PLANIRATE ODLAZAK? Ova zanimanja najlakše vode u Kanadu

Kanada će tokom naredne godine otvoriti vrata za čak 300.000 ekonomskih migranata, jer je ta severnoamerička zemlja u stalnoj potrazi za hiljadama kvalifikovanih radnika, a naročito se traže pojedine profesije

Ta zemlja ima brz sistem za useljenje koji nazivaju “Ekspres ulazak” (Express Entry) i to je verovatno najbrži način da kvalifikovani radnici iz inostranstva počnu život i rad u Kanadi. Kanadska vlada preuzela je obavezu da celi proces useljenja mora biti gotov za 6 meseci.

Sve prijave za Express Entry program boduju se tako da se procenjuju veštine, iskustvo, znanje jezika i obrazovanje svakog ko se prijavi, te se onda svi prijavljeni rangiraju prema broju bodova. Oni s najviše bodova dobiju poziv i nudi im se stalni boravak.

Ovaj program postoji od 2015. godine, a prema aktuelnim statistikama, poziv za stalni boravak najčešće su dobijali kandidati iz ovih profesija:

10.Stručnjaci za finansije i ulaganja

9. Revizori i računovođe

8. Grafički dizajneri i ilustratori

7. Kvalifikovani radnici u maloprodaji

6. Univerzitetski profesori i predavači

5. Programeri i developeri

4. Softverski inženjeri

3. Konsultanti i analitičari informacijskih sistema

2. Kuvari

1. Kvalifikovani radnici u ugostiteljstvu

U Kanadu se poslednjih godina doseljava rekordan broj ljudi, prosečno oko 250.000 godišnje. To i ne treba da čudi budući da je sa visokim prihodina po glavi stanovnika Kanada jedna od najbogatijih zemalja. Bruto nacionalni prihod iznosi 29.500 evra, a očekivani životni vek je 81,5 godina.

Za život u Kanadi važi da je veoma skup, ali je standard visok, pa se čak i uz manje plaćene poslove može uštedeti dosta novca. I sami Kanađani pokušavaju da se povežu sa ljudima iz svoje branše, pa je to važno i za doseljenike, a za početak vam može pomoći i dobra preporuka vašeg poslednjeg poslodavca.

Diplome fakulteta, viših i srednjih škola morate da nostrifikujete. Za to je potrebna originalna diploma i overena potvrda iz obrazovne institucije, sve prevedeno kod ovlašćenog prevodioca. Na osnovu tih dokumenata, institucije u Kanadi procenjuju koji je kanadski ekvivalent tom zvanju i to zvanje se dobija nakon nostrifikacije.

Vaš zahtev da dođete u Kanadu kao kvalifikovani radnik će se ocenjivati po šest faktora selekcije i po bodovnom sistemu.

Šest faktora selekcije su:

1. Vaše obrazovanje

2. Vaše poznavanje engleskog i/ili francuskog jezika, dva zvanična jezika Kanade

3. Iskustvo

4. Godine starosti

5. Da li ste ugovorili zaposlenje u Kanadi

6. Vaša prilagodljivost

Za više kvalifikovane radnike podrazumeva se dobro poznavanje engleskog ili francuskog, dok je za niže kvalifikovane radnike dovoljno i osnovno poznavanje.

Postupak za dobijanje radne dozvole počinje inicijativom poslodavca iz Kanade koji obezbeđuje formalnu ponudu za posao, overenu od strane kanadskog biroa rada. Na osnovu prijave koju je podneo poslodavac, biro rada ispituje prvo osnovanost zahteva i mogućnost zapošljavanja domaćih radnika (kanadskih državljana i stalnih stanovnika) za traženi posao. Ta provera, odnosno istraživanje tržišta radne snage u Kanadi, traje nekoliko nedelja. Za dobijanje radne dozvole potrebna je pismena ponuda poslodavca, dokaz da ispunjavate uslove (o obrazovanju ili radnom iskustvu) i pozitivno mišljenje biroa rada.

Postupak za useljeničku i radnu vizu, u redovnim i posebnim programima, prolazi kroz četiri faze. Dve su stručne i reč je o usaglašavanju sa zakonskim uslovima. Druge dve faze su medicinski pregledi i bezbednosne provere. Pravo da se aplicira za kanadsko državljanstvo stiče se nakon tri godine stalnog boravka u Kanadi. Polaže se i ispit za državljanstvo.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top