ODLIČNA VEST: Novi zakon donosi penzije SVIM građanima preko 65 godina!

Nacionalna penzija - penzija za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu penziju ili ga uopšte nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja - mogla bi u Hrvatskoj da se uvede 2021. godine.

Plan je da se obuhvate osobe koje su najmanje 15 godina živele u Hrvatskoj i nemaju nikakvih drugih izvora prihoda. 

Kako piše "Jutarnji list", to proizlazi iz predloga Strategije socijalne zaštite za starije osobe za period od 2017. do 2020. godine, koju je Ministarstvo demografije, porodice, mladih i socijalne politike uputilo u javnu raspravu. 

Prema planu aktivnosti, u poslednjem kvartalu 2018. godine trebalo bi da bude dovršena sveobuhvatna analiza stanja, do kraja 2019. utvrđivaće se kriterijumi za obuhvat potencijalnih korisnika, imovinski i dohodovni cenzus, kao i parametri za izračunavanje visine nacionalne penzije, a do poslednjeg kvartala 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira. U 2021. bi, dakle, mogla početi isplata nacionalnih penzija. 

Procenjuje se da oko 100.000 osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakva primanja, iako ih samo 9287 prima socijalnu pomoć. Uvođenje nacionalne penzije najavljuje se poslednjih petnaestak godina, a bilo je i jedno od važnih predizbornih obećanja ove vlade. 

Institut nacionalne penzije trenutno ima stotinak država širom sveta kao osnovni mehanizam zaštite starijih osoba od siromaštva: u Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi oko 17 odsto populacije od 25 do 55 godina i čak 26 posto osoba starijih od 65 godina. 

Najveći izazov biće određivanje optimalnog iznosa nacionalne penzije, koji bi morao biti veći od socijalne pomoći (maksimalno 900 kuna za samca), a opet manji od najmanjeg mogućeg iznosa penzije.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top