PRVE KAZNE ZA RODITELJE ĐAKA ZBOG BEŽANJA: Ako dete pobegne iz škole novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara

Dugo se pretilo sa plaćanjem novčane kazne za izostanak dece sa nastave, a sada se sa tim počelo i u praksi.

Naime, roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi. Do sada ovo u Srbiji nije postojalo i ovo je prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju, koji predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave. inače, podneto je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka, a pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne, izrečeno je i 10 opomena, dok su ostali postupci u toku ili su obustavljeni.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pančevo prvi grad u kom se primenjuju kaznene odredbe novog Zakona o obrazovanju i da će se od Nove godine one primenjivati u svim školama u Srbiji. On ističe da će uvek prvo ići opomene, pa tek onda novčane kazne ako učenik i dalje nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju novčano. Tako smo i došli do ova prva dva slučaja u istoriji. 

"Kada imate loš sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da novi zakon primenjujemo postepeno, zajedno sa lokalnim samoupravama", kaže Šarčević.

Novčane kazne mogu ići u iznosu od 5.000 dinara do 100.000 dinara. 

Portparolka Prekršajnog suda u Pančevu Sandra Medaković objasnila je kako izgleda postupak protiv roditelja čija deca izostanu sa časova: "Ako roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računa".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top