KAKO JE LANAC WIN WIN POSTAO JEDAN OD NAJVEĆIH FINANSIJERA SRPSKE NAPREDNE STRANKE: Kupili za milion evra, pa onda sklapali ugovore sa svim mogućim firmama

Kompanija Win Win predstavlja jedan od najvećih lanaca prodavnica tehničke robe. Malo je poznato da ona posluje u sistemu grupacije ALTI, pod čijem su vlasništvu recimo Emmi računari i, pazite sad dobro, EUROSALON, kompanija koja se bavi prodajom nameštaja. Kao nezvanični vlansik celog tog carstva spominje se Slaviša Kokeza, predsednik fudbalskog saveza Srbije i blizak prijatelj porodice Vučuć. 

Pre četiri godine za 1.000.000 eura Tihomir Jevtović prodaje svoj udeo u kompaniji Alti. Kao kupac se spominje Slobodan Kvrgić međutim po kuloarima se spominje ime Slaviše Kokeze. 

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je krajem 2016. postupak ispitivanja da li je kompanija Prointer preuzimanjem 100 odsto vlasništva firme čačanke firme Alti koja se bavi prodajom računarske opreme i u čijem je vlasništvu bio lanac Win Win,  uspostavila nedozvoljen monopolski položaj na domaćem IT tržištu.

Slobodan Kvrgič je inače nekadašnji vlasnik Eurosalona, koji je Slaviši Kokezi, prodao za tričavih 190. 000 eura. Tada je ta kompanija vredela oko 1.3 miliona eura. Na taj način je Eurosalon postao deo Alti grupacije.

U prvoj godini, nakon što je Slaviša Kokeza preuzeo Eurosalon fabriku, njeni prihodi od prodaje su praktično duplirani sa 212 na 393 miliona dinara.

Posle nekog vremena Slaviša Kokeza prodaje Eurosalon istoj osobi od koje je i kupio kompaniju, ali po višestruko većoj ceni. U međuvrmenu i drugih 50 % kompanije Alti, tada još uvek u vlasništvu Vladimira Jevtiča, pripisuje se Kvrgiću, tako da on postaje vlasniksvih 100% deonica.

Mnogo sumnjivih transakcija je obavljeno a da se ni ne zna ko je zaista pravi vlasnik. Poznato je samo da Win Win od tog trenutka belež veliki rast u poslovanju, a da su pojedine državne kompanije bile dužne da nabavljaju robu i softver od spomenutih firmi. Najbolji primer predstavlja EPS. 

Slobodan Kvrgić je inače vlasnik firme Prointera, kompanije koja na tržištu informacionih tehnologija u poslednje tri godine beleži ogroman rast zahvaljujući brojnim milionskim ugovorima sa državnom upravom i javnim preduzećima. Predstavnici opozicije isticali su u prethodnom periodu da upravo predsednik FSS-a i član SNS-a Slaviša Kokeza stoji iza Prointera. 

Međutim, malo je poznto da su i mnoge druge privatne ili internacionalne kompanije bile prinuđene da nabavljaju robu i softver preko Altija. To je sve sprovedeno preko domaćih menadžera koji su bili na poziciji u pojedinim firmama. 

Kako naš izvor spominje, jedan od primera je i Delhaize, u čijem vlasništvu je Maxi i Tempo. Menadžeri ove kompanije su za određeni procenat imali dogovor da kupuju računare, video nadzor i kamere od Altija. Naravno, novac je legao na privatne račune tih menadžera koji su na taj način stekli nezakonito bogatstvo. To je primećeno u centrali, tako da se krenulo u ispitivanje rada IT sektora. 

Ceo takav posao funkcioniše po principu "procenat" od nabavljene robe. 

U privatnim, a pogotovo međunarodnim kompanijama, lako je namestiti svaki tender pošto centrala nije upućena u naše tržište. I ne samo to, kada top menadžment uđe u ceo sistem i "provali" štetne nabavke, retko kada se obaveštava policija, zbog sramote i lošeg publiciteta koji može da nastane. Obično se samo menadžerima uruči otkaz, ali onda dođe sledeći sa nekom sličnom pričom. 

I sada dolazimo do pitanja gde spajamo nameštaj koji proizvodi i prodaje Eurosalon sa računarima i tehnikom iz Win Win prodavnice., a sve u vlasništvu istih osoba.

Kako se višestruko uvećala dobit svih spomenutih kompanija i zašto se toliko Emmi prodavnica otvara širom Srbije.

Nelogično je da firma „Prointer", sa 17 zaposlenih i zaradom od 47 miliona dinara, kupuje „Alti", koja je, prema izveštaju objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, 2013. imala 508 zaposlenih i prihod od 6,7 milijardi dinara, ali uz minimalnu dobit od svega 14 miliona dinara.

Slaviša Kokeza postaje krunisani vladar iT tehnologije u Srbiji. Ima li to smisla? 

Inače. on je još uvek vlasnik firme Senior team, koja se kao i Prointer bavi trgovinom računarskom opremom i softverima. I ova kompanija se nalazi na istoj adresi kao i Prointer.   

Senior Team je osnovan sredinom 2014 godine. Firma je te godine imala gubitak iznad visine kapitala u iznosu 3,5 miliona dinara da bi samo godinu dana kasnije višestruko uvećala svoju imovinu i ostvarila dobitak u poslovanju od preko 22 miliona dinara.

Kokeza je takođe vlasnik kafića Contact na Novom Beogradu. Taj lokal je osnovan 2010. godine a prema poslednjem finansijkom izveštaju posluje sa dobitkom od 4,8 miliona dinara.

 “Premijer je moj prijatelj i tu ništa nije sporno. Znamo se preko 15 godina i privatno smo prijatelji i drugari. Imam i imao sam različite firme. Od proizvodnje, trgovine, hotelijerstva… Tako je i danas. Nikad nisam radio kod nekog privatnika niti u nekoj državnoj instituciji. Jesam član SNS-a, ali politički nisam aktivan”, rekao je Kokeza prošle godine, povodom optužbi da svoje poslovne uspehe duguje dobrim odnosima sa predsednikom Vlade Srbije.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top