825x501  Images Thumbnails Images Clanci Untitled Fill 742x451
Posle misterioznog nestanka šefa dorćolskog podzemlja Iso Lera, tamošnja hijerarhija je bila narušena. Jedan za drugim napadani su dorćolški bogataši, a neki od njih su i izgubili živote. Nikada nije potvrđena veza, ali sve to se smirilo kada je prestalo da kuca srce Marka Boraka. Kako je voleo da presuđuje drugima, tako i sam skončao.

"Vi koji dolazite, pazite se malog Mareta"

Ovo je grafit ispisan na jednoj od fasada na Dorćolu. Tragičan simbol nove generacije maloletnih prestupnika postao je Dorćolac Marko Borak zvani Mali Mare.Mali Mare je Marko Borak, revolveraš, bombaš, pljačkaš... Kada je umro imao je osamnaest godina. Borakova smrt je bila strašna. Ubica ga je prvo mučio, a potom izrešetao po nogama, više od sedam puta. Na kraju, izbacio ga je iz kola u Ulici Svetozara Markovića da iskrvari do smrti. Najbliža zdravstvena ustanova bila je stotinak metara dalje.

Kako je Borak izgradio reputaciju prekog revolveraša, "žestokog momka"? Neki kažu da je isterivao socijalnu pravdu, otimajući od bogatih. Sve što uzme davao je siromašnima, kažu njegovi prijatelji. Drugi, pak, objašnjavaju da je bio "lud" i da nije prezao da zapuca i na poneke lidere beogradskih klanova. Bilo kako bilo, imao je puno neprijatelja, koji su mu, najverovatnije i došli glave. Koliku paniku je njegov način obračuna izazivao među starijim Dorćolcima, pokazuje i činjenica da je najčešće noću, u stanove njegovih drugova upadao neki od oštećenih zajedno sa policijom tražeći Mareta. Sutradan, progonitelja bi čekalo iznenađenje, jer Mare je imao običaj da ih pozove telefonom, i najavi sledeći potez.

703x487  Images Thumbnails Images Clanci 1 Fill 633x439

Još kao maloletnik, Borak je nekoliko puta bio privodjen u policiju. Kasnije, na sudjenjima, bio je optužen za tri pokušaja ubistva, nanošenje teških telesnih povreda, podmetanja bombi... Za tako malo vremena, kazuju njegovi bliski prijatelji, napravio je više stvari, nego malo ko od poznatih imena prestoničkog podzemlja.

politika-ekspres.net

KRIMINAL │ONLINE NOVOSTI DANA

Pratite najnovije vesti crne hronike, kriminal devedesetih, ubistva, iznude, atentati, masakri, teroristički napadi, kriminalne aktivnosti, hapšenja policije, online blic reportaže iz zatvora. U ovoj rubrici možete pronaći dnevni pregled štampe, online blic video reportaže, intervjue, aktivnosti vlasti i opozicije i još mnogo toga. 

ANKETA

Joomla forms builder by JoomlaShine