OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Poznati DOMAĆI glumci za koje niste znali da su rođena braća i sestre (FOTO)

Da li su u pitanju geni ili je čista slučajnost što su neke domaće legende slavu delile sa ljudima koje su najviše volele na svetu?

Bora Todorović i Mira Stupica

Glumica Mira Stupica je imala šest godina kada je dobila brata Boru Todorovića.

"Teške su to godine bile, ali sve u svemu, bilo je lepo to naše detinjstvo. Jeli smo masti i leba s alevom paprikom, brali tuđe voće, mnogo maštali i pomalo učili. Bili smo slobodni", rekla je Stupica u jednom intervjuu.

Ona je zaslužna za prvu Borinu ulogu.

Bilo je to u vreme kada je Bori bilo 10, 11 godina. Radio se komad u kome je trebalo da zaigra i dečak, te je Mira reditelju Jovanu Konjoviću rekla da ima mlađeg brata. Bora je u toj prvoj predstavi davao neku jabuku i plakao je. Bez mnogo očekivanja, otišao je 1949. da polaže prijemni na Akademiji. Pripremio je “Krvavu bajku” Desanke Maksimović i deo iz “Autobiografije” Branislava Nušića.

Mira je pričala i da je Bora, pošto im je preminuo otac, za vreme rata brinuo o porodici. Napravio je drvena kolica i otišao da zarađuje na železničkoj stanici kao nosač. Često se kući vraćao s modricama umesto s novcem. U to vreme Mira je bila već devojka i imala je puno udvarača. Mali Bora je bio ljubomoran. Stalno se tukao kada mu je neko zadirkivao sestru.

Predrag - Pepi Laković i Dragan Laković

Predrag-Pepi Laković bio je pet minuta stariji od brata blizanca Dragana Lakovića. Rođeni su u Skoplju 1929. godine, ali su se ubrzo preselili s porodicom u Beograd.

Predrag je u “Boljem životu” igrao ujku Kostu Pavlovića, predratnog gospodina. Doživeo je tragičnu sudbinu. Kao veliki boem i pecaroš, voleo je da se osami u svojoj vikendici na Mrtvoj Tisi kod Čuruga. Jedno popodne je otišao na pecanje i nikad se nije vratio. Udavio se, a njegovo telo su pronašli lokalni alasi.Dragan Laković je ceo život posvetio deci, a najpoznatija emicija koju je vodio bila je "Deco, pevajte sa nama". Njegove pesme slušaju i neki novi klinci.

Preminuo je 1990. u svom stanu od infarkta, spremajući se za predstavu koju je trebalo da igra tog dana.

Ljuba Tadić i Rastko TadićLjuba Tadić je rođen 1929. a njegov brat Rastko 1933. Rastka pamtimo po ulogama u "Balkan ekspresu 2", "Policajcu s Petlovog brda", Petrijinom vencu, Doktorki sa sela. Ljuba Tadić je studije glume završio je 1953. u klasi profesora Joze Laurenčića.

Počeo je u pozorištu „Joakim Vujić" u Kragujevcu, ali je igrao i u Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, u alternativnom pozorištu „Magaza" koje je zajedno sa suprugom Snežanom Nikšić osnovao 1983. Svoje penzionerske daneLjuba Tadić je provodio sa prijateljima, a najčesce se mogao videti u popularnoj beogradskoj kafani „Madera" u koju je prvi put ušao kao mladić.

Nikola Simić i Slavko SimićGlumac Nikola Simić je bio izvrstan glumac i večiti kralj komedije, ali zahvaljujući Slavku Simiću, tačnije njegovom starijem bratu, je bio jedan od najboljih.

Nikolu je u svet glume uveo baš njegov deset godina stariji brat Slavko.

"U nižim razredima gimnazije sam lepo slikao, pa sam, u vreme kad je moj brat Slavko bio glumac i profesor glume u Novom Sadu, u istom gradu polagao prijemni ispit za srednju umetničku školu. Ali, on mi je javio da prijemni nisam položio, pa sam završio Akademiju za glumu. Međutim, pre deset godina sam saznao pravu istinu. Slavko mi je pred kraj života, ničim izazvan, preneo pozrav neke žene koja žali što nisam pošao u umetničku školu, kad sam već 'položio prijemni ispit'... Ništa nisam pitao Slavka, a sve sam razumeo. On je u vreme boravka u Novom Sadu živeo sam. Ja bih mu tu bio samo smetnja. Zato mi je, nesvesno, javio da nisam položio prijemni i tako me iz slikarstva uveo u glumu", rekao je jednom prilikom Nikola.

Slavko je debitovao na filmu 1947. godine i to u delu "Živjeće ovaj narod", dok je 1953. godine na sceni novosadskog SNP-a, kada je njegov umetnički potencijal prepoznao Velibor Gligorić, tadašnji upravnik JDP-a koji je voleo da kaže da jeSimić njegov izum.

Bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije u periodu od 1968. do 1973. Dobio je Vukovu nagradu, u isto vreme kada je njegov mlađi brat nagrađen "Ćuranom". Dobitnik je niza nagrada, među kojima su i Vukova nagrada, Zlatna kolajna na Prvom Festivalu monodrame i pantomime, "Ćuran" za najbolju ulogu na Danima komedije u Svetozarevu, Zlatni lovor vijenac na sarajevskom MESS-u. Jedna od poslednjih uloga bila mu je uloga pijaniste u prvoj sezoni serije "Otvorena vrata". Oči je zauvek zatvorio u 83. godini, nakon duge i teške borbe sa rakom.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top