KAKO POBEDITI NA LUTRIJI: U trci za američku vizu 30.000 Srba

Trka za američku useljeničku vizu je počela. Svi koji žele da se i njihovo ime nađe u bubnju lutrije SAD mogu da pošalju prijave do 7. novembra. Prijavljivanje je besplatno, a svako ko traži bilo kakav novac je - prevarant.

Svake godine ovu lutriju igra oko osam miliona ljudi širom sveta, samo u Srbiji sreću će okušati između 20.00 i 30.000 građana, a nasumičnim izvlačenjem ukupno će biti dodeljeno samo 50.000 imigrantskih viza.

Ljudima koji se prijave i njihovim maloletnim članovima najuže porodice viza pruža mogućnost da se usele, rade i trajno žive u SAD, ali je pronalaženje smeštaja i posla na srećnim dobitnicima. Oni koji se prijave ove godine naredne će saznati da li su izabrani, a ako jesu, 2019. će moći da se odsele u SAD.

Prijave se šalju isključivo elektronskim putem, a oni koji pošalju više od jedne prijave automatski se diskvalifikuju. Iz ambasade napominju da se za prijavljivanje ne traži nikakav novac i da se nikakva obaveštenja ne šalju mejlom i da su jedine prave adrese one koje se završavaju na "gov", nikako "net", "com", "org"...

Stranog državljanina koji želi da dobije useljeničku vizu za SAD mimo lutrije mora sponzorisati državljanin Amerike koji pre zahteva za vizu mora da ima peticiju odobrenu od američke imigracione službe. Sledeća stanica je Nacionalni centar za vize, a zatim Konzularni centar u Kentakiju. Useljenička viza dodeljuje se na osnovu srodstva, zaposlenja, a može da bude i verenička viza.

U ambasadi savetuju građanima da sami popunjavaju prijave i da ne prihvataju usluge agencija koje im u tome nude pomoć.

Sreću da bude izvučena 2014. godine imala je i glumica Katarina Radivojević, koja se prijavljivala četiri godine zaredom.

- Zadovoljna sam zbog zelene karte. Do sada sam imala radnu vizu isključivo za poslove u oblasti glume, koju sam obnavljala na nekoliko godina, a zelena karta mi omogućava stalni boravak i rad - izjavila je glumica svojevremeno.

Marija Jovanović (33) pre nekoliko godina dobila je vizu na zelenoj lutriji.

- Odlučila sam da se prijavim zbog boljeg života koji sam očekivala u SAD, ali ga na kraju nisam tamo našla. Dečko mi je tada živeo u Americi, pa mi je cilj bio da odem kod njega. Sama prijava nije bila komplikovana, tražili su veliki broj podataka i jednu sliku.

Postupak je trajao oko godinu dana, a boravak u Americi iskoristila sam za završavanje mastera. U Srbiju sam se vratila kada sam dobila dete jer Njujork nije mesto za podizanje dece - kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da je na razgovoru u ambasadi važno da im dokažete da nećete pasti na teret države kao socijalni slučaj.

Za lutriju na mogu da se prijave žitelji zemalja iz kojih se u prethodnih pet godina u SAD nastanilo više od 50.000 ljudi. U te zemlje spadaju Bangladeš, Brazil, Kanada, Kina, Kolumbija, Dominikanska Republika, El Salvador, Haiti, Indija, Jamajka, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Peru, Filipini, Južna Koreja, Velika Britanija, Vijetnam.

Koraci za zelenu kartu

  • Prijavljivanje traje do 7. novembra
  • Jedan čovek može da pošalje samo jednu prijavu
  • Prijava je besplatna i šalje se elektronski
  • Po prijavi se dobija konfirmacioni broj
  • Kompjuter nasumično izvlači dobitnike
  • Od 1. maja 2018. do 30. septembra 2019. pomoću dobijenog broja proveravate da li ste izvučeni
  • Ako ste izvučeni, dobijate datum za razgovor u ambasadi
  • Oni koji nisu izvučeni neće biti obavešteni o tome

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top