Print this page

BEOGRAD PROPADA ZBOG SNEGA: Vesić je najveća elementarna nepogoda

Savez za Srbiju (SZS) saopštio je da gradski menadžer Beograda Goran Vesić "nastavlja sa lažima i zamenama teza", umesto da preuzme odgovornost za katastrofalno upravljanje gradom za vreme snežnih padavina, uključujući nesposobnost da nabavi industrijsku so i zimske gume za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP).

"Jedina istina jeste da je grad do Gorana Vesića uvek funkcionisao. Do Gorana Vesića, građani nikada nisu bili prinuđeni da peške prelaze mostove. Nikada autobusi nisu stajali kao sada. Nikada nisu skraćivane trolejbuske linije kao sada. I nikada Beograd nije bio bez industrijske soli kao sada", navodi se u saopštenju Saveza.

U saopštenju se ističe da se "ovako velikom snegu koji blokira život ne raduje niko, ali da će ova elementarna nepogoda proći za dan dva, a Gorana Vesića na čelu Beograda imamo već godinama".

"Posledice te činjenice biće mnogo teže nego da nam padne deset metara snega u dva dana", naveo je SZS.

Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je ranije istog dana da SZS traži hitne ostavke Vesića i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića zbog kolapsa u glavnom gradu.

"Gradska vlast je juče pre podne uspela da ostane bez industrijske soli, pa su počeli da bacaju običnu so, što je pravi uzrok kolapsa u poslepodnevnim časovima. Noćas su koristili kalcijum hlorid, koji se inače baca samo na temperaturama ispod minus 10", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Vesić je potom izjavio da jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas "po svaku cenu hoće da se dočepa glavnog grada".

On je rekao da Đilas veruje da su zaboravljene 2009, 2011. i 2012. godina kada je za vreme snežnih padavina, dok je Đilas bio gradonačelnik bio haos u Beogradu, i upitao se da li je zaboravio kako se 11. decembra 2012. godine izvinjavao građanima zbog kolapsa u javnom prevozu.

"Da li se seća kako je 2012. godine pozivao građane da čiste sneg jer gradske službe to nisu bile u stanju da urade? Da li se seća gde je tada nestalo 11.000 dnevnica za ljude koji sneg nisu očistili, a polomili su skoro 3.000 lopata, a ostale odneli kući!? Da li se Đilas seća 2011. godine kada je zbog njegove nesposobnosti da očisti Grad policija obustavila saobraćaj na autoputu kroz Grad i preusmerila automobile na obilaznicu na kojoj je došlo do kolapsa, a za čije cišćenje je upravo on bio zadužen", naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, za vreme Đilasove vlasti, 2011. godine za vreme snežnih padavina se desilo da se "zaledi Brankov most pa je bilo više desetina udesa na 500 metara".

"Požeškom ulicom nije moglo da se prođe kao ni Košutnjakom, Surčin je bio odsečen od Beograda kao i naselja Padinska skela, Vrbovski, Zrenjaninski put, Jabučki rit, a bile su blokirane okretnice u Čingrijinoj, nisu radile linije javnog prevoza prema Učiteljskom naselju i Medakoviću“, rekao je Vesić.

Vesić je rekao i da su sve ulice prvog prioriteta ovog jutra su prohodne, da nisu potpuno čiste, ali da javni prevoz može da funkcioniše.

"Tokom noći je bačeno 550 tona soli, 320 tona kamenog agregata i oko stotinu tona kalcijum hlorida. Na ulici imamo 90 velikih kamiona i 32 mala vozila, oni čiste sneg i tu je angažovano oko 270 ljudi. Očekujemo da će padavine u narednih nekoliko sati stati, da će biti manjeg intenziteta, a oko podneva očekujemo prestanak padavina", izjavio je Vesić za Studio B, a preneo Gradski sekretarijat za informisanje.

On je podsetio da u gradu ima 1.767 kilometara ulica prvog i 491 kilometar drugog prioriteta.