GOVOR KOJI JE RASPLAKAO SRBIJU: Studentkinja Milica ima prosek 10 i samo jedan san – da se vrati na selo

Nije tajna da vecina mladih, nažalost, sve više želi da ode iz Srbije u inostranstvo da bi se školovali, radili, skucili se. Medutim, kada si student generacije, pa uprkos tome ne samo da ne želiš da odeš negde pod tude nebo, vec i da se vratiš u svoje rodno mesto sa svim desetkama u indeksu, onda to, još jednom nažalost, postaje vest.

Milica Lazarevic je pre cetiri godine proglašena ucenikom generacije Poljoprivredno-veterinarske škole sa Domom ucenika u Svilajncu. Danas je student završne, cetvrte godine Poljoprivrednog fakulteta (smer vocarstvo i vinogradarsvo) i prosecna ocena joj je – 10. Zato i nije cudo što je proglašena najboljim studentom ovog fakulteta, ali cudi što je rešila da se vrati u svoj rodni kraj.

– Bice jako teško, snovi se ne ostvaruju tek tako, a i ne možete sve sami. Sela zamiru. Ne samo da nema ko na njivi da pomogne, nego nema ko ni da odmogne, bar putem da prode. Koliko je ljudi prodalo sve svoje na selu, prodalo zemlju, ostavilo sve, otišlo u grad ili daleko u tudinu. Vocnjaci se suše, zemlje pate, roditelji umiru sami. Kada se vrate, glog kao ruka poraste – rekla je Milica Lazarevic prilikom govora na svecanoj akademiji povodom 60 godina rada Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu.

Kako je ispricala, došla je sa sela podno Oplenca, preko Velike Morave, pa zatim Save sve do Dunava i Zemuna i Poljoprivrednog fakulteta, da se iškoluje. Obecala je da ce da se vrati, ali ne kada ostari i kada je ispije neka tuda zemlja.

– Ne da se vratim u svoju da bi me pokopali, nego kad naucim kako svojoj zemlji najbolje da pomognem. Moja kuca nece da opusti, u njoj nece da raste korov. Nisam zalud ucila o zemlji i biljkama, da bih živela na asfaltu – rekla je Milica.

Njen govor izazvao je veliku pažnju i aplauze prisutnih, a komentari na Youtubeu bili su pozitivni sve do jednog.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top