PREVARE OSIGURAVAJUĆIH KOMPANIJA: Ovako možete ostati bez prava na naknadu, a pošteno ste platili polisu osiguranja koja vam je nametnuta

Da li ste ikada prevareni po pitanju odštete na polisu osiugranja? Osiguranje je sastavni deo današnjeg života, a sa njim dolaze i prevare osiguravajućih kuća. Vrlo često, uplatite kompletnu cifru za određeni tip osiguranja, a kada treba naplatiti odštetu,  odredbe ugovora se mogu posmatrati tako da idu na stranu osiguravajućih kompanija na način koji njima odgovora. Da bi isterali svoju pravdu, morate uključiti advokate, obratiti se medijima itd. Sve to dosta košta i to znaju u osiguravajućim kompanijama, pa tako i znaju da se neće mnogo ljudi upustiti u takvu bitku.

Jedna od osiguravajućih kompanija na koje ima najviše pritužbi je sigurno i Uniqa osiguranje Beograd. Kako tvrde naši sugrađani, postoji nekoliko prijava po pitanju naplate zdravstvenog osiguranja u inostranstvu, gde nisu želeli da isplate punu cifru. Naravno, ceo novac koji se isplaćuje bolnici, dobija se tek po povratku u Srbiju, što znači da prvo sami morate platiti zdravstvene usluge, pa tek onda refundirati novac. Naravno, tu je nekoliko odbijenih odštetnih zahteva za osiguranje automobila gde je osiguravajuća kuća tražila nekoliko abnormalnih dokaza saobraćajne nesreće. Ovaj put, u prvi plan izleće osiguranje kredita u banci koje je bilo nametnuto pre nekoliko godina svima koji su želeli da podignu kredit. Po polisi osiguranja, usled gubitka posla koje je nastalo zbog smanjenja obima posla, osiguravajuća kuća je dužna da plaća kredit svom klijentu narednih šest meseci ukoliko ne nadje posao. Potrebno je dostaviti dokumentaciju propisanu u jednom od članova ugovora polise. Ali, da li je sve tako lako sa strane osiguravajuće kompanije. Da li je lako naplatiti odštetu za osiguranje koje je plaćeno 20.000 dinara u banci, koje je nametnuto terorom banaka i osiguravajućih kuća. Taj teror je kasnije prekinut na uticaj države i tržišta. 

Nastavak priče našeg sugrađanina i odnos Uniqa osiugranja prema svom klijentu, pogledajte na narednoj strani.


Naš sugrađanin koji se javio redakciji, ostao je bez posla krajem prošle godine. Ostalo mu je još 18 rata kredita koji je uzeo pre tri godine kada je morao da dodatno plati i osiguranje tog kredita usled gubitka posla. Usled novogodišnjih praznika, potrebnu dokumentaciju je mogao da spremi tek 9. januara. Odmah potom, javlja se i osiguravajućoj kući Uniqa sa svim potrebnim dokumentima i ugovorima. Kako kaže naš sugrađanin, prvo je zatekao haos u jednoj od poslovnica ove kompanije. Zaposleni su kasnili na posao, pa je morao da ih čeka 20 minuta, da bi potom njihov agent zbunjeno saslušao problematiku, pa kakonije znaoi da postupi u skladu sa pravilnikom kompanije u kojoj radi, telefonom je nazvao kontakt centar. Klijent je razgovor nastavio telefonom sa operaterom kol centra Uniqa banke, što je mogao uraditi i bez izlaska iz svog toplog stana. 

Posle 17 dana, nije stigao nikakav odgovor na njegov zahtev. Kada je klijent okrenuo Uniqa kol centar, dobio je odgovor kako su oni to poslali na kućnu adresu. Sa druge strane stižu tvrdnje da nije stigla nikakva preporućena pošiljka i kako su nekoliko puta pitali u Uniqa osiguranju da li želi dalju komunikaciju nastaviti putem emaila, što se nije desilo.

Posle intervencije i poziva klijenta, operater kol centra šalje mejlom rešenje na zahtev za odštetu. Zahtev je odbijen, a kao razlog se napominje: "Na osnovu člana 10 stav 1 tačka 5 gore pomenutih uslova, u kojem se navodi da je isključena obaveza Osiguravača za slučaj gubitka zaposlenja ako je došlo do isteka Ugovora o radu na određeno vreme - koje je stečeno promenom statusa ugovora o radu sa neodređenog na određeno trajanje tokom perioda osiguranja".

Sugrađanin koji se obratio našoj redakciji prezentuje kako je za tri godine promenio tri posla, kako je poslednji bio na određeno vreme i kako ga je izgubio zbog prestanka potrebe zbog smanjenja obima posla, što je i napisano u raskidu ugovora na određeno vreme. To je i osnovni uslov propisan u ugovori polise osiguranja. Naravno, po zakonu o radu koji je doneo ministar Vulin, a posle uzimanja kredita i osiguranja od strane klijenta, ugovor za zaposlene na određeno vreme se može produžavati po tri meseca do dve godine. Ako ovako gledamo, kako tvrdi osiguravajuča kompanija, kada platite polisu osiguranje kredita usled gubitka posla MORATE ostati zaposleni u istoj kompaniji.

Dajemo i najjednostavniji primer. Uzeli ste osiguranje usled gubitka posla za stambeni kredit od 30 godina. Kako se vrlo često menjaju zakoni o radu i radnom pravu, morate ostati zaposleni na istom radnom mestu, jer svaka promena ugovora se može posmatrati kao osnov za rešavanje zahteva bez prava na naknadu. Suludo? Izgleda da je i to moguće u ovoj zemlji i sa ovakvim osiguravajućim kompanijama. Dobro vodite računa o svim odredbama ugovora, postavite i vi svoje uslove osiguravajućoj kompaniji i nemojte potpisivati odmah udogovr. Napomenuli smo jednu polisu sa minimalnom vrednosti, jer šest meseci plaćanja kreditnih obavezna iznosi oko 70.000 dinara. Šta bi Uniqa radila da su neke veće cifre u pitanju? Dobro razmislite...

Napominjemo da samo predstavljamo problem sa Uniqa osiguranjem na koji je naišao naš sugrađanin i koji se javio redakciji PE portala. Više puta je kontaktirao osiguravajuću kompaniju, ali još uvek nije dobio odgovor, tako da nemamo ništa da napišemo sa strane Uniqa osiguranja. Želimo da da skrenemo pažnju svim ostalim sugrađanima na problem koji mogu naići usled lošeg odnosa osiguravajućih kompanija. Ovo nije jedini primer i trudićemo se da prikažemo još neke.

 

(foto: Google Maps) 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top