701x525  Images Thumbnails Images Clanci M3 Fill 600x449

SREDNjOVEKOVNA prestonica srpskog vladara Đurđa Brankovića, dvor despota i Grkinje Irine Kantakuzin, prozvane Prokleta Jerina, i danas, pet vekova nakon što ga je teškim kulukom podigao narod, krije misterije. Jedna od najvećih je legenda o blagu despotice koje se, po predanju, nalazi negde u lagumima ispod utvrđenja.

Lagumi puni zlata sklonjenog pred najezdom Turaka, koje su lovci na blago vekovima pokušavali da nađu, ostaje predanje koje živi.

- Jerinina istorijska ličnost stavljena je u drugi plan, ona je postala mitološka ličnost. Kao što postoje priče da je prokleta, tako postoje i priče o njenom blagu - kaže arheolog Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Maštu ljudi podgreva to što su Brankovići bili jedna od najbogatijih porodica u ovom delu sveta i u srpskoj istoriji, te su mnogi lovci na blago uvereni da se ono i danas nalazi negde pod temeljima utvrđenja.

- Nije logično u Tvrđavi očekivati veliko blago - smatra arheolog Radovanović. - Kad je palo Smederevo pod Turke, Đurađ i Jerina su pobegli preko Dunava. Nije bilo logično da blago sakriju ovde, gde se možda neće ni vratiti. Logično je bilo da pobegnu sa blagom - pretpostavlja arheolog.

On smatra da je moguće da postoji neka skrivnica, ali ništa više.

Ono što dodatno raspaljuje maštu jeste činjenica da grobovi despota Đurđa i Jerine nikada nisu nađeni. Prema hrišćanskim običajima, vladari se nisu sahranjivali s mnogo nakita ili sa blagom, tako da bi njihovom pronalazaču teško doneli basnoslovno bogatstvo.

- Priča o grobu despota Đurđa mnogo je interesantnija od priče o Jerininom blagu - kaže Radovanović. - Narod raspreda legende, a one su zanimljive jer imaju savremene modifikacije, i one koje se šire u današnje vreme posebno su zanimljive za turističke vodiče - kaže Dejan Radovanović.

Ipak, ni arheolozi ne odbacuju potpuno mitove.

politika-ekspres.net

KOSOVO │ONLINE NOVOSTI DANA

Pratite najnovije vesti sa srpskog Kosova i Metohije, politička situacija, enklave, društvo, albanski teroristi, sve o akcijama Kosovo je Srbija, humanitarne aktivnosti. U ovoj rubrici možete pronaći dnevni pregled štampe, online blic video reportaže, intervjue, aktivnosti vlasti i opozicije i još mnogo toga. 

ANKETA

Joomla forms builder by JoomlaShine