705x499  Images Thumbnails Images Clanci Pakao3 Fill 437x310

Put u pakao popločan je mermerom, a ne samo dobrim namerama…

U vreme Antičke Grčke i Starog Rima bogovi su bili u toj meri deo svakodnevnog života, da su mogli da vam ukradu ćerku ili ljubavnicu, da vam pomognu da pobedite u ratu ili izleče neku bolest. Neki legendarni heroji čak su posetili carstvo boga podzemnog sveta, grčkog Hada, odnosno rimskog Plutona.

Ali gde bi trebalo otići da bi smo ušli u podzemni svet? Planina Olimp je bila važno mesto na grčkoj teritoriji. Postojalo je verovanje da biste mogli da posetite kuću bogova ukoliko se popnete dovoljno visoko.

A ako odete na drugu stranu, aktivna geologija Mediterana, njegovi brojni vulkani i nekoliko sumporovitih otvora u Zemlji obećavaju ulaz u podzemni svet.

Italijanski arheolozi koji rade na grčko - rimskom nalazištu grada Hijerapolisa u Turskoj, sada su na pragu otkrića potencijalnog ulaza u podzemni svet. Putnici koji su prolazili ovim područjem, dolazili su u Hijerapolis da se okupaju i pomole u hramu Plutona koji je bio sagrađen na pećini, tačno iznad podzemnog termalnog izvora.

697x471  Images Thumbnails Images Clanci Pakao4 Fill 697x471

Praćenjem staze kroz stari hram, tim sa Univerziteta iz Salenta koji predvodi Frančesko D'Andria, otkrio je ulaz u pećinu. Da bi ovaj ulaz mogao predstavljati mitska vrata pakla potvrđuje i urezana posveta Plutonu iznad vrata pećine.

Antički geograf Strabo, koji je beležio utiske sa svojih putovanja po Maloj Aziji, u poslednjim godinama stare ere, spominjao je jedinstvene proporcije ovog ulaza, govoreći da je u pitanju „otvor dovoljno veliki da propusti čoveka, posle koga sledi ponor u velike dubine“. Pisao je dalje da je „prostor ispunjen parom, toliko gustom da je dno teško razaznati. Životinje koje uđu odmah umiru. Čak i bikovi koji se tu nađu, padaju i pronađeni su mrtvi. Vrapci koji bi uleteli, takođe su umirali.“

politika-ekspres.net

SVET I REGION │ONLINE NOVOSTI DANA

Pratite najnovije vesti iz sveta i regiona, politička situacija, hladni rat Rusije i Amerike, aktivnosti evropske unije EU, teroristički napadi, borba protiv terorizma, migranti, Islamska država. U ovoj rubrici možete pronaći dnevni pregled štampe, online blic video reportaže, intervjue, aktivnosti vlasti i opozicije i još mnogo toga. 

ANKETA

Joomla forms builder by JoomlaShine