspaljuje činjenica da se podrum proteže duž celog placa na kom je kuća sagrađena.

Što se tiče njenog izgleda, barokni stil posebno ističu lučni svodovi, vidljivi i sa spoljne strane. Lučni svodovi nalaze se i u podrumu, zahvaljujući čemu je ova kuća stabilna gotovo tri veka.

Potom je odlaska okupatora prošlo nekoliko godina, i sad zamislite iznenađene stanare zgrade u Dušanovoj 10. koji su ispod svoje kuće otkrili početak čudesnog tunela koji je vodio negde dubuko u središte Beograda. Tama koja se našla ispred zaprepašćenih ljudi koji su želeli da uđu nije im dozvolila da krenu dublje i vide gde vodi ova misterija... Danas je sve manje-više urušeno i pod vodom. Inače, ova kuća je često menjala namenu, u njoj se nalazila i tekstilna radionica, a stanovnici ovog dela grada pamte de se prva beogradska pekara koja radila non-stop 24 sata nalazila baš u Dušanovoj 10.

U vezi sa najstarijom kućom u Beogradu zanimljivo je i to da je u njoj otvorena prva radnja – inače pekara – koja je u SFRJ radila dvadeset četiri sata dnevno, svakog dana. Njen vlasnik bio je Đorđe A. Ilić, osnivač i predsednik unije pekara, prvog takvog esnafskog udruženja od 1945. Unija je ostala upamćena po pružanju pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva. Tako pekara koja se danas tu nalazi svedoči o malom delu burne istorije najstarije kuće u Beogradu.