LOPOVI: Addiko banka naplaćuje zateznu kamatu bez znanja svojih korisnika kredita, a onda zovu i PRETE (FOTO)

Činjenica da poslovanje banaka svakako nije transparentno, međutim građani često nemaju pojma šta im banke rade iza leđa. Često je prisutan skidanje novca sa računa, koje se pravda nekakvim greškama u sistemu. 

Ovaj put, prenosimo iskustvo korisnika Addiko banke, koji svakako ima razloga za svoju žalbu, međutim vredi li to nešto u Srbiji?

 - Redovno sam svakog meseca protekle četiri godine plaćao svoj kredit na vreme. Slučajno, kada sam trebao da uplatim zadnju ratu, otkrijem da mi je naplaćena zatezna kamata nekoliko meseci unazad. Hteo sam nekome da je*em sve po spisku. Iskreno. Nije ok, da slučajno nisam provrio, ne bih nikada ni saznao. Tada je počela panika u banci - ovako svoju priču počinje jedan od mnogobrojnih prevarenih korisnika Addiko banke. 

- Da se razumemo, prvo me je povredilo zato što nikada nisam kasnio sa otplatom kredita, probao sam da budem jedan od retkih koji plaća sve na vreme. Drugo, kada sam ih pitao o čemu se radi, čekao sam 20 dana odgovor iz njihove centrale i tada su rekli kako je greška u sistemu i vratili mi samo jednu naplaćenu zateznu kamatu - nastavio je svoje loše iskustvo. Sve ovo što je napisao može se videti na dokumentu koji je poslala banka, a nalazi se na narednioj slici

Malo je poznato da banke naplaćuje mnogo dodatnih stvari koje provlači kao greška svog sistema. Samo pomislite, da od svakog svog korinsnika uzmu 50 dinara svakog meseca, kolika je tu zarada. A onda, ako neko prepozna grešku, pravdaju se kroz grešku u sistemu. Upravo tako posluje i gore spomenuta Addiko banka. 

- Da se razumemo, novac nije bitan. Novac je mali. Radilo se o 94 dinara. Međutim, nisam hteo da otplatim zadnju ratu kredita, dok oni meni ne vrate sve do dinara. Moje pravo da znam zašto su me "pokrali". Međutim, prvog dana pošto nisam uplatio kredit, krenuli su da me zovu telefonom i prete kako moram uplatiti ratu. Stalno sam odgovarao da ću platiti kada oni meni vrate sve što treba i kada budem siguran da me nisu još pokrali. Zvali su i drugi dan, i četvrti, peti su poslali SMS poruku. Onda, da bih uzvratio, svaki dan kada oni mene zovu, pošaljem email na adrese dvadesetak njihovih direktora. Vrlo je lako. Na linkedinu pronađem ko su sve direktori korumpirane Addiko banke. Adresa njihove električne pošte glasi Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Svaki put kada bi oni meni pretili telefonom, slao sam email listi od dvadesetak direktora i pretio da mi vrate novac - ovaj čovek je znao kako da se odbrani od banke, ali većina građana to ne zna ili ih mrzi da se bave ispravljanjem krivih Drina. 

Na kraju, svog korisnika su pozvali na razgovor u centralu gde ga je dočekalo nekoliko direktora. 

- Pravdali su se greškom u sistemu, uputili nekoliko izvinjenja i to je to. Predložili su da mi skinu zatezne kamate koje su naplaćene bez moga znanja. Njihovo objašnjenje je bilo glupo. Nisu me obavestili da je otvoren drugi račun u banci. Prilikom moje uplate na prvobitni račun iz ugogovra, trebalo je 24h da prodje kako bi novac prešao na drugi, novi račun. Njihova greška je što me nisu obavestili o tome, ali i njihova greška je zato što nisu poštovali odredbe iz ugovora

A ugovor je skroz jasan. Rata kredita se plaća zadnji dan u mesecu. Nigde se ne spominje novi račun, nikakvo prebacivanje sa jednog na drugi račun ili bilo šta slično. Strogo je definisano na koji način se naplaćuje kredit.

- Sve bi bilo možda ok, ali na tom razgovoru u centrali su počeli da mi prete Kreditnim biroom i kako posle neću moći da uzmem kredit ako ne platim zadnju ratu kredita.  Oštro sam to sprečio, jer sam im odmah rekao da ću tražiti od njih potvrdu da sam čist pred Kreditnim boroom. Mnogo su bezobrazni. Pogreše, pa onda još i prete. Znali su da ću uplatiti poslednju ratu kredita. Uplaćujem svakog meseca dva kredita kod njih, redovno, proteklih nekoliko godina. Zašto ne bih i sad? Još ako vide da imam sredstava na računu. Ali, ostali su bezobrazni, jer očigledno misle da im se može

Država nikako ne štiti građane pred bankama. I kada se to dogodi,. kazne su male ili nikakve. Da se ovakva situacija desila u Americi, da je banka bez znanja korisnika skidala zateznu kamatu, a da ga nije ni obavestila, u sudskom procesu bi usledila kazna od nekoliko hiljada dolara. Nije bitno što se radi o samo 100 dinara. Bitno je to da se poštuju ugovori, da banka poštuje svoje korisnike. 

- Addiko banka nikako ne poštuje svoje korisnike. Zove ih, preti, kada pogreše i kažu da je greška u njihovom sistemu, opet prete. Pa dokle bre više? Kada će im neko stati na put? - ostaje pitanje koje kao da se odbija i vraća kao eho. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top