VLAST KAŽE DA JE CENA DIZELA NAJMANJA U POSLEDNJIH 5 GODINA: Evo šta je prava istina i kako hoće da nas prevare na staru foru

Kako Informer javlja, litar benzina početkom novembra bio 159 dinara, a sada je 144, dok je cena dizela u istom periodu pala sa 172 na 159 dinara. Cena goriva više neće padati, ali verovatno neće ni rasti, kažu naftaši

Cene goriva u Srbiji pale su od početka novembra do danas u proseku za oko 14 dinara po litru i sada su iste kao prošlog januara pre velikih poskupljenja! Tako je benzin sa 159 dinara, koliko je koštao pre samo dva meseca, pojeftinio na 144 dinara, dok dizel umesto novembarskih 172 dinara sa košta 159 dinara.

Vlasnik kompanije "Knez Petrol" Srđan Knežević rekao je za Informer da cena goriva u Srbiji dugo nije bila ovako niska, što odgovara i vlasnicima naftnih kompanija i potrošačima.

- Benzin je od početka novembra do danas pojeftinio čak 15 dinara, dok je cena dizela u istom periodu smanjena za 13 dinara. Glavni razlog za ovako drastično pojeftinjenje je pad cene barela sirove nafte na svetskoj berzi, ali i porast nivoa Dunava, što je omogućilo prevoz rečnim putem, koji je daleko jeftiniji - objasnio je Knežević.

Kao dokaz za ovakve tvrdnje informer donosi i tabelu na kojoj se vidi kako se kretala cena goriva u proteklih pet godina. Istina, malo su povećali cenu u prve tri godine, za koji dinar. 

Ovo što Informer nikako ne govori, predstavlja činjenica da je cena eura bila za 5 dinara manja te davne 2014. godine, u odnosu na danas. 

Takođe, tu treba iskalkulisati i smanjenje plata i penzija zaposlenih, odnosno penzonera.

Povrh svega, nigde se ne spominju cene goriva u ostalim državama regiona, ali i Evrope. Može se lako zapaziti kako Srbija drži najveću cenu goriva. na tržištu. Na takvoj listi, samo Mađarka, Albanija i Grčka imaju u proseku skuplje gorivo. Grčka predstavlja državu sa najjačom cenom. 

Dakle, cena goriva uopšte nije pojjeftinila poslednjih pet godina. U proseku ostala je ista ili malo veća, dok je životni standard opao tako da je euro skuplji, a plate nešto manje u odnosu na period pre pet godina. 

Kako jedna istina izgleda drugačije, samo kada se predstave i druge informacije značajne za kalkulaciju. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top