Društvo

Društvo (563)

Ambasador Srbije u Grčkoj, bratskoj pravoslavnoj zemlji, pomešao je sveto trojstvo tokom polaganja venaca! Pred lokalnim verskim poglavarima ambasador se prekrstio kako to niko dosad nije uradio. Po svemu sudeći bio je potpuno zbunjen, pa je krenuo u svoju levu stranu, a zatim u desnu, pa ponovo u levu. Sveštenici nisu verovali svojim očima...

Nakon još jedne uspešne prajd šetnje na tviteru su osvanule fotografije naše poznate mlade glumice Nine Janković koja se prošetala na Paradi beba i trudnica u Šapcu.

Iako se nikad nije javno deklarisala za i protiv Parade ponosa, sad je, po svemu sudeći, javno pokazala svoj stav i krenula u porodičnu šetnju.

Mnogi tviteraši pozdravili su ovaj njen potez kao simpatičan, ali je bilo i onih koji su to negativno komentarisali.

Kuma ovogodišnjeg prajda bila je Sara Jo koja je svojim sjajnim i energičnim nastupom pordžala LGBT populaciju. 

default

SRAMOTA! Table za koš, namenjene najmlađima, preko noći postavljene, ali i skinute sa jednog terena u Prokuplju. 

Košarkaške table koje su bile postavljene od strane kompanije Mozzart u Kuršumliji, uoči dolaska Tamare Vučić koja je, kako prenose mediji, posetila školu i između ostalog poklonila te table, skinute su nakon njenog odlaska.

Kako piše portal prokupljenadlanu.rs, nakon posete supruge predsednika Srbije, u ponedeljak, table su "nestale", ali su se u sredu opet "pojavile".

Direktor škole Radiša Nikić priznao je da su skinute, ali kaže da je to "normalno jer su morale da se prilagode".

"Table je kompanija Mozzart ljubazno donela u subotu i postavili smo ih. Delegacija je u ponedeljak lepo došla. Kasnije smo ih sklonili kako bi ih prilagodili i dodatno učvrstili. Ne znam šta je to čudno. Mi se brinemo o bezbednosti dece i za nas je popravka koševa svakodnevna stvar", kazao je Nikić.

On, međutim, nije odgovorio zašto su uopšte postavljane, ako nisu prilagođene i ako nisu bezbedne za decu.

Opozicioni odbornici u Kuršumliji smatraju da su te table samo poslužile za slikanje, a da su tek kada se na društvenim mrežama proširila priča, naknadno, kompanija Mozzart je donela nove, bolje i prilagođene koševe.

Isto tako, našem portalu se javio Marko Jevtić, koji nam je ispričao svoju priču iz kraja gde je odrastao i gde nije bilo terena:

- Pozvali smo kladionicu Mozzart da dođe u naš kraj i sredi jedini teren koji je totalno propao. Čak smo predložili i ambasadora terena, košarkaša koji je rođen par ulica od njega. Međutim, očigledno nismo bili politički podobni, pa su iskoristili "našeg komšiju ambasadora" i renovirali teren koji se nalazi na pet kilometara odavde. Iskoristili su nas, jer su nam uzeli ideju i upotrebili u svrhu svoje samopromocije. Čuli smo razne priče, do toga da tamo živi jedan političar koji je insistirao da se njemu srede koševi. Šta je istina o toga i zašto mi sada nemamo teren, ostaje nam nepoznanica

Da li stvaro kompanija Mozzart sređuje koševe samo politički podobnim ljudima, ostaje pitanje nad pitanjima.

default

Po zauzeću Srbije, Turci su mnoge srpske crkve pretvorili u džamije, pa su to hteli da učine i sa dečanskom manastirskom crkvom

Za ovu svrhu dovedena je u Dečane silna turska vojska i mnogo njihovih verskih velikodostojnika sa njihovim poglavarom da bi taj čin bio što svečaniji.

Da ovo ne bi izazvalo bunu okolnih Srba Turci su rasporedili svoju vojsku oko manastira i doneli dosta municije koju su smestili u kulu zvonaru na velikoj kapiji. Glavni vojskovođa sa doglavnicima smesti se u najbolje odaje konaka i onda pozva igumana i monahe i predloži im da se poturče; u protivnom da odmah napuste manastir. Pošto su odbili da se poturče, iguman i bratija molili su, preklinjali, plakali, obećavali zlato, samo da Turci ostave manastir na miru, ali ništa nije pomoglo. Turci ih isteraše iz manastira i oni se povukoše u isposnice u klisuri više manastira.

Čim su došli, Turci postaviše na kulu zvonaru nad kapijom svoj polumesec sa zvezdom, kao znak poturčenja. To su hteli da stave i na crkveno kube, ali zbog velike visine bez skele to nisu mogli odmah učiniti, pa su ostavili za kasnije. Po isterivanju kaluđera, ostao je u manastiru samo još sveti kralj na koga Turci nisu računali.

Po dogovoru među Turcima, obred pretvaranja crkve u džamiju imao se započeti pred glavnim ulazom u crkvu. Ceo prostor ispred crkve zastrt je ćilimima. U sredini, na počasnim mestima, nalazili su se zapovednik vojse Tatarin i ostali velikodostojnici.

Za glavnog verskog starešinu određeno je mesto pred glavnim vratima sa južne strane. Kada su trube i talambasi oglasili početak svečanosti, vojska spolja radosno jurnu unutra i ispuni sav prostor oko crkve. Tada verski starešina poče da klanja na svom mestu. Ali u tom času zemlja se zatrese i figura lava stražara sa južne strane pored prozora Svetog Georgija otkinu se, pade na glavu verskog starešine i razmrska je. Njegova krv i mozak poprskaše sve velikodostojnike oko njega

Istovremeno prepuknu svod paperte, polomiše se mermerne ploče među grobovima Svetog kralja i Svete Jelene i izbi čudan plamen, koji momentalno obavi crkvu iznutra i spolja i opali Turke koji su stajali uza zid crkveni. Ovim zbivanjima pridruži se i strašna oluja sa provalom oblaka, munjama i gromovima. Jedan grom udari u polumesec na kuli, zapali municiju u njoj i kula se uz strašnu eksploziju sruši. Sa kulom se sruši i kraljeva palata.

Od provale oblaka Bistrica nadođe od brda do brda, i zajedno sa vodom koja se sjuri niz brdo više manastira, preplavi manastirsku portu i odnese sve što joj se nađe na putu. U toj katastrofi, prema sačuvanom predanju, nastradalo je mnoštvo Turaka, a vojskovođa Tatarin se spasao čudnim slučajem sa ostatkom vojske, koja se nalazila podalje od manastira. Ali i on je platio glavom, kada je bežeći iz Dečana ulazio u Peć, gde ga je po predanju ubio kapetan Leka Dukađinac, iz osvete zbog njegove namere da dečansku crkvu pretvori u džamiju. Turci su ga proglasili za svoga sveca, stavili mu na grob ploču sa natpisom, ozidali mu turbe i palili kandilo na njegovom grobu.

Spomenik sa natpisom uništen je prilikom oslobođenja ovih krajeva 1912. godine, a turbe se srušilo 1926. godine.

Na slici se vidi da nedostaje lav sa desne strane prozora.

Starac Pajsije koji je živio na Svetoj Gori ukazuje nam da ljudi koje je neko od roditelja prokleo uvek u životu nastradaju.

Nemojte dozvoliti da se tako nešto dogodi pa da se celi život kajete i patite. Ukoliko roditelj prokune svoje dete onda se događaju sledeće stvari:

Dete kojem roditelji kažu ”idi đavolu”, odmah dolazi pod njegove ruke, jer tada đavo ima otvoren put prema njemu, njemu je dozvoljeno da s tog detetaradi šta god želi.

Postoji jedna situacije gde je otac stalno galamio i govorio ovakve reči svom sinu koji je u kolevci plakalo. Đavoli su dolazili po njega i odnosili ga, ali je uz pomoć Hefendije majka uspela da vrati svoje dete. Umesto što ćete govoriti ovako loše stvari svojoj deci, bolje bi vam bilo da ih blagosivate i tražite od Boga da ih uvek sreća prati.

Ovo nije usamljeni slučaj napada na ovu devojčicu pa se danas pojavio novi snimak, koji pokazuje kako pretučena devojčica doživljava nasilje i van škole

Već dva dana traje bura oko snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama na kojima je zabeleženo maltretiranje devojčice iz Barajeva. Nju šamaraju dve devojčice (14), učenice škole. U međuvremenu, pojavio se i treći snimak, a ono što je slučaj učinilo još strašnijim je to što se na snimku čuje kako još jedna ženska osoba kaže da nastave sa udaranjem šamara kako bi snimila video.

Na prvobitnom snimku dve  devojčice (14) iz Srednje škole u Barajevu su snimljene dok napadaju treću. Žrtva i jedna od nasilnica učenice su prvog razreda škole u Barajevu, dok je druga nasilna devojčica iz jedne srednje škole sa Zvezdare. Za sve to vreme druga deca se smeju, pa čak i nasilnice same pokazuju osmehe.

Ovo nije usamljeni slučaj napada na ovu devojčicu pa se danas pojavio novi snimak, koji pokazuje kako pretučena devojčica doživljava nasilje i van škole. Na snimku se vidi, kako ovu devojčicu maltretira druga vršnjakinja, ne ona sa prvog snimka.

I dok se još pričalo o drugom snimku, objavljen je i treći. Deluje da je snimljen istog dana kad i drugi s obzirom na to da je žrtva isto obučena, ali je udara druga devojčica.

- Aj molim vas jednom za video - čuje se na snimku u jednom trenutku, nakon čega nastavlja šamaranje.

Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu

Roditelji Ana i Veljko Marković iz Beograda, došli su da se zahvale manastiru Tumane i njihova priča počinje ovako...

Naš sin Andrej je rođen je sa skoliozom i morao je biti podvrgnut hiruškoj intervenciji. Od tada počinje naša agonija. Sve je krenulo kako ne treba. Zbog komplikacija Andrej je pao u komu i nakon dve reanimacije hitno je prebačen u Beograd na intezivnu negu. Dok smo bili sa njim pozvali su nas kumovi i rekli da idemo u manastir Tumane jer se tamo dešavaju razna čuda. Da budemo iskreni, mi nismo ni znali za manastir niti smo verovali, ali smo krenuli.

Bilo je kasno posle podne, uključili smo navigaciju i na petnest kilometra od manastira smo morali zastati jer niksmo znali da li trebamo skrenuti levo ili desno. Tada se odjednom niotkuda pred nama pojavljuje jedna čudna žena čijeg se lika ne sećamo i kaže nam: „Znam šta tražite, vi tražite manastir Tumane. Ne brinite, bilo kojim putem da krenete vi će te doći u manastir“. 

Tada se okreće ka mojoj supruzi koja je sedela nazad i njoj kaže: „ A vi gospođo ne brinite vaš sin će biti dobro. Ja sam se molila za svog sina, molite se i vi u manastiru Tumane i biće dobro“. I odjednom je nestala.

Pogledali su se začuđeno, kažu. Otkud nepoznata žena zna zašto oni idu u manastir i da imaju problem sa sinom?

- Okrenuli smo se i ona je nestala. Bili smo pod lekovima, zakleo bih se čak i da smo to umislili, da sa nama u kolima nisu bili i pribrani kumovi. Došli smo u manastir, bila je nedelja i mnogo ljudi. Hteli smo da nađemo sveštenika kome ćemo ispričati našu situaciju, da se samo nama posveti i čita molitve. Međutim, sveštenik je rekao da uzmemo sveće, da se molimo: "To vam je isto kao da ste sami sa mnom, jer bitno je da ste s Bogom" - kaže Veljko.

Roditelji su, kažu, tako i učinili.

Došli smo u manastir u kome bila je velika gužva. Pošto je molitva bila u toku sveštenik nam je rekao da uzmemo sveću i da se molimo. Mi smo to i uradili, uzeli smo dve sveće i iskreno od srca se molili, pročitana nam je i molitva.

Kupili smo ikonicu Presvete Bogorodice Kurske, Svetog Zosima i Svetog Jakova i poneli sa sobom u Beograd. Hteli smo da stavimo kod sina, ali nam nisu dali jer je zabranjeno bilo šta uneti na intezivnu negu. Supruga je insistirala, i pored toga što su nam govorili da njemu nema spasa, da je gotovo. Po prirodi tiha supruga nije odustajala sve dok nisu pristali da unesu tri ikonice i stave ih kod uzglavlja sinu. Svanuo je novi dan i desilo se čudo, Andrej se oporavio i pušten je sa intezivne nege...

Tata Veljko kaže da problem sa kičmom i dalje rešavaju, ali da se Andrej posle intenzivne skroz oporavio, da trči, igra se, smeje...

Kako roditelji kažu, došli su da se zahvale Bogu, Majci Božijoj, sveštenstvu manastira i nepoznatoj ženi o kojoj kada i danas pomisle, naježe se.

- Ja nikad nisam verovao, verovao sam samo u ono što vidim svojim očima i što je dokazano. Bio sam takoreći ateista. Ne da nisam verovao u Boga, nego mi je bio potreban dokaz - kaže Veljko. Na to mu Ana odgovara: "Sad ga imaš".

Od početka godine cena goriva svako malo se povećava, po dinar-dva, pa je tako cena dizela na nekim pumpama dostigla i do 175 dinara, iako kurs dinara i inflacija miruju u potpunoisti.

Na svom Tviter nalogu pobunio se i pevač Vlado Georgijev koji navodi to da je na autoputu, na NIS-ovoj pumpi platio dizel 175 dinara, kao i to da je paralelno na drugoj kasi isti dizel diplomata platio 76 dinara bez akcize. 

default

Samo osobe čistog srca ispunjenog ljubavlju, tvrde monasi i sveštenici, mogu doživeti čuda. Takav je i šesnaestogodišnji Nikola Ivković. Njegova porodica tvrdi da je već nekoliko puta bila svedok, za mnoge, neobjašnjivim situacijama.

Svetog Vasilija Ostroškog smatraju svojim spasiteljem i zaštitnikom jer im je, kako navode, sačuvao Nikolu, ali i uslišio i molitve za dalje potomstvo.

Ivkovići su veoma pobožni, a naročito šesnaestogodišnji Nikola. Centralno mesto u njihovom domu zauzima ikona Svetog Vasilija Ostroškog, kome se ova porodica zahvaljuje i moli. Nataša Ivković (38), Nikolina majka, kaže da ih je jedna noć pre 14 godina, kao i ono što je nakon toga usledilo, uverilo da se čuda dešavaju i da su moguća.

- Kada je Nikola bio mali, često je bio bolestan i imao visoke temperature. Jedne noći mog supruga probudio je udarac po ramenu, ali to nisam bila ja, pošto sam spavala sa suprotne strane. Pogledali smo Nikolu, koji je tad imao dve godine, a on je goreo od temperature i buncao. U jednom trenutku počeo je da viče: „Neću da umrem, hoću da se krstim“. Temperaturu smo mu skidali do jutra, a sve vreme je govorio samo o tome da hoće da se krsti - priča Nataša.

Sutradan, kako tvrdi, na muževljevom ramenu, na istom gde je osetio udarac, nalazio se otisak ruke koja je u poređenju sa njenom bila dosta veća.

- Taj otisak povukao se tek nakon sedam dana. Nedugo nakon toga, Nikola je na televiziji video ikonu Svetog Vasilija Ostroškog i istog trenutka povikao: „On je bio tu one noći i nije mi dao da umrem, on je tatu probudio, hoću da me krstite“. Bukvalno smo zanemeli jer smo to čuli iz usta deteta koje je maltene tek naučilo da govori. Otišli smo u crkvu, gde nam je rečeno da uradimo kako Nikola traži i krstimo ga - navodi Nataša.

Nikola je kršten godinu i po dana posle te noći, i to pod Ostrogom. Od tog dana, ističe Nataša, nikada više nije bio bolestan.

- Sveštenici i monasi kojima smo ispričali za to rekli su nam da njega čuva Sveti Vasilije Ostroški. Često se poklonimo svecu jer je učinio čudo. Pod Ostrog ne idemo svake godine. Dosad smo bili pet ili šest puta, a poslednji put ove godine u julu. Inače, Nikola odmalena posti sve postove i pričešćuje se. Učenik je drugog razreda srednje škole, najbolji je u odeljenju, a njegovi profesori iz škole imaju samo reči hvale za njega. Od svoje šeste godine trenira vaterpolo i osvaja pehare i medalje. Zaista je dobro i pametno dete, naš ponos - kaže Nataša.

Nataša i njen suprug Aleksandar (44) osim Nikole imaju i još dvoje dece. Dejana (9) i Jovanu (8) dobili su nakon višegodišnje borbe za dalje potomstvo, a o tome da je nakon šest godina ponovo u drugom stanju, saznala je po povratku s Ostroga.

- Posle Nikole, dugo nisam mogla da ostanem u drugom stanju. Naša borba za proširenje porodice trajala je čak šest godina. Jedne godine, kada smo bili pod Ostrogom, posle molitve prišao mi je sveštenik i rekao mi je: „Vi nosite muško dete“. Nedugo nakon toga saznala sam da sam trudna, a Dejan se rodio 25. januara. Dva dana pre Dejanovog prvog rođendana, rodila sam Jovanu. Imala sam potrebu da sve ovo o čemu sam pričala podelim s javnošću i da poručim svima da se čuda dešavaju, da su čuda moguća samo treba verovati. Treba činiti dobra dela i srce ispuniti ljubavlju - navodi Nataša.

Prema navodima svedoka, muškarac je vidno besan zbog toga što nije uspeo da overi zdravstvenu knjižicu jer mu je nedostajao jedan papir, tzv. slučaj "FT1P", dok je izlazio iz šalter-sale Fonda porazbijao sve staklene površine koje su mu se našle na putu.

Obezbeđenje u Socijalnom nije uspelo da ga zaustavi, a građani koji su se zatekli u sali su samo nemo posmatrali ili su čak pozdravili uzvicima odobravanja njegov gest.

Portal “021” navodi da je muškarac potom izašao iz zgrade i otišao u pravcu Ulice vojvode Bojovića, a ubrzo je došla policija koja je obavila uviđaj.

Pošto su RFZO-u poznati podaci počinioca, može se očekivati da će ga policija pronaći i podneti prijavu za oštećenje javne imovine ili remećenje javnog reda i mira.

Novosadski portal ističe da “Novosađani godinama dane izgube zbog loše organizacije rada Fonda, a to najbolje pokazuje što se svako jutro ispred zgrade stvaraju veliki redovi”.

Strana 1 od 41

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top