INSPEKCIJA SAVETA EVROPE DOLAZI U BEOGRAD: Novi dokazi da je Aleksandar Vučić zarobio državu (FOTO)

Кomitet za monitoring Кongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održaće svoju novu sednicu u Beogradu 7. februara. Ova odluka doneta je nakon izlaganja gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića na Кongresu Saveta Evrope o pritiscima vladajuće SNS na nezavisne gradove u Srbiji, u novembru prošle godine.

Organizatori Кongresa su opštine Paraćin, Čajetina i grad Šabac. Zelenović za Danas kaže da očekuje da će predstavnicima Saveta Evrope nakon sastanka u Beogradu biti potpuno jasna slika o političkom kriminalu koji se sprovodi u Srbiji.

„Sve o čemu sam govorio u novembru u Savetu Evrope (u Strazburu) potvrđeno je na izborima u Lučanima. Ti izbori su dokaz da je Vučić zarobio državu, kidnapovao medije i urušio institucije. Imamo nove dokaze o tome koje ćemo predočiti svim članovima Кongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope“, kaže Zelenović.

Na pitanje koje nove dokaze će predočiti kolegama iz SE i kako će ih uveriti u istinitost svojih tvrdnji, sagovornik Danasa odgovara da će opštine Paraćin, Čajetina i grad Šabac kao organizatori Кongresa u Beogradu, upriličiti više važnih događaja i obezbediti sastanke predstavnika Saveta Evrope sa predstavnicima građanskog protesta koji se sprovode širom Srbije. Među sagovornicima „biće i javne ličnosti i svi oni koji su ustali protiv diktature Aleksandra Vučića“.

„Očekujem da će predstavnicima Saveta Evrope nakon Кongresa u Beogradu biti potpuno jasna slika o političkom kriminalu koji se sprovodi u Srbiji. I pored toga što do njih ne dopiru sve informacije o Srbiji, pokazaćemo im kako se krše Evropska povelja i zakoni o čijem se sprovođenju brine Savet“, napominje Zelenović.

Nakon Zelenovićevog obraćanja Кomitetu za monitoring, koji je operativno telo Кongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Strazburu, početkom novembra, obećano je da će Кomitet za monitoring do sednice u Beogradu pregledati dokumenta o konkretnim problemima sa kojima se susreću odbornici i gradske uprave nezavisnih lokalnih vlasti u Srbiji. Andreas Gasner, jedan od delegata iz Nemačke, poručio je tada da se svi navodi koje je Zelenović izneo moraju ozbiljno ispitati, te da je zato važna saradnja predstavnika lokalnih vlasti iz cele Evrope i neophodna podrška Кongresa.

„Pritisci na lokalnu vlast i gradonačelnike ne smeju se tolerisati, posebno ne ako ima sumnji da na aktivnosti koje su povezane sa kriminalom. To je poruka koju moramo da pošaljemo sa ovog skupa.", poručio je Gasner u novembru. Da podsetimo gradonačelnik Šapca je u Strazburu na sednici Кongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u okviru debate „Gradonačelnici pod pritiskom“ istakao da predstavnici republičke vlasti, predvođene SNS-om, pokušavaju da potkupe, obmanjuju i ucenjuju odbornike lokalnih vlasti kako bi preuzeli kontrolu na svim nivoima uprave.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top