OZBILJNO UPOZORENJE POZNATOG SRPSKOG LEKARA: Nikako, ali nikako ne kupujte maloj deci ove stvari

Godinama vlada opterecujuci trend kupovine skupocene obuce za decu kako bi se predupredila pojava “ravnih stopala”. Naš uvaženi strucnjak, Prim. Dr sc. Ljubomir Georgijevic, obratio se javnosti tim povodom. NJegov stav o kupovini decije obuce prenosimo u celosti.

Na decijem odeljenju „Instituta Banjica“ radio sam ceo svoj radni vek, a nacelnik decijeg odeljenja koje je imalo kapacitet od 126 postelja bio sam preko dvadeset godina. Ucinio sam veliki broj operacija na decijim stopalima zbog kongenitalnih anomalija ali i stecenih deformiteta.

Kao dokazani strucnjak, moram da reagujem na skorašnje tekstove objavljene u nekim novinama o navodnoj neškodljivosti cipelica za malu decu.

Dete se rada sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki nesikusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija decijeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviden da štiti dublje slojeve od moguce povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do cetvrte godine života.

U tom životnom periodu dete ce stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stice polako i sa cetiri godine jasno razlikuje opasne predmete na podlozi. U prvim danima po prohodavanju stace i na staklo i svaki drugi predmet koji ce ga povrediti, ali ubod ce povrediti kožu a završice se u masnom tkivu, bez povredivanja dubljih slojeva, ali ce ujedno biti i novo životno iskustvo.

Cipele sa „lepo izvajanim uloškom“ raznih proizvodaca govore o njihovom „naporu“ da ucine vašem detetu nekakvu pogodnost. Zbog toga su cene cipela za bebe i malu decu kao da su broj 56.

ZAŠTO? Na plantarnoj strani stopala nalaze se u dva sloja, po osam mišica, koji iskljucivo služe da održavaju uzdužni svod stopala i prednji poprecni svod. Sloj masnog tkiva u prve cetiri godine štiti od povreda osim plantarne fascije i tu grupu mišica i pratece krvne sudove i nerve. Zbog svoje mase „prikrivaju“ formu svodova i to zavarava pedijatre. Zato se lako odlucuju da proglase „ravna stopala“.

Kada u obucu smestimo uložak, vršimo pritisak na koštane strukture stopala izazivajuci prividno konfiguraciju svoda. Kada bi dete moglo da vam saopšti tog trenutka kada mu prvi put obujete cipelu sa uloškom reklo bi „da ima osecaj kao da ima kamen u cipeli“.

Takvim “anatomskim” cipelicama u potpunosti iskljucujemo funkciju plantarne muskulature (vec pomenuta dva sloja po osam mišica) i kada ta muskulatura koje je u potpunosti iskljucena iz funkcije atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju stopalo se „sruši“ i tada stvarno postaje „ravno stopalo“.

Da vas dalje ne bih ubedivao šta je dobro, a šta ne za stopalo vašeg deteta, idite u prvi razred osnovne škole i zamolite da se sva dece izuju. PORAZ! Skoro da nema deteta sa normalnom konfiguracijom stopala. Idite na ulicu i pronadite romsko dete/cigance (bez namere da bilo koga vredam), koje hoda boso od maja do oktobra, sa ravnim stopalima, pa ponovo razmislite.

BEZ IKAKVIH ULOŽAKA!

Za dete su najbolje cipele koje imaju dobro pokriveno stopalo zašticeno od vlage i hladnoce bez ikakvog uloška sa normalnom proporcionalnom petom prema velicini cipele, da dete ima utisak da hoda bosom nogom po ravnoj podlozi. U najranijem delu hoda kada je hod uglavnom po kuci – iskljucivo koristiti štrikane nazuvke, koje proizvode bake.

Pa u pocetku i za prvi izlazak u dvorište ili parkic, a još je bolje u toplim mesecima, da dete bude boso. Da se našalim, ali sam pomalo i ozbiljan, kada kažem da cipele treba kupiti kada dete stane na sred sobe i kaže „hoce li neko ovde i meni kupiti cipele“. Patike nisu potrebne dok dete ne pocne da se bavi sportom, jer uglavnom sve patike imaju ugraden uložak.

Prim. Dr sc. Ljubomir Georgijevic Specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top