UKLETA BANJA SELTERS: Pre 7 godina noću čovek izašao iz svoje sobe, pao i nikada se više nije osvestio

Darko Lazić se nalazi u banji Selters u blizini Mladenovca. Ovaj centar se nalazi u vlasništvu Centra za rehabilitaciju Beograd. 

Tamo će provesti oko mesec dana, a svi mediji su preneli kako će se lečiti na račun države. 

Uslovi za lečenje u ovoj banji su fenomenalni, a tamo su boravili recimo Patrijarh Pavle i Bata Živojinović.

Međutim, mnogi ne znaju za ukletu priču od pre sedam godina iz ove banje, o slepom čoveku koji je pao i nikada se više nije osvestio.

Njegova supruga tada nije htela to da oprosti bolničkom osoblju ove banje, pa njenu ispovest prenosimo u celosti. 

Moj muž Stojan Rakić, slep i polupokretan, primljen je u stacionar Instituta za rehabilitaciju “Selters” u Mladenovcu 31. avgusta, a 4. septembra su mi javili da je pao niz stepenice i onesvestio se. Više se nije osvestio. Preminuo je posle 10 dana u komi, a istražni sudija je istog dana naredio sudsko-medicinsku obdukciju - počinje ispovest o smrti svog muža Jasmina Rakić.

Umesto da boravak u “Seltersu” Stojanu Rakiću omogući oporavak i olakša kretanje, ovaj pacijent, inače slep i zavistan od tuđe pomoći, pao je niz stepenice u stacionaru i sa teškim povredama glave hitno prebačen u Urgentni centar. Još dok su se lekari u UC borili za njegov život, supruga Jasmina je uputila žalbu inspekciji Ministarstva zdravlja, ukazujući na odgovornost lekara i medicinskog osoblja u “Seltersu”. Inspektor Radiša Milovanović je, nakon izlaska na teren i uzetih izjava od dežurnih lekara i sestara, zaključio da nije bilo propusta u radu i da je o pacijentu adekvatno vođena briga.

- Osim toga, meni je - naglašavajući kako me “ljudski savetuje” - sugerisao da “ne pokrećem nikakvu proceduru jer se to na sudu teško dobija”, dodajući kako će za mene “biti veliki stres ako budem jednom kroz sve to prolazila”. Ne prihvatam ni ovakav stav ni savet, a posebno ne zvaničnu ocenu inspektora - kaže Jasmina.

Izjave tri lekara i pet sestara o celom slučaju, naglašava ona, “do detalja su usaglašene”, čak je i izjava pacijenta Slobodana B. koji je bio u sobi sa Stojanom drugačije interpretirana u izveštaju zdravstvenog inspektora od onoga što je rekao Jasmini.

- Meni je taj pacijent rekao da je on spavao u to doba i nije čuo da je Stojan pao. Bila je nedelja, doručak je kasnio, bio je tek posle osam. Pitanje je, dakle, kad je Stojan izašao iz sobe i kad je pao, a na to mi svi daju različite odgovore. Hoću da saznam kako je moj muž poginuo i zbog čijeg nemara - kaže Jasmina.

Inspektor Milovanović, u međuvremenu, nije želeo da komentariše svoj izveštaj, tvrdeći da mu je za to potrebna saglasnost pretpostavljenih.

- Prvo, ne mogu da shvatim kako se desilo da je, pored pet sestara i dežurnih lekara, moj suprug prešao toliki put od sobe do stepeništa na kojem je, navodno, pao. Drugo, poslali su ga u Urgentni centar bez ikakve medicinske dokumentacije. Dalje, zbog teških povreda morali su da pozovu policiju na uviđaj, što nisu učinili. Da li su time hteli da prikriju svoju odgovornost? Teške povrede su policiji prijavili tek iz Urgentnog centra, ali kad je policija iz Mladenovca izašla na uviđaj, mesto pored stepeništa na kojem je Stojan pao bilo je očišćeno, a mrlja od krvi obrisana, kao da se ništa nije desilo - priča Jasmina Rakić.

U međuvremenu, posle nekoliko poziva odgovornima u “Seltersu”, dostavljena je pisana izjava pomoćnice direktora dr Snežane Draganac u kojoj se konstatuje da je urađena “vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada lekara i medicinskog osoblja”, kao i da je “uvidom u kompletnu medicinsku dokumentaciju, izjave zaposlenih zdravstvenih radnika, konstatovano „da u toku lečenja nije bilo propusta u radu” i da su pacijentu Rakiću “pružane su sve adekvatne medicinske mere, za datog pacijenta, datu dijagnozu, u skladu sa doktrinom medicinske struke”.

“Naglašavam da se pacijent vodio u medicinskoj dokumentaciji kao nepokretan i tako se postupalo pri pružanju medicinskih mera. Lečen je na odeljenju za nepokretne pacijente, imao je zdravstvenu negu i pomoć u svakodnevnim aktivnostima, na fizikalne terapije je vožen kolicima”, ističe u izjavi dr Draganac.

Porodica Rakić je u međuvremenu Regionalnoj lekarskoj komori Beograda podnela zahteve za pokretanje disciplinskog postupka protiv četvoro lekara - Violete Damjanović i Milice Lazović, Zorana Đurića i Snežane Draganac, kao i pet medicinskih sestara u “Seltersu”. U Komori je rečeno da taj postupak pred Sudom časti može da traje i godinu dana.

Do tada, osim izveštaja suda časti Regionaln lekarske komore, porodica Rakić čeka i nalaz sudsko-medicinske obdukcije, a potom i reakciju i izveštaj istražnog sudije.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top