FBI GA UHAPSIO U ČIKAGU: Ispovest ČAČANINA koji je hteo da ubije Tita

– Ja sam star čovek i moram da brinem o večnosti koja je podugačka. Zašto bih nju izgubio zbog ovozemaljskog kratkog života od stotinak godina. Zato pokušavam da pred Bogom budem ispravan kako bih zaslužio život večni.

Tako danas besedi Radoš Stevlić (77), koji je pre četiri decenije u Čikagu uhapšen, otužen i osuđen na deset godina robije zbog pripreme i pokušaja atentata na Josipa Broza Tita.

– Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj veri nemam pravo da oduzmem čoveku život, i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promenilo – priča Stevlić za „Politiku”.

Već pola stoleća živi u SAD a nedavno se, nakratko, vratio u zavičaj da bi u rodnoj Gornjoj Gorevnici kraj Čačka zapalio voštanice na večnoj kući predaka i srodnika. I da bi se video sa sestrama: Glikerijom (svetovno Jovanka) koja se zamonašila 1955. godine sa 16 leta i danas je igumanija u manastiru Sveta Petka kod Paraćina, i Tajsijom (Nada), kaluđericom u istoj bogomolji. I njihov otac Mihailo Stevlić („Pre onog rata išao je na kurs kod vladike Nikolaja, u Žiču”, priča Radoš.

Radoš je napustio Srbiju 1966. godine. Otišao je u italiju, a potom u SAD.

Prema njegovim rečima po nalogu SFRJ uhapsili su ga pripadnici FBI pod sumnjom da je planirao atentat na Josipa Broza Tita, a lišen je slobode zajedno sa Nikolom Kavajom, Stojiljkom Kaljevićem, Životijem Savićem i Nikolom Živanovićem.

– Stejt department je iz Beograda dobio spisak sa imenima 146 osoba, svi su bili Srbi, razume se, a oni su odgovorili Titu da ne mogu da uhapse toliki narod i da je to puk vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu. Danas smo živi samo Kajević i ja – kaže Radoš.

Kako Stevlić tvrdi, on je na suđenju osuđen na 10 godina robije, a Kavaja 20 godina, a kada mu je sudija izrekao kaznu Nikola mu je rekao:

“Ne možeš ti da me osudiš koliko ja mogu da izdržim”.

On je do detalja opisao pokušaje atentata na Tita u Meksiko Sitiju (1965), Filadelfiji, Vašingtonu (1975).

– Jedan pokušaj je propao u Meksiko Sitiju za vreme Brozove posete. To je bilo 1965. godine, pre mog dolaska u Ameriku. Tamo su iz SAD išli Dragiša Kašiković, preodenut u katoličkog sveštenika, a Kavaja i neki Milan Srbin, bili su turisti sa fotoaparatima, ali su u njim anosili bombe, priča Radoš dodajući da je taj atentan propao jer nisu mogli da priđu Brozu od silnog obezbeđenja.

– Drugi plan je propao u Filadelfiji. Kavaja je tu išao sa snajperom. Trebalo je da čeka Broza da izađe iz aviona ali se on nije pojavio. Avion je sleteo ali je posle par minuta ponovo uzleteo, pa smo zaključili da nas je FBI provalio, priseća se Radoš.

– Treći pokušaj je propao u Vašingtonu. Broza smo čekali u severozapadnom delu Bele kuće. Kavaja je bio obučen u pilotsku uniformu, nosio je mašingever, bombe, ali je oko nas bila masa špijuna. Zato smo odustali, priča Radoš Stevlić.  

“Kao i moji saborci smatrao sam da Josip Broz ne zaslužuje da vlada Srbijom”, kaže Radoš, koji je od dosuđenih 10 godina u zatvoru proveo četiri i po u Viskonsinu, gde je završio ekonomski ekonomski fakultet.

Stevlić je vlasnik kompleksa od 336 stanova u Glendejlu, nedaleko od Feniksa. To je naselje od osam hektara, dugačko kilometar sa 20 stambenih zgrada.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top