708x345  Images Thumbnails Images Clanci Kosovo1 Fill 708x345

Pre par godina se pojavila šala na internetu da je proizvođač heroina priznao nezavisnost svom distributeru. Radilo se o Afganistanu, koji je prvi priznao nazavisnost Kosova, koje se ilegalno odvojilo od Srbije.

Kosovo je od tad postao tranzitna tačka za drogu koja se prevozi iz Azije u Europu. Po nekim procenama, oko 65% svetskog heroina prolazi kroz bivšu srpsku provinciju; dok 90% sve droge koja dolazi u Europu, šalje se preko Kosova.

Prema kanadskom detektivu Stjuartu Keloku, albanska narko mafija funkcioniše sa tajnim pristankom SAD-a. Kelok kaže da američke diplomate sprečavaju da se ozloglašeni trgovci drogom strpaju u zatvor. Kanadski detektiv je takođe potvrdio da kosovski premijer Hašim Tači vodi najveći albanski klan mafije.

Prema KFOR-ovim tajnim izveštajima, klan poseduje tri ilegalna laboratorija za obradu heroina, a ljudi umešani u šverc drogom nalaze se na visokim mestima u vladi. Mediji govore o vezama između američke vojske na Kosovu i lokalnih dilera drogom, ali da li je to zaista tako?

Službeno, Amerikanci se trude da suzbiju proizvodnju heroina u Afganistanu, ali u stvarnosti oni, uglavnom CIA, koriste prinos od trgovine droge, uključujući ilegalno trgovanje drogom iz Afganistana do Kosova, koje se uglavnom dovozi preko Bondstil baze, da napune svoje tajne kase.

Glavni deo afganistanskog heroina ide u Europu preko Kosova! Prema tvrdnji direktora Federalne službe RF za kontrolu i promet narkotika, Viktora Ivanova, na teritoriju Kosova deluje oko 15 krupnih narko-kartela. Oni osiguravaju tranzit u Europu kako afganistanskog, tako i latinoameričkog kokaina.

Poseban značaj u isporuci narkotika u Evropu ima balkanska ruta iz Afganistana za koju je Kosovo ključni tranzitni čvor. Tu se odvija priprema za pretprodaju i pakiranje heroina za narednu isporuku u evropske zemlje. Kilogram heroina košta 1.000-2.000 eura na granici Tadžikistana i Afganistana, na Kosovu 10.000 eura, a u zemljama Zapadne Europe je njegova cena dostizala 150.000 eura. Profesor Peter Dale Scott, bivši kanadski diplomat kaže:

‘Osnovni izvor svetskih problema s narkoticima ne nalazi u Kabulu, nego u Washingtonu’.

702x493  Images Thumbnails Images Clanci Kosovo4 Fill 679x476

Glavni deo afganistanskog heroina (više od 70%) ide u Evropu preko Kosova. Poseban značaj u isporuci narkotika u Evropu ima balkanska ruta iz Afganistana za koju je Kosovo ključni tranzitni čvor. Tu se odvija priprema za pretprodaju i pakiranje heroina za narednu isporuku u evropske zemlje.

Od trgovine narkoticima kosovski mafijaši ne dobivaju veliki novac, (relativno, naravno), njihov prihod se procenjuje na 3 milijarde dolara godišnje, a da bi sačuvali svoje prihode, od njih se zahteva da revnosno služe svoje gospodare i ne ponavljaju pogreške Medelinskog kartela.

Ali, ko je pravi gazda albanskih ‘revolveraša’? Pogledajmo neke činjenice. Godine 2008. kosovski Albanci su jednostrano (naravno, uz podršku SAD i EU) proglasili nezavisnost Kosova od Srbije.

Na taj način je policiji Srbije onemogućen pristup za izvođenje operacija u toj regiji. Ipak, stvar nije čak ni u tome. Novoformirani ‘narkobanditistan’ nema vojne snage i bilo kakav politički uticaj. Njegov takozvani suverenitet se održava na izravnoj vojnoj podršci Sjedinjenih Država.

Možda je to stil washingtonskog humora, ali prva država koja je priznala nezavisnost Kosova bio je Afganistan, pre Kostarike, ako se računa razlika u satnim zonama. Očito su se mule umorile od predugog stajanja pod svežnjevima natovarenog heroina i trebalo je jadne životinje hitno rastovariti.

politika-ekspres.net

KOSOVO │ONLINE NOVOSTI DANA

Pratite najnovije vesti sa srpskog Kosova i Metohije, politička situacija, enklave, društvo, albanski teroristi, sve o akcijama Kosovo je Srbija, humanitarne aktivnosti. U ovoj rubrici možete pronaći dnevni pregled štampe, online blic video reportaže, intervjue, aktivnosti vlasti i opozicije i još mnogo toga. 

ANKETA

Joomla forms builder by JoomlaShine