ISPOVEST SANJE PETROVIĆ ČIJA DECA SU SE UTOPILA NA SREBRNOM JEZERU: Grlim spomenike umesto sinova!

- Plaćala sam osiguranje za putovanje moje dece i boravak na svim ekskurzijama i izletima. I kako su ih osigurali, kako su ih čuvali? Nikako. Nisu ih sačuvali, decu su mi vratili u mrtvačkim sanducima. I taj vlasnik pedalina, za 500 dinara im je dao da odu u smrt. Zar životi moje dece vrede toliko? - ovim rečima započinje priču Sanja Petrović, majka braće Stefana (14) i Nikole (13) Petrović, učenika osmog i sedmog razreda OŠ "Karađorđe" u Rači, koji su se utopili u Srebrnom jezeru, kada su sa pedaline upali u vodu.

Tela dečaka su danas dovezena u porodičnu kuću u selu Trska kod Rače. Okupili su se rodbina, komšije, prijatelji. Mešaju se leleci s jednog kraja svorišta i jezivi muk na drugoj strani domaćinstava. U Sanji, majci nesrećnih dečaka, utrnulost od bola nadvladali su ogorčenost i bujica pitanja, pišu beogradski mediji.

- Zašto direktor škole, koji je decu poveo fudbalsku utakmicu i jezero, nije pazio na njih. Ko je maloletnicima smeo da iznajmi pedaline bez nadzora starijih, bez pojaseva za spasavanje, i to van kupalačke sezone, kada nema spasilaca na plaži?! Saznali smo da jedan od vlasnika tih pedalina nije hteo da pusti decu, a drugi im je dozvolio. Iznajmio im je pedaline za 250 dinara. Deca su uzela dve. Pa zar je moguće da dva mlada života koštaju 500 dinara - traži neutešna majka odgovore.

Iz nje nastavlja da izlazi bes dok čvrsto grli treće dete, ćerku Saru (13), Nikolinu bliznakinju.

- Mnogi su došli da nam izjave saučešće, ali direktor i trener, koji su izgubili moju decu, nisu došli. Zašto? Pa bar da su telegram saučešća poslali. Ni to nisu učinili, gde im je ljudskost - kivna je Sanja. Stefan i Nikola biće sahranjeni sutra.

Sa direktorom škole Zoranom Jovanovićem fudbalsku ekipu OŠ "Karađorđe" u Veliko Gradište, na utakmicu pionirske lige Zapadne regije Dunav, vodio je i trener - Marko Glišić.

- Kada je video šta se desilo, trener je skočio u vodu i zaplivao prema deci na suprotnoj strani jezera. Nažalost, nije stigao na vreme. Stefan i Nikola su već potonuli - kaže jedan od rođaka.

Bračni par Dragan (64) i Milanka Stanković (63), kao i direktor škole OŠ "Karađorđe" Zoran Jovanović, i trener fudbalskog kluba Marko Glišić, uhapšeni su nakon stradanja braće Stefana i Nikole Petrovića na Srebrnom jezeru.

- Bračni par je iznajmio dečacima pedaline bez sigurnosnih pojaseva. Nakon saslušanja u Osnovnom tužilaštvu u Velikom Gradištu određeno im je zadržavanje - naveo je izvor iz istrage.Oni se sumnjiče da su počinili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti. Vlasnici pedalina ni ranije nisu postupali u skladu sa propisima.

- Opština je poslala dopis po kome nisu smeli da iznajmljuju pedaline deci bez roditelja. Takođe, nije ih smelo biti više od četvoro na pedalini - kaže sagovornik.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top