UPOZORENJE ZA CELU SRBIJU: U septembru nas čeka PRAVI PAKAO, ali to nije NAJGORE OD SVEGA!

Ovome se niko nije nadao!

Krajem oktobra, odnosno početkom novembra moguće je očekivati prestanak suše izazvane tropskim temperaturama.

Naime, američka meteorološka kompanija Accuweather za sledeće tromesečje prognozira da će se suša koja traje u većem delu Italije i jugoistočne Evrope nastaviti i u ranu jesen.

To podrazumeva da se i u septembru, kada se i dalje očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine, uslediti nedovoljne količine kiše.

Kišovitije vreme u oktobru i novembru moglo bi prekinuti sušu u tom periodu.

To je dobra vest koja će posebno obradovati poljoprivrednike koji su već pretrpeli veliku štetu od kasnog proletnjeg mraza i letnjih tropskih temperatura.

Ipak, nastavak toplog vremena i sušnih uslova neće poštedeti jug Italije i Grčku. Takođe, Španija i Portugalija boriće se protiv posledica miholjskog leta.

Samim tim možemo da očekujemo povećanu opasnost od šumskih požara koji su obeležili ovo leto.

Zapadnije i srednje krajeve kontinenta, odnosno područja od Francuske, preko Nemačke, do Poljske, nakon kišovitog leta očekuje razdoblje stabilnijeg i sušnijeg perioda početkom jeseni.

Za veći deo septembra prognoziraju se temperature iznad proseka. Potom se u oktobru očekuje kišovitije vreme. Novembar bi tim krajevima trebalo da donese nove količine padavina oko i iznad proseka.

I građane Velike Britanije i Irske obradovaće topliji i sušniji septembar, nakon čega ih u oktobru i u novembru očekuje više oluja. Moguć je i uticaj najmanje jednog ili više tropskih talasa s Atlantika.

Područje istočne Evrope, tj. baltičkih država, Ukrajine i Belorusije, s druge strane, mogli bi takođe da budu pogođeni visokim temperaturama i sušom tokom septembra i oktobra, dok će oktobar da donese znatno hladnije vreme, uz pojavu prvih snežnih oluja.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top