DEVEDESETIH JE BILA NAJPOŽELJNIJA ŽENA U SRBIJI: Svi su je obožavali, pazili i mazili. Izazivala je osmeh na licu i najbolesnijim ljudima.

U crno doba Balkana, kada su se raspadom SFRJ stvorile samostalne države izlepljene umrlicama, ona je bila omiljena žena, o kojoj su svi brinuli i na koju su svi pazili Bila je omiljena u društvu. Svako je hteo da je ima. Izazivala je osmeh na licu čak i onog najnižeg sloja ljudi koji su patili, i samo patili. Oni su joj se možda i najviše radovali. Sećamo se tih devedesetih, i njenog lika. 

Da, pričamo o ženi koja se nalazila na novčanici od 100 maraka - Klara Šuman!

Tokom tih sumornih devedesetih, imati 100 maraka je značilo pravo malo bogatstvo. U tim vremenima se sve računalo u markama, a ko ima njenu sliku na novčanici, imao je mnogo. 

Ali, ko je zaista nila Klara Šuman?

Klarin život prate dva moćna muškarca, koji su definisali njen život. Pojam „ÜBERVATER“ (nadmoćni otac) ne odnosi se samo na njenog oca Fridriha Vika, već i na njenog muža Roberta Šumana. Kako bi je lakše kontrolisali, oboje vode dnevnik Klarinog života. To su podaci nadzora. Tako je već Klarino detinjstvo pod kontrolom strogog oca, učitelja, koji radi na samo jednoj stvari: Klara mora da postane čudo od deteta, klavirski genije. On to i postiže metodama, neprimerenim detetu. Klara daje koncerte, svira pred poznatima, upoznaje Getea, Paganinija, Franca Lista, „vunderkind“ je ispunio očeva očekivanja. Već kao tinejdžerka počinje i sama da komponuje. Polonezu Op.1 piše sa samo devet godina.(/slika2)

Roberta Šumana upoznaje sa 16 godina – Robert je đak njenog oca. I pored očevog izrazitog protivljenja, Šuman pokreće i dobija sudski proces u kome mu se dozvoljava brak sa Klarom. Klara tada ima 21 godinu, Robert je devet godina stariji.

Ljubav Klare i Roberta Šumana je fascinantna. Tako 20.000 sačuvanih pisama, celokupna korespondencija supružnika, ali i njihovih prijatelja govori o raznim fazama njihovog zajedničkog života. Život ovo dvoje umetnika je inspirisao pisce, režisere. Nebrojene knjige govore o njihovom životu, a u filmovima o njihovoj romansi Klaru su glumile i Ketrin Hepbern i Nastasja Kinski. Poslednji u nizu je 2008. godine snimila Helma Sanders-Brams.

Hroničari smatraju da je Klarina popularnost smetala Šumanu. Klara sa 18 godina dobija zvučno ime „kamernog virtuoza“ u Beču, a sa 25 godina, posle briljantnog koncerta u St. Peterburgu, biva primana i od carske porodice.

Porodična idila Šumanovih se polako urušava.

Pretpostavlja se da je Šuman bio ljubomoran. Dok je on „samo“ kompozitor, njegova žena je zvezda koncertnih sala širom Evrope. Neverovatno je kako je Klara imala vremena da i pored porođaja (rodila je osmoro dece) vežba, daje koncerte, komponuje, pomaže mužu prilikom komponovanja njegovih dela. Sam Šuman se bori sa svojom depresivnošću (tvrdnja da je bolovao od sifilisa je pobijena) i kobnog dana, na vrhuncu ludila Rajnskog karnevala, pokušava neuspelo samoubistvo u Rajni. To je 1854.godina, Klara i Robert su proveli 14 godina zajedničkog života. Robert Šuman će umreti posle dve godine u psihijatrijskoj bolnici, u koju je posle samoubistva doveden.

U vreme Robertove smrti Klara je u punoj snazi, ima 35 godina. Živeće još 40 godina kao vrhunska pijanistkinja tog doba. Po njenoj želji sahranjena je na Starom groblju u Bonu, pored svog muža Roberta Šumana.

Danas, kada nemački naučnici i publicisti o njoj govore, prvo kažu da je bila kompozitorka i pijanistkinja – a tek onda – žena Roberta Šumana. Njena lična priča je priča jedne od retkih žena 19. veka koja je uspela da ostvari zavidnu, internacionalnu karijeru. Iako joj vreme u kome je živela nije bilo naklonjeno.

Poslednja novčanica od sto maraka, pojam bogatstva u Srbiji tokom tamnih devedesetih godina prošlog veka, izdata je 1989. godine, a krasio ju je portret jedne neobične žene: Klare Šuman, nemačke pijanistkinje, kompozitorke, žene kolege Roberta Šumana i majke osmoro dece. Sa novčanice nas posmatra jedan apartni lik, sanjarskih očiju, a cela kompozicija je u nebeskoplavoj boji. Na drugoj strani novčanice je klavir na kome su Šumanovi komponovali i svirali. U seriji nemačkih novčanica iz 1989. godine, prvi put se objavljuju portreti čuvenih Nemica koji su tokom prošlosti igrali važnu ulogu u kulturi tog prostora. Klara Šuman je definitivno jedna od njih.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji