700x417  Images Thumbnails Images Clanci Sacekusa Fill 500x297

Koreni klanovskog organizovanja beogradskog podzemlja se u kasne šesdesete godine prošlog veka, kada je lokalni tabadžija s Novog Beograda Georg Stanković, zvani Žorž iliti Žoka, po principima japanskih „trijada „ stvorio svoj džeparoški klan.

Džorž je svoju porodičnu manifakturu, u kojoj su perjanice dugih prstiju bili čuveni Šica, Glavac i Voja Kušlja, zasnovao na principu „omerte“ - gvozdenog zakona ćutanja. Novac je delio on, prvi velegradski don, kobajagi zaštitnik novobeogradskih dečkića željnih snova o brzom uspehu bez rada i škole. U stvari, Stanković je bio surovi „štemer“, kako su u ono vreme Zagrepčani zvali anđele garavog lica, posrnule momke s ulice, iliti besprizorne

Stanković je posle postao i bokser Zvezde, specijalista da u borbi do „koske“ skine skalp i slavnim ruskim šampionima. Istina, slavnom Mati Parlovu, nije smeo na crtu. Plašio se debelo i Marjana Beneša, koga je razmetljivo izazivao... U - kafani!

Devedesetih, kad je počeo rat na ovim prostorima, Stanković je bio već umorni i ostareli bivši as i novokomponovani biznismen. Ubijen kod Merkatora 1. oktobra 1993. Čuveni beogradski gangster starije generacije. Zaseda, jedan počinilac, automat sa prigušivačem. Nije imao šanse da preživi. Čaure su bile svuda okolo, a svedoka naravno nije bilo. 

Čovek s ulice i bez manira, kralj „ferki“, navodno se obogatio u Češkoj - na poker aparatima. Novobeogradski klan imao je tada ravnopravne „partnere“ u Zemuncima, koje su predvodili Ljubomir Magaš, zvani Ljuba Zemunac i Rade Ćaldović Centa...
Za njih se tada u Novom Beogradu, onako, kroz zube govorilo da nešto „čeprkaju „ s Udbom.

Novi Beograd je u to vreme kada on jeste važio za mangupski kraj iz kojeg su potekli mnogi momci sumnjivih životnih priča. Danas neki pomalo sarkastično kažu da je jedan od tih mangupa, bokser Žorž Stanković, samozvani “predsenik opštine Novi Beograd”, ili njegov Kralj, u stvari “iznedrio” oštra pera srpskog novinarstva, Aleksandra Tijanića, Dragana Jovanovića i Vanju Bulića.

politika-ekspres.net

KRIMINAL │ONLINE NOVOSTI DANA

Pratite najnovije vesti crne hronike, kriminal devedesetih, ubistva, iznude, atentati, masakri, teroristički napadi, kriminalne aktivnosti, hapšenja policije, online blic reportaže iz zatvora. U ovoj rubrici možete pronaći dnevni pregled štampe, online blic video reportaže, intervjue, aktivnosti vlasti i opozicije i još mnogo toga. 

ANKETA

Joomla forms builder by JoomlaShine