VREMENSKA PROGNOZA PO METODI KOLJČICKOG: Ovakvo ludilo nas očekuje u prva četiri meseca

Vremensku prognozu za prvih nekoliko meseci najavljuje Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, koji se više od deceniju, jedini u Srbiji, bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog.

– Ove godine imaćemo nešto hladniju zimu, jer je došlo do promene smera kretanja Golfske struje – objašnjava Komazec.

On dodaje da će ove godine najniža temperatura biti oko minus 10 C i nju možemo da očekujemo tokom prvog meseca 2017.

– Januar će biti nešto hladniji nego prethodnih nekoliko godina. Veći deo meseca biće sa jutarnjim mrazevima, a u nekoliko talasa i blizu minus 10 C. Što se tiče padavina, biće vrlo promenljiv, sa smenom kiše, susnežice, pa i pravog snega, koji će formirati pokrivač u drugoj polovini meseca. Dnevne temperature će oscilirati i biće u nekom proseku do plus 8 C – objasnio je Komazec.

On dodaje da će malo toplije biti sredinom januara, kada će i jutarnja temperatura biti u plusu, odnosno da će se kretati od plus 1 do plus 5 C.
– Nakon toga očekuje nas ponovo jače zahlađenje, ali i snežne padavine, koje će u januaru ove godine biti učestalije nego što je to bilo prethodne – kaže sagovornik Kurira.

Komazec objašnjava da nas mraz iz januara neće napustiti ni u sledećem mesecu, kada će jutarnja temperatura biti nekoliko stepenu u minusu

Februar sa jutarnjim mrazevima

– Prvih nedelju dana u februaru biće jutarnjih mrazeva, temperatura će se kretati od minus 4 C do nekoliko stepeni u plusu. Moguća je prolazna susnežica sa slabim snegom. Od sredine druge nedelje u februaru očekuje nas nešto toplije vreme bez jutarnjih mrazeva. Jutarnja temperatura će se kretati oko 0 do plus 2 C, dok će dnevne temperature ići i do plus 10 C – rekao je Komazec i dodao da nas već u drugoj polovini februara ponovo očekuje zahlađenje.

– Druga polovina meseca biće promenljiva s kišom, susnežicom, biće vetra sa jutarnjim mrazevima – objasnio je poljoprivredni tehničar iz Sivca.


Mart u drugoj polovini topliji

Poznati srpski prognostičar navodi da će i početak marta biti hladan i praćen jutarnjim mrazevima.
– Mart počinje s jutarnjim mrazevima i temperaturom koja će se kretati od oko minus 3 C ujutro, dok će dnevne ići do plus 8 C, a moguće je da će biti malo više vetra nego ranijih godina. Od 8. marta možemo da očekujemo blago otopljenje i temperature koje će biti oko plus 12 C, dok će temperatura u drugoj polovini meseca porasti i do plus 19 C – kazao je Komazec.

Prema njegovim rečima, kiša će u martu padati 3,7,15, 22. i 28. marta.

April topao, ali košava česta

Radivoje Komazec navodi da će u aprilu biti manje padavina nego što je uobičajeno za taj mesec.

– U aprilu će često duvati košava, dok će temperature biti u proseku za to doba godine. Krajem meseca temperatura će ići iznad 24 C. Zanimljivo je da će biti daleko manje padavina nego obično – objasnio je Komazec.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top