708x572  Images Thumbnails Images Clanci David Tennant Doctor Who HD Wallpaper Www.vvallpaper.net Fill 708x572

UBISTVO generala Milana Nedića bila je jedna od prvih likvidacija jugoslovenskih i srpskih begunaca, koje je Udba ili kidnapovala i dovodila u Jugoslaviju ili ubijala u inostranstvu. Posle likvidacije Ive Protulipac 1946. u Italiji, Služba državne bezbednosti je po naređenju iz političkog vrha zemlje, šezdesetih, počela gotovo masovno da ubija emigrante po svetu.

U Službi državne bezbednosti Uprava za emigraciju je od 1966. vodila brigu o antikomunističkoj delatnosti naših ljudi u inostranstvu, a likvidacije su organizovale federalna i republičke tajne službe preko svojih profesionalnih ubica. Usluge su se dobro plaćale oprostom robije, dodelom stana i plate, fiktivnim zaposlenjem tajnih likvidatora koji nisu bili iz redova Državne bezbednosti. A kada bi saradnik zasmetao službi, ona bi ga uz pomoć novih likvidatora ubila.

Državne ubice su bile zaštićene lažnim imenima i dokumentima. Imale su svoj dosije u tajnoj službi i potpisane izjave o lojalnosti i čuvanju državne tajne. Zanimljiv je slučaj jednog lekara koji je ubijao za tajnu službu da bi posle obavljenog posla ponovo oblačio beli mantil i lečio pacijente. Njegovo ime je skrivano i nalazimo ga u dosijeima tajne policije pod pseudonimom Doktor. 

Doktor je živeo negde u zapadnoj Evropi (nije poznato), a za potrebe Državne bezbednosti, znao je da vikendom krene i put Norveške, Australije ili Južne Amerike. U tajnim beleškama se spominje put Doktora, koji je u petak krenuo ka Argentini, u subotu izvršio užasnu egzekuciju postavljanjem kilograma plastičnog eksploziva u spavaću sobu žrtve, da bi se u nedelju vratio svojoj kući gde su ga čekali žena i dete. Bio je priznat u društvu i veliki dobrotvor. Ali ko je Doktor zaista?

politika-ekspres.net

SRBIJA │ONLINE NOVOSTI DANA

Pratite najnovije vesti iz Srbije o politici, prosveti, štrajkovima, biznisu i ostalim temama. U ovoj rubrici možete pronaći dnevni pregled štampe, online blic video reportaže, intervjue, aktivnosti vlasti i opozicije i još mnogo toga. 

ANKETA

Joomla forms builder by JoomlaShine