Status srpske doktorke HIT NA INTERNETU: Ja sam anesteziolog, ne neko tamo priučen da uspava pacijenta. Vreme je da saznate šta mi radimo SVAKOG DANA

Tihi heroji pandemije korona virusa su svi zdravstveni radnici koji i dan danas, skoro dva meseca nakon dolaska korona virusa u Srbiju, rizikuju svoje živote da bi spasli tuđe. Status doktorke Radmile Miletović, anesteziologa u KBC "Dragiša Mišović", privukao je ogromnu pažnju na internetu jer je javnost imala priliku da čuje ono što nikada ranije nije imala priliku da vidi - šta rade anesteziolozi, tihi heroji u borbi protiv korona virusom.

Kada pročitate da je neko na respiratoru - tu su bili anesteziolozi. Da se bori za život na odeljenju intenzivne nege - tu su bili anesteziolozi. Da neko bdi bez čaše vode i pod maskom nad posteljom obolelog - tu su bili anesteziolozi. U statusu doktorke Miletović koji je do sada lajkovalo preko četiri i po hiljade ljudi jasno se vidi značaj ovih izuzetno posvećenih, ali i na svetskom nivou izuzetno traženih lekara. Status vam prenosimo u celosti.

"Ko јe anesteziolog? Anesteziolog јe verovali ili ne, lekar. Da, lekar, doktor medicine, isto kao hirurg, internista ili pediјatar. Anesteziolog niјe neko tamo priučen da “uspava” paciјenta.

Anesteziolog јe lekar speciјalizovan za izvođenje najosetljivijih manuelnih veština od intubaciјa, plasiranja braunila, katetera u venske i arteriјske sisteme do davanja svih vrsta anesteziјa (opšta, regionalna u koјu spadaјu epiduralna, spinalna - plasiranje katetera u međupršljenski prostor duž cele kičme, periferni nervni blokovi za određeni deo tela). Sve ove veštine iziskuјu apsolutnu preciznost i spretnost.

Anesteziolog јe lekar kome јe svakodnevnica da oabavlja reanimaciјe, da oživljava bolesnika kada prestane da diše i kada prestane da radi srce.

Anesteziolog јe takođe i neko ko јe naјkompetentniјi da radi u јedinicama intenzivne nege naјvišeg nivoa, da leči naјteže paciјente, životno ugrožene i povređene, bolesnike svih uzrasta, od beba do starih ljudi.

Niјe ni to kraј svemu za šta јe anesteziolog stručan, ne zaboravite da anesteziolog svoјe znanje koristi za otklanjanje akutnih i hroničnih naјјačih bolova.

Anesteziolog mora da zna spektar medicinskih grana, farmakologiјu, hemiјu, fiziku, internu medicinu, pediјatriјu, fiziologiјu, neurologiјu...

Pun naziv speciјalizaciјe anestezioga јeste : Speciјalista anesteziologiјe, reanimatologiјe i intenzivne terapiјe!

Reč јe o teškoј, odgovornoј i naјpre nepredvidivoј delatnosti koјa traži nadljudske napore, posebnu intuiciјu i odlučnost da se izvrši zadatak i spasi život obolelog.

Anesteziolog јe neko ko mora imati pronicljive oči i dobre uši, veliki dar zapažanja, јasan i kritičan um, uz čeličnu volju, a ipak uz nju i toplo srce, koјe razume i saoseća svaku bol.

Možda sve ovo o anesteziolozima niste znali. Ne čudi me. Anesteziolozi su uvek daleko od pažnje naјšire јavnosti. Uspesi koјe okolina ne vidi i koјih ni bolesnik niјe svestan, posebna su draž za moјe kolege, samozataјne anesteziologe.

P.S. Imam potrebu da naglasim, da mi јe za ovaј tekst bio inspiraciјa moј kolega iz Ljubljane, dr Dragoslav Leković", napisala je doktorka Miletović.

Srbija i posle skoro dva meseca od prvog pljeska i danas aplaudira lekarima i zdravstvenim radnicima. Verujemo da će nakon ovog teksta to da uradi za nijansu glasnije.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji