OVAKO ŠLJAKA FARMACEUTSKA MAFIJA U SRBIJI: Na platnom spisku pola vlade Srbije i bukvalno svi direktori bolnica. Skrivaju se afere, prodaju lekovi sa isteklim rokom upotrebe

Na farmaceutskom tržištu u Srbiji godišnje se obrne oko 700 miliona evra, a od toga se uveze lekova u iznosu od 400 miliona evra. Ogroman finansijski ulog i interes podloga je za stvaranje tesne i velike sprege između svih igrača u lancu farmakološke industrije. 

Kako se to odvija u praksi? Na koji način farmaceutska mafija kontroliše ovu državu i njene aparate? Poslednjih godinu dana je primetno propadanje državnih apotekarskih ustanova u mnogim gradoima. One su sistematski uništavane, a lokali su izdavani privatnim apotekama kako bi se nadomestili gubici prethodnih uprava koje nikada nisu odgovarale za svoje pređašnje grehe. 

Svetska farmaceutska mafija Srbiju odavno tretira kao zemlju „Trećeg sveta“, pa se prema njoj tako i odnosi prodajući nam netestirane i opasne lekove koji se prepisuju samo zahvaljujući tome što su podmićeni pojedini političari i lekari. Ono što je najgore, jeste činjenica da mi svoje ubice plaćamo iz sopstvenog džepa, jer od njih kupujemo nepotrebne i prevelike količine lekova, a oni od te zarade plaćaju mito. Najaktuelniji je slučaj sa dečjim vakcinama koje po zakonu moraju da se obavezno daju, a za čije uvođenje su plaćeni milioni evra mita.

GlaxoSmithKline (GSK) iz Velike Britanije je jedna od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija čije kriminalno delovanje prevazilazi njeno stvarno učešće na tržištu.Pre toga je GSK u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine, prihvatio sudsku nagodbu i, posle priznavanja krivice, pristao da plati ukupno tri milijardi dolara, od čega su dve milijarde bile odšteta za pacijente. Kompanija je, između ostalog, bila osuđena zbog deklaracije po kojoj su neprovereni lekovi mogli da budu prepisivani maloletnim osobama.

Sve ovo je važno da se zna kako bi se lakše razumelo poslovanje GlaxoSmithKline-a u Srbiji gde se, takođe, neprovereni i neodobreni lekovi izdaju pacijentima i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a što sve omogućuju podmićeni lekari i zvaničnici. Najgore je to što novac za podmićivanje solidarno daju svi građani ove opljačkane države, pa tako ispada da finansijski nagrađuju svoje ubice.

Spisak onih koje GSK podmićuje u Srbiji je podugačak: od nekadašnjeg ministra Tomice Milosavljevića, preko Slavice Đukić Dejanović (koja je bila i predsednica skupštinskog Odbora za zdravstvo i istovremeno primala platu od GSK-a za „konsultativne usluge“), pa sve do čitavog niza lekara, profesora medicine i medicinskih ustanova.

Koliko je metoda kupovine stručnjaka delotvorna, vidi se odlično na primeru dr Predraga Kona, danas jednog od najglasnijih zagovarača korišćenja proizvoda GSK-a. Dr Kon nije celog života verovao u „isceliteljske“moći različitih vakcina, na protiv. U časopisu „Magično bilje“ od 24. novembra 2009. izašao je njegov članak pod naslovom „Iznenadio sam se! Homeopatija me je izlečila“ u kome veliča delotvornost lekovitog bilja, istovremeno iskazujući veliku rezervu prema veštački napravljenim lekovima, posebno vakcinama.

U to vreme je, međutim, ovaj moderni Savle već započeo svoje preobražavanje u Pavla i sve češće i glasnije počeo da reklamira produkte GSK-a, koji sa prirodom nemaju nikakve veze. Moguće je i da je pomenuti članak bio samo pokušaj dr Kona da opere svoju biografiju, jer je iste te 2009. godine bio saslušavan od strane SBPOK-a u vezi spornog uvoza vakcina protiv svinjskog gripa. Po navodima inspektora koji su ga saslušavali, on je bio izuzetno kooperativan, dostavivši policiji tri vreće dokumentacije i satima objašnjavajući ko je u ovoj velikoj pljački RFZO-a imao koju ulogu. Istraga je, podsetimo, obustavljena kada su islednici zaključili kako na vrhu pljačkaške piramide stoji tadašnji predsednik Republike Srbije, Boris Tadić. Posle toga, Kon se u očajanju definitivno priklonio farmaceutskoj mafiji.

Iako predviđanje kretanja zaraznih bolesti dr Konu nije jača strana, nije se libio da kao „protivepidemijske mere“ koristi pretnje kolegama oduzimanjem hleba, tako da 5.1.2010. sa stranica „Pres magazina“ kliče da „lekari koji su protiv vakcine ne zaslužuju da rade!“, dok 2.8.2017. sa stranica „Telegrafa“ poziva na moralno-etičku odgovornost profesora pedijatrije dr Nestorovića zbog stava o pravu roditelja na slobodan izbor.

U to vreme je dr Kon već bio čvrsto u zagrljaju farmaceutske mafije, jer je postao miljenik i udarna pesnica njenog novog gurua, dr Zorana Radovanovića, predsednika etičkog odbora Srpskog lekarskog društva. Dr Radovanović je jedna enigmatična, skoro opskurna ličnost, budući da postoji nekoliko zvaničnih verzija njegove biografije koje su dostupne javnosti.

Slobodni novinar-istraživač D. V. (puno ime poznato redakciji), koji već duže vremena istražuje kako su farmaceutske kuće u Srbiji stekle toliki uticaj na aktuelnu vlast, dobio je jezivo upozorenje da prestane sa svojim radom: njegov petnaestogodišnji sin je pregažen na pešačkom prelazu (na sreću je preživeo). Prethodno su mu nuđene pare da prekine istraživanje, ali je on tu ponudu odbio.

Na ovaj način su glavni protivnici ili ućutkani ili marginalizovani, pa je GSK mogao da pristupi finalizaciji svoje navjveće i najsmrtonosnije pljačke srpskog budžeta – zakonom o obaveznoj vakcinaciji dece izglasanim u Skupštini 2016. godine.

Kako, kao što smo videli, samo GlaxoSmithKline (a to je tek jedna od velikih svetskih farmaceutskih kompanija koje deluju u Srbiji) na „donacije“ i honorare za „istraživanja i razvoj“ godišnje u Srbiju investira milion evra dobijenih iz našeg budžeta, ne treba uopšte da čudi što se veliki deo stručne javnosti i najveći broj političara zalažu za primenu neproverenih i potencionalno štetnih lekova. Zakonska rešenja su takva da roditelj koji odbije da vakciniše svoje dete krivično odgovara, dok su, sa druge strane, i država i proizvođači vakcina oslobođeni svake odgovornosti za štetu koju ona može da prouzrokuje.GlaxoSmithKline (GSK) pojedince i institucije finansijski stimuliše da pomažu prodaju njegovih proizvoda. Visina sume koja se daje direktno zavisi od akvizitorskih mogućnosti primaoca. Kao što se videlo u aferi koja se završila osuđujućom presudom u Kini (takozvani „Kineski model“), GSK ne podmićuje uvek davanjem para, već i različitih poklona, ali i plaćanjem prostitutki i sličnih usluga. Sve to se, međutim, obračunava u realnom novcu i prikazuje u godišnjim finansijskim izveštajima. Troškovi posebnih poklona ili usluga uvek se navode kao „prateći troškovi“, ali se tako knjiže i isplate na ruke.

Kako je raskomadana moćna farmaceutska industrija u Srbiji?

Iako Galenika ima unapred ugovorenu proizvodnju lekova za 2019. godinu i ima u svom portfoliu sve terapeutske grupe osim citostatika, rešeno je da se proda za evro! I tako, od svih srpskih fabrika, Hemofarm je nemački, Srbolek je uništen i ugašen, Jugoremedija je uništena i prodata zna se kome, uništena još malo i sad po nekad izbaci po neku kutijicu nečega, Zorku iz Šapca je davnih dana kupio Hemofarm, što znači da je sad to nemačko. Zdravlje Leskovac su kupili Finci, a danas je to Actavis. Dakle, Srbija (osim Galenike) nema nijednu domaću fabriku, da uspostavi balans cena. Kada prodaju i Galeniku, ko će sve te strance sprečiti da donesu odluku da na primer, lek Panrazol koji sad košta 134. dinara, poskupi na 1.450 dinara?

 mada su istrage o farmako-mafiji veoma skupe, nekoliko otkrivenih afera dokazalo je da velike farmaceutske kuće podmićuju političare i lekare širom sveta.

Posledice uticaja farmaceutskog lobija vidljive su od najjednostavnijih primera — prepisivanja lekova određenih proizvođača, prodaje preparata po većim cenama od realne, dobijanja dozvole za registraciju preparata, pa do distribuiranja neregistrovanih, neproverenih medikamenata ispod šaltera apoteka.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top