SERIJSKI UBICA HARA SRBIJOM: Žena iz Trgovišta deveta žrtva u nizu ubistava žena u Srbiji

Ako posmatramo na ovakav jedan način, nasilje nad ženama predstavlja serijskog ubicu kojem se očigledno ne može stati na put. Devet žrtava u nizu predstavlja katastrofalan bilans kojem se ne nazire kraj.

Ubistvo 68-godišnje žene u Trgovištu koju su na smrt pretukli njeni sinovi, deveto je u nizu ubistava žena od početka ove godine, saopštila je Mreža "Žene protiv nasilja” koja tvrdi da je reakcija institucija na prošlogodišnje nasilje prema ovoj ženi bilo njeno smeštanje u prihvatnu stanicu, umesto da iz kuće budu udaljeni nasilni sinovi.

Nakon porodičnog nasilja prema sada poslednjoj žrtvi, osim njenog izmeštanja iz svog doma, iako je ona bila oštećena, pokrenuta je i tužba za nasilje u porodici prema njenom sinu M. A.

Nekoliko meseci nakon toga, ona se po "sopstvenom zahtevu“ vratila da živi sa nasilnim sinovima. Često nasilje kome je bila izložena (sa čime su bile upoznate ne samo institucije, već i komšiluk ove porodice), zavisnost od alkohola, kao i istorijat kriminalnog ponašanja (krađa, razbojništva, dilovanje droge), nisu državnim organima bili dovoljan pokazatelj toga da bi njen povratak u zajednicu sa sinovima mogao dovesti do smrtnog ishoda - saopštavaju iz Mreže.

Pored pitanja zašto je i ovaj put reakcija države išla u smeru iseljavanja žene žrtve nasilja, dok su nasilnici imali mogućnost da ostanu u domaćinstvu, iz Mreže kažu da deluje da je došlo do izostanka procene bezbednosnih rizika ili njenog neadekvatnog sprovođenja.

Upravo ovo su razlozi zbog kojih se nasilje ponavlja i rezultira ovolikim brojem ubistava žena. Čini se da, kad god država napravi korak napred ka ostvarivanju ženskih ljudskih prava, što je urađeno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, nakon toga slede dva koraka unazad u pogledu toga da li će i u kojoj meri žene uživati ta prava za koja su se izborile i koja im pripadaju - navode iz Mreže.

I pre donošenja Zakona, za situacije poput ove bilo je zakonskih mogućnosti izricanja mera zaštite po Porodičnom zakonu, poput mere iseljenja ili mere zabrane kontaktiranja, pa iz Mreže zahtevaju od institucija da objave informaciju o tome da li te mere donete i ako nisu, zašto nisu?

Podsetimo, 68-godišnju ženu u Trgovištu su ubili njeni sinovi tako što su je tukli do smrti.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top