NASLEDNICI NAŠIH POLITIČARA: Više se bahate sa novcem svojih očeva, nego što uče školu

U Srbiji, kao i drugde, uobičajeno je da se sinovi i kćeri političara bave biznisom, sportom, menadžmentom... profesijama koje podrazumevaju javnost, ali ima i onih koji su i politički naslednici svojih očeva

Uobičajeno je i da je sin lekara - lekar, ali u slučaju političara to izaziva više pažnje, možda i zato što "politički naslednik" na neki način "baštini" prezime koje već podrazumeva određeni rezultat, pa i uporište u biračkom telu.

Ipak, pored ubeđenja i ideologije, pa dakle i neke vrste misije, i politika je, posle svega, profesija.

Za razliku od jedva punoletnog Luke Dačića, nešto stariji Aleksandar Šešelj, sin šefa radikala Vojislava Šešelja, "nominovan" je za stranačkog kandidata za gradonačelnika Beograda.

Mlađi Šešeljev sin, Nikola, takođe je angažovan na stranačkim poslovima - praktično je zaposlen u stranci, čiju veb prezentaciju uređuje.

Aleksandar je u jednom od retkih intervjua podsetio da je SRS oduvek deo njegovog života.

Ipak, za javnost je bilo iznenađenje kada se pojavio na konsultacijama kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o kandidatu za premijera.

To je bilo prvo pojavljivanje sina lidera radikala u zvaničnom, partijskom svojstvu i na tako visokom niovu, u političkom životu Srbije.

On, inače, ne krije da mu je otac uzor i da čita njegove knjige.

Najmlađi među sinovima aktuelnih političara, Luka Dačić, je početkom prošlog meseca napunio 18 godina, i tek ga, sudeći po ovom prvom "profesionalnom" pojavljivalju u javnosti, čeka učenje političkog zanata, a da li je od oca nasledio samo sluh, što su potvrdili mediji u više navrata, ili i politički talenat - imaće prilike da pokaže.

"Veteran" među "sinovima svojih očeva" je Radomir Nikolić, sin doskorašnjeg predsednika Srbije Tomislava, na početku političke karijere predsednik Izvršnog odbora SNS, a sada gradonačelnik "zavičajnog" Kragujevca.

Član SNS-a postao je godinu dana od njenog osnivanja, a sada baštini drugi mandat gradonačelnika Kragujevca.

Toga da deca političara kreću stopama svojih očeva bilo je i ranije, ali su, čini se, aktuelnije bile - ćerke.

Putem svojih očeva išle su ili još uvek idu Sanda Rašković Ivić, Olgica Batić, Mirjana Marković….

Najpoznatija ćerka koja je krenula putem svoga oca je svakao bivša prva dama SRJ, supruga Slobodana Miloševića i predsednica JUL-a Mirjana Marković, dete revolucionara Mome Markovića, jednog od najznačajnijih srpskih komunista i revolucionara, društveno-političkog radnika u SFRJ i narodnog heroja Jugoslavije i Vere Miletić, jedne od najtragičnijih figura partizanske borbe u Srbiji.

Za Olgicu Batić, poslanicu u Skupštini Srbije, kažu da pleni pojavom i nastupom.

Ona je ćerka pokojnog lidera DHSS-a Vladana Batića, koji je bio ministar pravde u vladi ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Bavi se advokaturom, a po obrazovanju je pravnik krivičar.

Za Sandu Rašković Ivić kažu da je pravi naslednic svog oca akademika Jovana Raškovića, osnivača SDS-a i lidera Srba u Kninskoj Krajini.

Sada je poslanik u Skupštini Srbije, a bila je potpredednica, potom i predsednica DSS-a, kao i ambasador Srbije u Rimu. Bila je takođe predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Natalija Mićunović je još jedna ćerka - Dragoljuba Mićunovića, koji je i dalje politički aktivan kao predsednik političkog saveta DS-a.

Natalija je svog oca u političkim vodama nasledila svojevremeno u Vladi Srbije, gde je vodila brigu o rodnoj ravnopravnosti.

Trenutno najaktuelnija ćerka nije, međutim, iz Srbije - reč je o visoko pozicioniranoj Ivanki Tramp, najstarijem detetu predsednika SAD Donalda Trampa, čiji je angažman u i izvan Bele kuće uzburkao američku javnost.

Ivanka i njen suprug Džerad Kušner formalno su savetnici aktuelnog američkog predsednika.

Na nedavnom skupu G-20 u Hamburgu Ivanka je bila zvanično član američke delegacije, a pravu pometnju je izazvala kada je tokom zasedanja privremeno zauzela stolicu svoga oca.

Prema navodima nemačkih medija, u tom trenutku se razmatrao problem zapošljavanja žena u zemljama u razvoju.

Američki mediji istakli su da je Ivanka najpoznatija osoba u američkoj administraciji koja se bavi ženskim pitanjima.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji