NIKOLA ĐURIČKO O DEVEDESETIM, SANKCIJAMA I DIZELAŠIMA: Spašavali su me honorari u devizama. Bilo mi je bitno da budem glumac, a ne student glume!

Pre nego što je iz prvog puta upisao Akademiju dramskih umetnosti, Nikola Đuričko je zabeležio nekoliko ostvarenja u pozorištu. Posle prve uloge u Jugoslovenskom dramskom, dobio je stipendiju ovog pozorišta i poslovi su se ređali jedan za drugim.Kako kaže Nikola, priseća se tog perioda života: "Nisam bio zadovoljan. Tada. Predstave su uglavnom bile neuspešne, ali su mi govorili da sam ja bio dobar. Pretpostavljam da sam i ja bio loš! Na prvoj godini sam imao desetke iz glume, psihologije i scenskog pokreta. Valjda je to nešto značilo, ali ne i meni, jer sam povezivao uspešnu glumu sa slavom koja te okružuje i koja je prisutna na ulici, u supermarketu, školi".

Na drugoj godini studija dobija ulogu u kultnoj seriji "Otvorena vrata". Za to vreme, honorar je bio fantastičan, pa se odlučio da se osamostali i krene sam da živi. Od svoje plate je mogao da plati stan u strogom centru Beograda. Ali ne baš tako bogato, jer je živeo u stanu od 17 kvadrata, ali sa ogromnim kupatilom. 

Snimanje popularne serija mu je poremetilo školu. Bilo je teško da uskladi predavanja i snimanje. "Zarađivao sam ozbiljan novac od koga sam mogao lepo da živim i finansiram svoju porodicu te '93. čuvene po inflaciji", ovako danas na taj period svog života posmatra naš popularni glumac. 

I umesto da uživa u svojoj slavi, desilo se nešto skroz obrnuto. Rođeni brat mu je otišao u vojsku i rat, rođaci izbeglice su se nastanile u njihov dom, dok otac, po profesiji pilot, nije mogao da leti zbog sankcija. Tada su ga spašavali honorari u devizama. 

Na drugoj godini je sve ređe išao na predavanja. Neki profesori su ga razumeli, neki nisu. Uspeo je nekako da upiše i treću godinu, ali poslovnih obaveza je bilo sve više i više. Tada je i prestao da ide na fakultet koji nikada posle nije završio. 

"Sada mi je žao što nisam završio Akademiju, jer smatram da je važno imati diplomu. Tada sam smatrao da je važnije da radim, jer sam želeo da budem glumac, a ne student glume", svoje pubertetske opsesije objašnjava ovaj glumac.Nailazio je na definitivno suprotno razlićite primere u svom životu. Jednu predstavu je '94. odigrao čak 124 puta! Dok, sa druge strane, predstavu "Vartolomejski vašar" u režiji Irfana Mensura koju su spremali čak  šest meseci, odigrali su je samo sedam puta!

Paralelno se u JDP-u spremao komad "Bure baruta", u kom nije igrao. "Stivatio sam da se radi nešto važno sa rediteljem Unkovskim ali sam i tada bio u nekoj drugoj, pogrešnoj podeli", zakačinje političku pozadinu podele uloga koje važi još od tada. 

Neigranje u "Buretu baruta" doživeo je kao neuspeh. Morao je da radi dosta bezveznih stvari dok nije došao u situaciju da radi jake, uspešne predstave.

PRVA FILSMKA OSTVARENJA 

Prvi film je snimio kao klinac. Zvao se "Šta je s tobom Nina?". Na televiziji je prvi put snimao seriju "Mali princ" Miloša Radovića. Kasnije je kao srednjoškolac imao malu ulogu u filmu "Poslednji krug u Monci". Sledeći film je "Do koske".

Posle pauze od dve, tri godine počeli su da se ređaju filmovi: "Nebeska udica", "Nataša", "Munje", "Normalni ljudi", "Bumerang", "Virtualna stvarnost", "Zemlja istine"... "Svi su bili premijerno prikazani u jednoj godini, pa je ispalo da sam ja drugi Bata Živojinović, najtraženiji mladi glumac!", priseća se te filmske godine.

O POPULARNOSTI

"Popularnost mi je pomagala još u osnovnoj školi da me neke devojčice zapaze. One koje nisu htele ni da pričaju sa mnom posle mog pojavljivanja na televiziji bile su zainteresovane"
"Iskreni drugovi ostali su to i kada sam postao poznat. Ima tu malo i zavisti. Jedan mladi glumac je rekao da smo Glogovac i ja zauzeli sve pozicije. Kao da nas dvojica imamo moć da bilo šta biramo. Nas zovu, ne određujemo mi šta ćemo da snimamo"

Popularnost dobro dođe, kad odem u banku ne moram da pokazujem ličnu kartu. Službenica mi se odmah obrati: "Zdravo Nikola, jel' može autogram za ćerkicu?"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top