U Hrvatskoj njive jeftinije nego u Vojvodini ali se kupci iz EU ne otimaju

Srpska fobija od stranaca koji će nam pokupovati njive, sudeći po iskustvu Hrvatske, nije opravdana

Koje će to država mehanizme upotrebiti da, uprkos Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, spreči prodaju poljoprivrdenog zemljišta strancima, što će biti moguće od septembra, ostaje još da se vidi. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uverava da će se naæi rešenje koje će iæi naruku domaćim poljoprivrednicima, a kakvo – još ne znamo. Znamo samo da se ono što smo ispregovarali sa EU ispoštovati mora i da zakonodavstvo moramo usaglasiti sa evropskim.

Da je sporazum sa Evropom u delu koji se tièe poljoprivrednog zemljišta (potpisan još 2008. godine) štetan po nas, sad veæ ponavljamo kao mantru. Možda i jeste tako ali svakako pritom valja imati na umu najmanje tri stvari. Kao prvo, niko ne spreèava niti je spreèavao pravna lica iz EU da kupuju zemljište u Srbiji tako što kod nas otvore firmu i registruju se. Drugo, više nas obleæu Arapi nego EU državljani, a firmama iz Emirata dajemo njive i džabe. Treće, iskustva susednih zemalja, èlanica EU (koje su, doduše, imale duži moratorijum na zemljište) govore da evropski državljani baš i ne mare puno za ovdašnje njive i ne otimaju se za njih.

U Vojvodini oranice idu i po 20.000 evra

Spram komšijskih zemalja ni cena naših oranica (pre svega vojvoðanskih) nije evropskim kupcima jako primamljiva. Pritom, oni oko bacaju na velike parcele, ukrupnjene posede, a kod nas je takvih malo. U Vojvodini cene se drže veæ par godina pa nije retkost da hektar košta i 20.000 evra.

Cene zemljišta u Vojvodini su šarolike. Sudeæi po ponudama agencija za nekretnine, u okolini Šida i Sremske Mitrovice jutro košta pet do osam hiljada evra. Kako stoji na internetskim prezentacijama agencija, jutro zemljišta pored puta na potesu Šid – Sremska Mitrovica nudi se po 6.000 pa èak do 10.000 evra. To su možda pojedinaèni sluèajevi ali uveliko se sremske njive pazare za 10.000 do 15.000 evra po hektaru. Toliko je i u dobrom delu Baèke. U okolini Subotice cena kvalitetnog obradivog zemljišta se kreæe do 10.000 evra po hektaru. U Banatu zemlja je jeftinija. U Mužlji,a na primer, hektar se nudi za pet do šest hiljada evra.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top