Kriminal

Kriminal (203)

default

Zoran Branković Lepi, momak sa voždovačkog asfalta i legenda devedesetih, ranije je pričao o tome kako je planirao da opljačka Željka Ražnatovića Arkana, zbog čega Miloradu Ulemeku Legiji menjaju stražu na 2-3 meseca. Takođe, više puta govorio je i o svom prijateljstvu sa Kneletom. 

Jedna takva anegdota momka koji se sa okrutnim Kneletom družio godinama objavljena je na Fejsbuk grupi "Legende devedesetih".

Ono što je Lepi ispričao o Kneletu prenosimo vam u celosti: 

Zoran Branković Lepi:

- Knele i ja smo se družili kao klinci, igrali smo fudbal i posle dizali tegove zajedno. Mi smo ga zvali Bucić, jer su njegovog oca Dušana zvali Buca. On je branio Kneletu da se druži sa nama Brankovićima jer smo važili za nemirne i problematične. Kasnije sam završio u popravnom domu i kad sam izašao, čujem svi pominju nekog Kneleta, kako je on mnogo jak, hrabar i opasan, ja kažem da mi dovedu tog Kneleta, ono dolazi Bucić! Onda smo nastavili druženje. Voleo je ferke, voleo je i da izlazi, svuda smo išli po gradu, zezali se, mada je voleo da pravi frke. Tri puta sam mu zamerio što se kačio sa nekim ljudima. Prvo, dozvolio je sebi da Mlađa i Vulić dođu ispred diskoteke Luv, pored Kneletove i moje zgrade i da pripucaju na njega.

- Drugi put sam mu zamerio što se zakačio sa Zvezdarcima kad su u diskoteku Luv došli Kiza Džambas i Šljuka, pa je Knele pozvao Šljuku da izađu napolje na fer. Ja sam to zaustavio i ubedio ga da zakažu neki drugi put na neutralnom terenu. Treći put je izbila frka sa Kneletom i mojim pokojnim mlađim bratom Goranom Rukijem kad smo se Knele i ja pobili na fer. Tu sam mu zamerio što je pao pod uticaj nekih klinaca balavaca koji su ga huškali na mene. Mi smo se odmah tu pomirli, a ja sam te momke propustio kroz šake i rekao im da ne treba da navijaju da se tuku prijatelji međusobno. Knele i ja smo se posle toga izljubili i otišli zajedno na piće. I dan danas bismo bili dobri drugovi da je živ. Mnogo smo se družili. Čak smo spavali zajedno u istom krevetu kad sam bio ranjen, a on izašao iz CZ-a, dolazio je stalno kod mene, ja nisam mogao da ustajem, pravio mi je društvo, gledali smo filmove po ceo dan, a kad zaspim, on se išunja, pa se kasnije opet vrati i tako... Znači baš smo dobri drugovi bili. Posle sam ja završio u zatvoru, a on je poginuo.

Poslednjih nekoliko dana, glavna vest u medijima bio je stravičan snimak maltretiranja devojčice u srednjoj školi. Video snimak je utoliko potresniji, budući da se na njemu ne vide ni najmanji znaci kajanja za to što se dešava, pa se na njemu, devojčice koje maltretiraju vršnjakinju čak i smeju. Međutim, ono što je možda i deo koji je sve najviše zaprepastio bio je da je neko sve to snimio, bez da je pomislio da devojčici koju neko maltretira pomogne.

Danas se pojavio još jedan video snimak gde se vidi ista devojčica koju, sada zlostavlja treća nasilnica, a sve ovo se dešava van škole. U objavljenom snimku, korisnik društvene mreže Instagram apelovao je na sve da se deljenjem istog, podigne svest i stane na put nasilju.

Nedugo za tim, na Internetu je osvanuo treći snimak maltretiranja. U pitanju je još jedna devojčica, a na video snimku čak njih tri ili četiri nasrću na nju. U brutalnom napadu, nasilnice nisu stale ni kada je žrtva pala na pod, već nastavljaju da je šutiraju, dok osoba koja stoji iza kamere se sve vreme smeje i navija.

Nedugo za tim, devojka koja je napadnuta, ustaje kada nasilnice nastavljaju da je tuku.

Video snimak maltretiranja devojke: 

default

- Zašto u pisanom obrazloženju presude za šverc kokaina niste naveli da ste odbili da mi oduzmete 47 miliona evra jer nije dokazano da potiču od droge, a to ste izgovorili prilikom objave presude? Ja ću vas da tužim!

Ovim rečima obratio se juče optuženi Darko Šarić sudiji Siniši Petroviću, na suđenju za pranje novca stečenog krijumčarenjem kokaina, koje je prethodno odloženo zbog izostanka optuženog Nebojše Jestrovića.

Šarić je sudiju optužio da mu je narušio pravo na pravično suđenje, kao i da zna "zašto te rečenice nema u presudi i zašto se izricanje presude nije tonski snimalo kao ostatak postupka".

Sudija Petrović mu je objasnio da nema obavezu da tonski snima i objavu presude.

- Moguće je da sam to rekao, ali taj predlog tužioca, kao ni naša odluka da ne oduzmemo imovinu zbog nedostatka dokaza, nije se odnosila na konkretni deo optužbi zbog kojih ste u tom postupku osuđeni - objasnio je sudija.

Nakon što je predložio pretres za četvrtak i ispraznio sudnicu, sudija je pozvao Šarića da priđe veću.

- Nije tačno da ja ne znam svoj posao... - stigao je da kaže sudija, nakon čega mu je Šarić skrenuo pažnju da mu je uključen mikrofon, koji je potom ugasio.

Podsetimo, Šarić je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina, a ta presuda nije pravosnažna.

Ivona Jovanović (27) ubijena je u svom domu u Australiji. Za ubistvo se sumnjiči njen bivši partner. Policija je saopštila da je napadač priveden, da je istraga u toku i da se sumnja da je u trenutku ubistva u kući bilo još nekoliko osoba.

Dvadesetsedmogodišnja Ivona živela je na Zlatnoj Obali, gradu u australijskoj državi Kvinslend.

Nesrećna devojka je u nedelju oko 20.30 pronađena u teškom stanju, sa prostrelnom ranom od vatrenog oružja u grudima.

Ivona je sat vremena pre ubistva bila aktivna na društvenim mrežama. Objavila je fotografiju i snimak na kom se nalaze ona i njen pas.

Prijatelji se od nje opraštaju na društvenim mrežama, a inače kao opis, odnosno biografija na Fejsbuku, ostale su njene reči: "Ponekad se loše stvari dogode dobrim ljudima".

Na njenim društvenim mrežama ima mnoštvo fotografija, a objavljena je i jedna zabeležena u Beogradu.

Na mrežama se nalazi i nekoliko fotografija sa jednim dečkom, koji je ljubi na specifičan način stežući joj lice i vrat.

Njegov identitet za sada nije poznat, a zajedno su boravili i u Beogradu.

- Zauvek ima mesto u mom srcu - navodi se uz fotografiju.

default

Za vrlo kratko vreme izgradio je pravu imperiju, a bogatstvo mu se procenjivalo na 500 miliona dolara. Oni koji nisu verovali da je svojevremeno pucao u svog telohranitelja Legiju iz sprdnje, kako bi video da li je pancir dobar, ne znaju ko je bio Vladimir Bokan.

U Bokanovoj vili-kancelariji od dva miliona dolara u atinskom predgrađu Glifada, na njegovoj jahti, kao i u vili od 15 miliona dolara u atinskom predgrađu Vula, gde je živeo s porodicom i obezbeđenjem, ređali su se gosti kao što je Marko Milošević, Jova Amsterdam i Milorad Ulemek Legija i mnogi drugi. Atinska štampa pisala je da je Bokanova vila zapravo bila u vlasništvu Marka Miloševića, a da je Vladimir bio njegov čovek.

Pre nego što je otišao u Grčku osamdesetih je započeo posao sa cigaretama, a u Atini je upao u oči ogromnim novcem. Osnovao je špedilersku firmu, posedovao je više aviona, brodove kojima je prevozio naftu i cigare.

 

Neposredno pre ubistva atinskoj televiziji dao je intervju i najavio da će otkriti imena ljudi koji su učestvovali u švercu za koji njega optužuju. Pričalo se da je počeo da preti da će sve da ispriča.

 

Ubijen je u sačekuši ispred svoje kuće u Grčkoj 8. oktobra 2000. u crnom mercedesu u trenutku kad je pokušavao da parkira automobil.

NA POLITICI EKSPRES PRONAĐITE JOŠ

default

Bokser s Novog Beograda bio je jedan od nezaustavljivih likova, koji je napadao i kad je u njega bio uperen pištolj. Usmrtio ga je hitac u leđa 12. februara 1995.

Svi koji su znali Mihajla Divca, rođenog 1967. godine, kao jednu od njegovih glavnih osobina isticali su - srčanost.

Dobro obavešteni poznavaoci prilika u novobeogradskom podzemlju svojevremeno su za Kurir ispričali da vođa grupe sa Novog Beograda, Dejan Stojanović Keka, nikada nije krio da mu je upravo Mihajlo Divac idol, a u određenim krugovima je poznato da je od njega preuzeo par bizarnih običaja o kojima, ipak, nisu hteli detaljno da govore.

O srčanosti ovog momka govore brojne anegdote poput one iz zatvora. Naime kada mu je zatvorski stražar obećao batine, Divac je istog trenutka skočio na njega i udario ga. Nije hteo da ga pusti ni kad su pendreci ostalih čuvara počeli da pljušte po njemu.

Trenirao je boks i pripadao “ekipi sa Zvezdare” iako je živeo na Novom Beogradu. Za razliku od ostalih iz kriminalnog miljea, Divac nije mnogo voleo da daje intervjue:

- Neću da budem novinska zvezda koja daje zastrašujuće izjave. Kad čitam novine i gledam njihove slike prosto me podilazi jeza - pričao je podsmešljivo.

Reket na "mala vrata"

Znao je da uđe u novobeogradski lokal i, kako govore upućeni u kriminalna dešavanja tog vremena, "na mala vrata" izreketira tada najpoznatije novobeogradske face.

- To je radio tako što bi os svih prisutnih navodno tražio pomoć od po 10ak hiljada maraka "jer je ostao bez novca".. Svi bi se automatski hvatala za džep i "pomagali" mladom Divcu, jer su znali da u suprotnom mogu da očekuju brutalnu reakciju - ispričao je  dobro obavešten izvor.

Jedan od njegovih drugova ovako je opisao poslove kojima se Divac, on i njihovi prijatelji bave:

- Ne živi se dobro kao nekad, ali je opet neuporedivo bolje od života na koji je prinuđena većina Beograđana. Nije sjajno, ali prolazi. Radimo naplate dugova i neke kombinacije koje, naravno, nisu za priču. Još su tu dobri izlasci, kvalitetna garderoba...

Čuvena je priča o njegovom ranjavanju:

- Reagovao sam kad je on mene pogledao - jebiga - onako provokativno - opisao je taj trenutak Mihajlo Divac u filmu "Vidimo se u čitulji". Onda sam ustao i krenuo prema njemu. I on je ustao. Ja sam napravio dva-tri koraka, a on je pucao u mene sa četiri-pet metara. Prvi metak me je pogodio u stomak - ja sam i dalje išao; drugi metak mi je prošao kroz ruku i stomak - i dalje sam išao prema njemu. Tada sam mu rekao: "Mali, nabiću ti tu utoku u dupe - razumeš.’ Šta sam trebao? Ovaj me upucao, ova p..ketina, i šta sam ja trebao?"

Pogledajte priču o Mihajlu Divcu:

I kasnije se osvrtao na taj događaj:

- To je njegov poraz, ne moj. Nikad ne bih pucao u nenaoružanog čoveka. Ja veoma držim do kodeksa. Sramota je to što je uradio, ali ga razumem, mnogo se uplašio, pričao je Divac.

Momak koji je tada pucao u Divca, tada klinac i kriminalac početnik, bio je Luka Bojović. Obračun se dogodio u bašti kafića "Trozubac" u Nušićevoj ulici. Do sukoba je došlo zbog toga što su se mrko pogledali. Bojović se kasnije priključio Arkanovim "tigrovima", a sve ostalo se već zna.

Divac je imao dosta realan pogled na svoje zanimanje: život kakav je vodio smatrao je uzbudljivijim od običnog, ali je s godinama, govorio je, pametno razmišljati o budućnosti i osnivanju porodice kad se steknu uslovi, odnosno kad se zaradi dosta novca. Međutim, znao je da izlaska iz sveta podzemlja nema:

- Ja ne verujem u to povlačenje - to je priča za neke nabeđene mangupe. Nema tu povlačenja! Čim si jednom počeo da živiš ovakvim životom, živećeš tako dokle postojiš.

Metak je došao sa leđa

Poginuo u obračunu u novobeogradskom hotelu “Putnik” 12. februara 1995. godine. Tu su bili smešteni učesnici bokserskog turnira “Beogradski pobednik” i on je oko osam sati ujutro otišao u hotel da od takmičara Slaviše Popovića uzme fotografiju s posvetom. Napuštajući hotel, zasmetalo mu je kako ga je pogledao bokser Radovan Radusinović. Posle nekoliko razmenjenih reči, potegao je pištolj i u pravcu Radusinovića i njegovog prijatelja ispalio šest hitaca. Zatim je istrčao napolje, dobacivši svojim prijateljima da beže jer je “izranjavao ljude”. Usmrćen je metkom u leđa.

Ostaće upamćen momak kratkog fitilja. Čuvena je priča da je za vreme robijanja u CZ-u većinu vremena proveo u samici jer je voleo da provocira i napada čuvare.Bio je na ratištima od 1991. do 1993. godine, Vukovar i Osmace.

Bio je član 63. padobranske brigade, a kasnije i vojne policije.Prema rečima vojnih lica on je bio odličan i disciplinovan vojnik. Po povratku sa ratišta učvrstio je veze i preuzeo kontrolu nad podzemljem Novog Beograda.

Divca su odmah nakon tog incidenta prijatelji odvezli u Urgentni centar. Nije tajna da je pripremana osveta, spekuliše se da je Bojović preko nekih kanala pokušao da otkupi svoj život i da se iskupi zbog navodnog "neznanja" o kome je reč ali je svakako nakon 1995. godine i Diletove pogibije, a i zbog toga što se Bojović smatrao Arkanovim "klincem" taj obračun je prošao nekažnjeno.

default

U Švedskoj ubijen Beograđanin Saša Todorović (55) zvani Trta, višestruko osuđivani kriminalac. Todorović je likvidiran u ponedeljak uveče u Stokholmu ispred jednog butika.

Kako javljaju švedski mediji Todorović je upucan u glavu i to pred ženom i detetom. Ubice su ga sačekale kada je iz prodavnic ekrenuo ka kući i zapucali. Todorović je na licu mesta ostao mrtav.

 

Policija je privela trojicu osumnjičenih za Todorovićevu likvidaciju. Dvojica su starosti oko 20 godina, a treći ima oko trideset godina i od ranije je poznat policiji. On je izdržavao zatvorsku kaznu zbog pljačke i trgovine drogom.

I žrtva je dobro poznata švedskoj policiji pišu tamošnji mediji. Todorović je u Švedskoj odgovarao za desetak krivičnih dela. On se našao iza rešetaka 2015. godine zbog posedovanja revolvera, a prilikom pretresa stana pronađeno je još oružja. Osuđen je zbog kršenja zakona o oružju i zbog droge.

Njegovo ime se povezivalo prethodnih godina kao ključno u nekoliko opsežnih istraga o švercu droge. Protiv njega je bila podnesena prijava dok je bio u bekstvu 2002. a nakon što je nađen amfetamin  u vrednosti 65 milona švedskih kruna.

Todorovićevi saučesnici su osuđeni na 10 godina zatvora, a protiv njega je obustavljen postupak 2012. godine. Poslednjih godina bavio se ugostiteljstvom i radio distribuciju povrća zajedno sa jednim od najpoznatijih pljačkaša u Švedskoj. Švedska štampa piše da likvidacija Todorovića ima veze sa zločinima, pljačkama i ubistvima većeg broja zločinaca.

 

Biljana Marković kaže da je nezadovoljna što je tužilaštvo olako poverovalo u odbranu Sonje, Lazara i Aleksandra Ljubenovića, koji su krivicu za smrt muža i oca svalili na Aleksandra

Biljana Marković, sestra Srećka Ljubenovića (43) iz Kučeva, koji je ubijen 2013. a njegov leš nađen tek prošle godine, nezadovoljna je činjenicom da je za Srećkovo ubistvo osuđen samo njegov stariji sin Aleksandar (25), dok se mlađem sinu Lazaru (20) i supruzi Sonji (49) nije ni sudilo.

Biljana smatra da su svi članovi porodice Ljubenović (Sonja, Lazar i Aleksandar) učestvovali u monstruoznom zločinu i njegovom prikrivanju, kao i da su imali i više nego dovoljno vremena da detaljno osmisle svoju odbranu.

Podsetimo, stravičan zločin otkriven je posle pet godina, a policija je uhapsila njegove sinove Aleksandra i Lazara, kao i suprugu Sonju. Međutim, Sonja i Lazar su odmah pušteni iz pritvora i oslobođeni optužbi, dok je Aleksandar osuđen na osam godina zatvora.

Sestra pokojnog Srećka kaže da je poslala protestno pismo Apelacionom sudu, u kojem je izrazila sumnje u rad istražnih organa, želeći da nadležni čuju i drugu stranu priče.- Ima dosta propusta, nelogičnosti i sumnjivih postupaka. Izvršena je velika manipulacija i učinjena nepravda. Odbrana Srećkovih sinova i žene, koji su u početku svi bili osumnjičeni a sada je to samo stariji sin, temeljila se na tome da je ubijeni bio nasilnik i da nisu mogli da podnesu život s njim. Sve što su oni govorili u istrazi je neistina. Počevši od činjenice da Srećko čak nije ni živeo s njima - počinje ispovest Biljana i nastavlja:

- Srećkov mlađi sin Lazar je oslobođen, iako je priznao da je nabavio pištolj kojim je Srećko ubijen i postao je ošetećena strana. Sonja je takođe oslobođena iako je priznala da je omamila muža, koga je stariji sin ubio. I sada su oni oštećeni, a ne mi, njegova porodica.

Poznati nasilnici

Ona ističe da su njena snaja i bratanci poznati kao nasilni i problematični i da tokom suđenja nisu verodostojno prikazali svoj život sa Srećkom

- Sonja je od početka braka pokazivala znake ljubomore i opsesije, maltretirala je Srećka na sve moguće načine, te je on često zbog toga bio odsutan i živeo je van Kučeva. I pored toga, on im je napravio kuću, poklanjao automobile, davao novac. Pre smrti je pričao da ne može više to da podnese - tvrdi sestra.

- Kako su izjave osoba koje su u tom momentu bile osumnjičene za izvršenje gnusnog zločina, koje poseduju bogate dosijee i koje su poznate kao vrlo problematične i nasilne, uzete kao verodostojne i istinite, bez bilo kakve provere - pita se ona.

Biljana kaže da su Ljubenovići, majka i sinovi, punih pet godina svesno lagali Srećkovu rodbinu i prijatelje da je on u inostranstvu.

- Pokušavali smo da stupimo u kontakt sa Srećkom, ali su oni uvek imali spremne odgovore. Javljali su se na njegov telefon i govorili da je on u Peruu kod druga. Iskoristili su podatke iz njegovog telefona, tako da su priče uvek bile smislene i poklapale se. Svima koji su ga tražili, odgovarali su sa njegovog telefona i pisali da je u inostranstvu i da je sve u redu - dodala je Markovićeva.

Nikola M. (27) uhapšen je zbog sumnje da je jedan sat posle ponoći izazvao stravičnu saobraćajnu nesreću na Ibarskoj magistrali u kojoj su život, na licu mesta, izgubile četiri osobe, dok su četiri teško povređene.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, on se zakucao u drugi automobil vozeći oko 170 na sat.

Do stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila oko sat posle ponoći došlo je kada se u "dačiju", koja se kretala iz pravca Bogovađe i uključivala na Ibarsku magistralu kod Županjca, zakucao BMW kojim je upravljao Nikola M.

Kako pričaju svedoci jezivog udesa, BMW se kretao strahovitom brzinom, zakucao se u "dačiju" i, koliko je jak udarac bio jasno svedoči i činjenica da je automobil gurao gotovo 70 metara! "Dačija" je nakon toga završila u livadi.

Automobil u kome su se nalazile stradale osobe smrskan je do neprepoznatljivosti.

Čak sedam ekipa vatrogasaca seklo je vozila kako bi iz njih izvadili žrtve i povređene.

Kako nezvanično saznajemo, Nikola M. je od ranije poznat po brzoj vožnji.

U trenutku udesa sa njim u automobilu bila je i studentkinja Katarina Ivanković (20), koja je stradala na licu mesta, dok je na suvozačevom sedištu bila njena sestra, inače Nikolina devojka.

Meštani koji su odmah po sudaru odjurili na lice mesta ispričali su za "Blic" da su prizori bili stravični, da je automobil bio potpuno smrskan, da su povređeni zapomagali i vrištali na sav glas i da je krv bila svuda...

Plejbojeva zečica Božana Vujinović i manekenka Aleksandra Morača navodno su uhapšene u noći između utorka i srede u jednom luksuznom hotelu u Bečićima zbog prostitucije, nezvanično saznaje Kurir.

Devojke su, navodno, uhapšene u hotelskoj sobi dok su bile sa klijentima iz Turske.

- Vujinovićeva i Morača su se u momentu hapšenja nalazile sa šestoricom turskih državljana, koji su ih, navodno, unajmili zbog pružanja seksualnih usluga. Prema nekim navodima, tarifa devojaka za noć sa Turcima bila je 500 evra po osobi - navodi naš dobro obavešteni izvor iz Crne Gore i nastavlja:

- Hapšenje se dogodilo pred zabezeknutim gostima hotela, koji su u neverici posmatrali policajce kako odvode atraktivne devojke. U početku im nije bilo jasno o čemu je reč, a onda se pročulo da je u pitanju elitna prostitucija i da su lepotice pružale seksualne usluge za novac.

Kako navodi, Vujinovićeva i Morača se već neko vreme nalaze na Crnogorskom primorju, o čemu govore i fotografije sa njihovih Instagram profila, koji su baš juče ugašeni.

- One su obilazile sve popularne plaže i poznate lokale, fotografisale su se i pokazivale kako uživaju, a neretko su posećivale i jahte. Božana je u Srbiji poznata kao jedna od najtraženijih devojaka makroa Mihajla Maksimovića, koji se već izvesno vreme nalazi u pritvoru - tvrdi naš izvor i podseća da je Vujinovićeva zbog VIP prostitucije hapšena i 2014. godine, zajedno sa starletom Mimi Oro.

Da podsetimo, Kurir je prošlog meseca pisao o elitnoj prostituciji na primorju, a naš izvor je tada otkrio da je Božana omiljena prostitutka Crnogoraca i njihovih gostiju iz inostranstva. Tako je, između ostalog, naš sagovornik kazao i da je Božana ovog leta već napravila skandal na jednoj jahti.

- Klijent je angažovao Božanu i izvesnu Aleksandru, koja radi za drugog makroa. Čim je videla Aleksandru na jahti, Božana je nasrnula na nju, jer je sumnjala da je ova ranije nameštala policiji da je uhapse zbog prostitucije. Tuču dve žene prekinuli su klijenti, Turci, koji su ih obe, sa sve koferima, izbacili na obalu - prepričava sagovornik Kurira.

 

Strana 1 od 15

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top