NEVEROVATNE ČINJENICE: Poruke iz svemira ostavljene na srpskoj crkvi! (FOTO)

Kao ktitor ove crkve se najcešce pominje kralj Dragutin Nemanjic. U crkvi, na mestu gde se obicno sahranjuje ktitor, pronaden je grob mlade žene sa detetom u narucju, što ukazuje na to da je hram možda podigao i neki vlastelin

Za manastir Trška crkva kod Žagubice ne zna se ni ko ga je podigao ni kada, ali se zna da je manastir najmladi u branicevskoj eparhiji, a ima najstariju crkvu. Osnovan je odlukom branicevskog epsikopa Hrizostoma 1985. dok je crkva podignuta verovatno još u 13. veku.

Ona se od ostalih srpskih bogomolja izdvaja i po tome što nije gradena daleko od puteva i putnika. Trška crkva je podignuta tik uz stari put koji i danas povezuje Požarevac i Žagubicu.

Kao ktitor se najcešce pominje kralj Dragutin Nemanjic. U crkvi, na mestu gde se obicno sahranjuje ktitor, pronaden je grob mlade žene sa detetom u narucju, što ukazuje na to da je hram možda podigao i neki vlastelin.

Raški stil upucuje na to da su graditelji bili srpski podanici. Izvesno je ipak da je za vreme kneza Lazara, oko 1382. godine, dozidana spoljna priprata od koje su danas ostali samo temelji i kameni natpis na zapadnoj fasadi. Trška crkva je u doba Turaka više puta rušena i obnavljana, a prvobitna arhitektura menjana. Krajem 17. veka je napuštena.

Trška crkva nikada nije bila živopisana. Ipak, može da se podici portalom ukrašenim kamenim reljefom koji cine ornamenti u vidu pletenice, floralni motivi i predstave mitoloških bica. Obnovljena je vek kasnije i služila je kao parohijska crkva. Za Božic i Uskrs službu su držali sveštenici iz manastira Gornjak.

Tek od polovine 19. veka, zaslugom jednog bogatog trgovca iz Žagubice, došlo je do prve obnove, a restauracijom od 1980. do 1990. godine crkvi je vracen prvobitni izgled. Skromnih dimenzija i ukrasa, crkva je sagradena od kamenih blokova i sige a posvecena je Rodenju Presvete Bogorodice, tj. Maloj Gospojini

Ispred Trške crkve nalazi se zvonik na drvenim stubovima, ali i brojni zanimljivi crteži i natpisi uklesani u kamenje koje cini sokl crkve. Natpisi su na nepoznatom jeziku.

Crteži jelena, nekih neobicnih životinja i prikazi ljudi, kao i oni na kamenim plocama u obližnjem selu Suvi Do, predstavljaju svedocanstvo koje su o svom postojanju ostavili nekadašnji stanovnici ovih predela, a koji su svojevremeno zainteresovali i cuvenog istraživaca Eriha fon Denikena. On je u njima prepoznao svemirske letelice i njihove pilote.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top