ODŠTAMPANI PRVI POZIVI ZA 2018. GODINU: U ovim gradovima će žene dobiti pozive za vojnu obuku civilne zaštite i prve pomoći. Da li ste među njima?

Ono što su najavili. to će i uraditi. Tokom 2018. godine slede prvi pozivi ženama za prisustvo vojnoj vežbi širom kasarna u Srbiji. Žene će imati mogućnost da prođu obuku osnovne vojne delatnosti, a ukoliko žele, mogu sovju obuku izdići i na viši nivo.

Kao što je i najavljivao ministar Vulin, to će se i ostvariti prvih meseci 2018. godine. 

Obuka i uvežbavanje rezervnog sastava biće među prioritetima Vojske Srbije u sledećih nekoliko godina. "Sve radno sposobne žene u Srbiji biće pozivane na vežbe iz prve pomoći, civilne zaštite i postupanja u slučaju požara, poplava i zemljotresa. Sa druge strane, dame koje su već služile vojsku, ići na obuku pod oružjem, kao i njihove muške kolege", poručio je ministar Vulin i dodao da je uloga žene u civilnoj zaštiti i odbrani od velikog značaja za našu zemlju.

“Drugi poziv“, važna komponenta odbrane zemlje, više od deceniju je bio zapostavljen. U ovom krugu obveznika, kako se procenjuje, više od milion građana, ali će na vojne vežbe biti pozivan samo manji deo rezervista. U prvom ešalonu biće vojnici koji su dobrovoljni odslužili vojni rok, među kojima približnu petinu čine i žene.

Plan vojnog vrha koji je izneo ministar Aleksanr Vulin, protumačen kao uvođenje vojne obaveze i za dame, izazvao je seriju ljutitih komentara žena u Srbiji. Ministar Vulin pojašnjava da nije reč o vojnoj obuci civila već rezervista koji su služili vojsku: "U meri u kojoj procenimo šta su pretnje i izazovi biće predviđen i proces obuke. Srbija decenijama nije obučila nikoga ni za jednu aktivnost, osim kroz služenje vojnog roka. Više ljudi je za vanredne situacije obučeno Crveni krst nego bezbednosne strukture naše zemlje. A poplava, požara i nesreća biće više, a ne manje", objašnjava ministar koji se optužuje u poslednje vreme kako se pojavljuje u javnosti obučen u paravojnu uniformu. 

Podsetimo, ministar Aleksandar Vulin je ranije istakao da su i muškarci i žene u Srbiji ravnopravni u svemu, pa i kada je u pitanju odbrana zemlje.

Ostaje pitanje da li su žene spremne da ostave svoju decu i kuće kako bi na nekoliko dana prisustvovali vojnoj obuci. Sigurno je da bi muškarci bili raspoloženi ta zakvu aktivnost ukoliko se sprovodi utorkom i sredom, kada se igraju utakmice Lige šampiona. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji