ZEMAN: Bombardovanje Jugoslavije je greška koja nema opravdanje!

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je, povodom izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, da je bombardovanje SR Jugoslavije bila greška i da ne treba sada tražiti alibi da se bombardovanje opravda.

"Mislim da je taj rat bio velika greška i ne bi trebalo da sada tražimo alibi da tu grešku opravdamo", kazao je Zeman češkom portalu Parlamentnji listi, povodom nedavne izjave generalnog sekretara NATO Stoltenberga u debati sa studentima u Beogradu da je NATO bombardovao Jugoslaviju kako bi zaštitio civile i zaustavio Slobodana Miloševića. 

Miloš Zeman je 1999. godine kao premijer češke manjinske socijaldemokratske vlade, uprkos glasnim protestima u svojoj partiji, odobrio bombardovanje Jugoslavije, kao, kako je rekao, manje zlo da spreči veće i dao saglasnost za preletanje aviona NATO preko Češke. 

Još tada je, međutim, upozoravao da se bombarduje zbog humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca, a da bi bio apsurd kada bi bombardovanje vodilo ka otcepljenju Kosova od Srbije

"Kao što znate, češka vlada je bila poslednja, bukvalno poslednja vlada koja je otvorila vazdušni prostor za NATO avione. Tada smo uzalud tražili saveznike koji bi nam pomogli da se sve reši na miran način", kazao je Zeman 2014. godine, tada kao predsednik Češke.

Zeman je tada podsetio da su ga u to vreme saveznici ubeđivali da će biti bombardovani isključivo vojni ciljevi u Jugoslaviji. 

"To njihovo obećanje nije ispunjeno. Kao što vidite, obećanjima nekih političara ne možete potpuno da verujete", rekao je tada Zeman.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top