JEDNA OD NAJOTROVNIJIH ZMIJA SVETA POJAVILA SE I U SRBIJI: Evo gde je primećena

 Jedna je od najotrovnijih zmija na svetu pod imenom " Afrička vipera" koja egzistira samo na ovom kontinentu primećena je u selu Vinarce kod Kosovke Mitrovice.

Ova zmija koja godišnje ubije oko 20.000 ljudi u Africi pripada porodici Viperidae odnosno ljutica, kojoj pripadaju i šarke, zvečarke... Takođe ova zmija obara i svetski rekord po najbržem ujedu.

Kao i sve zmije iz porodice ljutica, i ova porilično zdepasta i kratkog repa. Glava joj se jasno izdvaja od ostalog dela tela i srcolikog je ili trougtastog oblika. U njenim žlezdama nalazi se količina otrova dovoljna da u kratkom roku usmrti pet odraslih muškaraca.

Karakteristična je po otrovnim žlezdama i zubi koji izgledaju kao injekcijske igle. U njihovoj unutrašnjosti se nalazi kanal, a na vrhu je mali procep kroz koji izlazi otrov. Kada ujeda, zubi se ispravljaju, zabadaju u telo žrtve i iz njih tada poteče otrov.

Opasna je i jer joj za gledanje nije potrebna samo svetlost već može da gleda i u tami.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji