Kriminal

Kriminal (44)

Marko Jovanović (27) iz Niša, koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva, žiletom je preklao cimera Ramiza Šarića (34) u jednom od najčuvanijih srpskih zatvora, zvanom Nova Skela, kod Beograda.

- Ovi osuđenici su protekla dva meseca delili sobu u Kazneno-popravnom zavodu. Incident se dogodio tokom noći sa utorka na sredu - potvrdili su Kuriru juče iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Iz Uprave su potvrdili i da je Jovanović cimera ubio žiletom iz „bik brijača“.

 

Motiv sukoba još nije poznat, ali ono što su ostali zatvorenici rekli jeste da je Šarić poslednjih dana često fizički i psihički mučio Jovanovića. Po zatvorskim ćelijama šuškalo se i to da je Šarić, navodno, tražio i da ga Jovanović seksualno zadovoljava, što ovaj nije želeo. Međutim, to još niko od zatvorenika nije zvanično potvrdio policiji dok su razgovarali o ubistvu koje se dogodilo. Dalja istraga koja se vodi u zatvoru odgonetnuće šta je bio motiv da Jovanović zverski ubije cimera, da li su postojali sukobi i da li je ubistvo moglo biti sprečeno, piše Alo.

 


Ubijeni Šarić bio je osuđen na skoro pet godina zbog više krađa. U Skelu je prebačen iz zatvora u Sremskoj Mitrovici zbog „neprilagođenog ponašanja“.

- Niko ne zna šta se tačno dogodilo u ćeliji koju su delila dva osuđenika. Najverovatnije je Jovanović izvukao žilet iz plastičnog brijača, koji je osuđenicima dozvoljen kako bi održavali ličnu higijenu, i na spavanju ubio cimera. Do noći u kojoj se zločin dogodio nijedan od njih nije se žalio na probleme sa drugim - kaže izvor upućen u istragu.


On objašnjava da su stražari Šarićev leš zatekli ujutru u ćeliji.

- Kad su otvorili vrata, ugledali su jeziv prizor. Šariću je bio prerezan vrat od uveta do uveta.  Zidovi su bili išarani i isprskani krvlju žrtve. Ubica je hladnokrvno sedeo na svom krevetu i gledao u unakaženog cimera - dodaje izvor iz istrage.

Marko Jovanović, podsetimo, iza rešetaka je jer je 31. oktobra 2010. ubodima nožem u Nišu ubio bivšu devojku Danijelu Jovanović (27) a potom i Aleksandra Kitanovića (23), za kog je verovao da je njen novi dečko. Bivšu devojku je brutalno izbo nožem u njenom stanu, pošto mu je ponovila da ne želi da bude s njim i da ima novog dečka, komšiju Kitanovića. Posle prvog ubistva pozvonio je i na vrata Kitanoviću, odveo ga do Danijelinog stana i ubio i njega.

- Jovanović je iz bezobzirne osvete zbog neuzvraćene ljubavi ubio Danijelu i njenog komšiju - objašnjava naš sagovornik i podseća da je odbrana ubice tražila da mu se izrekne mera bezbednosti čuvanja i lečenja u zdravstvenoj ustanovi, ali da je sud to odbio jer su veštaci utvrdili da je bio uračunljiv.

 

Marko Jovanović najverovatnije će biti prebačen u pritvor Centralnog zatvora, jer će protiv njega biti pokrenut istražni postupak tokom kog će ponovo biti podvrgnut psihijatrijskom veštačenju.

- On je već, pre dve godine, osuđen pravosnažno na maksimalnu zatvorsku kaznu i ukoliko i posle ovog sudskog postupka bude oglašen krivim i osuđen, kazna bi mogla da ostane ista, jer je po našem zakonu najveća kazna 40 godina zatvora - objašnjava sagovornik

U Srbiji postoji pet kriminalnih grupa, koje su izuzetno organizovane i deluju na međunarodnom nivou, pa čak i na više kontinenata.

Njihov glavni “biznis” je krijumčarenje i trgovina narkoticima, ali i proizvodnja droge. U svojim nelegalnim aktivnostima tesno sarađuju sa visokorangiranim “kolegama” iz inostranstva. P

rosečna starost člana ove ekipe je 40 godina, a petinu pripadnika čine strani državljani.

Ovi podaci, pored ostalog, našli su se u studiji koju je krajem prošle godine sačinila radna grupa MUP Srbije, pod nazivom “Procene pretnje od teškog i organizovanog kriminala”.

Za ovih pet mafijaških ekipa navodi se da ih karakteriše i vršenje krivičnih dela sa elementom nasilja - ubistva i iznude, kao i dugogodišnja povezanost.

Radi lakšeg kretanja i vršenja krivičnih dela zvanično menjaju identitet, dok manji broj njih koristi falsifikovana lična dokumenta.

- Poseduju pokretnu, nepokretnu imovinu i velika finansijska sredstva, tako da je mogućnost njihovog koruptivnog uticaja prema predstavnicima državnih i lokalnih javnih službi na visokom nivou - ukazuju operativci srpske policije, pišu Novosti.

Navedeno je i da na teritoriji Srbije deluje 58 organizovanih kriminalnih grupa, sa različitim stepenom povezanosti - najvećim, srednjim i niskim (njih je i najviše). Za ovu kvalifikaciju korišćeni su kriterijumi i standardi evropske policijske organizacije (EUROPOL).

- Svim ovim grupama je zajedničko to da se bave trgovinom i rasturanjem narkotika. Ima i onih koje krijumčare oružje, rasturaju falsifikovani novac, čine razbojništva, teške krađe, prevare... Nije im strano ni zelenaštvo, krađa motornih vozila, pranje novca, ali i poreska utaja - navodi se u “Proceni".

Grupe srednjeg nivoa organizovanosti deluju u Srbiji i u zemljama u okruženju, a u manjoj meri na lokalnom nivou.

Evidentirano je njih 25. Najviše trguju narkoticima, a tesno su povezani sa kriminalnim grupama i pojedincima iz regiona.

Paralelno sa krijumčarenjem i trgovinom drogom uočeno je da se bave i drugim vrstama kriminala. Pomafijared ubistava, otmica, ucena i teških dela protiv opšte sigurnosti, pojedini od njih krijumčare i ljude, trguju nelegalno akciznim proizvodima, peru novac, falsifikuju isprave...

Većinu članova ovakvih grupa povezuje zajednička kriminalna prošlost.

Prosečna starost članova je oko 38 godina, a oko tri procenta čine žene.

Među njihovim članovima ima i stranaca. Najčešće ne menjaju identitet, niti se služe falsifikovanim dokumentima.

Grupe niskog nivoa organizovanosti, njih tridesetak, uglavnom deluju na lokalu. U daleko manjoj meri su prisutne na nacionalnom nivou i u zemljama u okruženju.

I njima je najmilija zarada od rasturanja narkotika, ali se bave i ostalim vrstama kriminala. Nisu im strana ni ubistva, otmice, iznude... Prosečna starost članova je oko 33 godine, a među njima je i oko tri odsto pripadnica lepšeg pola.

Prijateljstvo Ljube Zemunca i Bagarića, kasnije krunisano kumstvom, prekinuto je ubistvom Magaša pred sudom u Frankfurtu. Bagarić je nakon početka rata došao u Zagreb i ubrzo postao najdominantniji lik na hrvatskoj kriminalnoj sceni

Nekada smo delili državu i sve što uz to ide. Voleli smo iste pesme, imali jedno more, navijali za naše fudbalere, košarkaše, rukometaše i ostale sportiste. Bodrili naše pevače na Evroviziji. Kažu lingvisti da delimo i jezik, ali to danas više nije toliko popularno.

Naravno, postoje mnoge stvari koje ne delimo Hrvati i mi, ali nažalost, kriminal nije jedna od njih. Kriminalci su nam zapanjujuće slični. Počev od vizuelnog utiska iliti dojma, preko načina rada i izražene sklonosti da se po pitanju saradnje na ovom obrtničkom polju nacionalnost ne postavlja kao primarno pitanje. Tako je bilo od početka, tj. od 70-ih godina prošlog veka, kada su se i njihovi i naši delatnici na ovom polju obreli širom Zapadne Evrope. Nisu se libili da sarađuju, štaviše rođena su tada mnoga prijateljstva koja čak ni rat nije promenio. Takvo je bilo prijateljstvo Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac, i Zlatka Bagarića.

Ovo prijateljstvo, kasnije krunisano kumstvom, prekinuto je ubistvom Magaša pred zemaljskim sudom u Frankfurtu. Bagarić je nakon početka rata došao u Zagreb i ubrzo postao najdominantniji lik na hrvatskoj kriminalnoj sceni. A njihova kriminalna scena baš se ni po čemu ne može razlikovati od naše. Sve je isto osim imena. Na sličan način su se i svodili računi u tim njihovim poslovima. Asfalt je asfalt, i podjednako je bio vruć tih devedesetih u Zagrebu i u Beogradu.

Niz likvidacija započeo je u Zagrebu u oktobru 1991, kada je ubijen Niko Mioč. Za ubistvo su sumnjičili Zorana Petrovića Ivicu, a za podsticanje Miljenka Žaju Krojfa, koji je s Miočem svojevremeno držao piceriju “Koza Nostra” u Trnovčici.

Zoran Petrović u međuvremenu je preminuo, a protiv Krojfa se i dalje vodi postupak na zagrebačkom sudu. Novinarka Jasna Babić u svojoj knjizi “Zagrebačka mafija” navodi kako je Mioča u stvari ubio Zlatko Bagarić, “kralj kocke”. Bagarić se pred početak rata vratio iz Nemačke. Kao kum ubijenog šefa mafije u Frankfurtu Ljube Zemunca, imao je reputaciju opakog kriminalca. Dane i noći provodio je po zagrebačkim kockarnicama, a živeo je hotelu “Interkontinental”. Pratili su ga Zoran Petrović Ivica i Miljenko Žaja Krojf. Doslovce je “drmao” gradom, a novac koji je dobio na kocki i reketu hteo je da investira u nekretnine. Bagariću niko ništa nije mogao.

“Bagarić je bio elegantan gospodin, koji je bio najgori kad se smejao. Bio je prijatan sagovornik, svestan svoje snage i spoznaje da mu niko ne može ništa. Obožavao je da bejzbol palicom tuče svoje krupijee u kazinu ‘Tifani’ kada bi nešto zabrljali”, kažu svedoci tih događaja.

Takvim potezima Bagarić je gradio imidž opakog momka spremnog na sve. Bio je uzor i idol nadolazećim kriminalcima. Istovremeno, svoje kriminalno carstvo gradio je i “kralj poker aparata” Vjeko Sliško. Prema legendama iz podzemlja, prvi sukob između njih dvojice izbio je 1993. nakon partije kockarske igre barbuta u kockarnici “Kis” u zagrebačkoj Dubravi. Dobro upućeni izvor kaže: “Kockalo se dva dana i tri noći. Na kraju je Bagarić izgubio pozamašnu svotu novca i tu su se on i Vjeko Sliško zakačili. Sukob se rasplamsao u prolivanje krvi i niz do danas nerešenih likvidacija. Damir Kovačić Šerif jednom prilikom je ranio Vjeku Sliška, navodno jer je divljao u lokalu. U februaru 1993. godine Šerif je izrešetan ispred svoje kuće…”

Ispred kuće je ubijen i Mladen Šiškić, prijatelj Vjeke Sliška, i to hicem iz snajpera u septembru 1995. Šiškićev brat Zdravko je ubio u februaru 1997. Ivana Mirka Krpelnika nakon svađe oko novca od preprodaje automobila. Na putu do bolnice izdahnuo je na rukama prijatelja Ivana Šakote. Samo četiri meseca posle ispred zagrebačkog kafića “Kvak” hicem iz snajpera ubijen je i Šakota. S njim je tada u društvu bio i Špejtim Tači. Njega su mesec dana posle izrešetali na raskrsnici Selske i Zagorske ulice u Zagrebu…

U avgustu 1997. u Kozari Boku iz automobila u pokretu izrešetan je Mijat Vrdoljak. Njega su sumnjičili za ubistvo Damira Kovačića Šerifa. Isti mesec likvidiran je i Omer Zahirović u svojoj kuću u Dubravi. Nagađalo se da je motiv ubistva to što je Zahirović početkom 90-ih bacio bombu u kockarnicu “Džoker”, čiji je vlasnik bio Bagarić. Zoran Petrović Ivica tada je bio ranjen, pa se pričalo da on neposredno ili posredno stoji iza likvidacije.

U improviziranom noćnom klubu u prostorijama Fudbalskog kluba Dubrava u julu 1998. skončao je i Zlatko Bagarić. Pred policajcima ga je ubio Lazar Rodić, jedan od trojice braće Rodić, Hrvata sa Kosova iz čuvenog sela Janjevo, inače vlasnika kafane. Kako je ubijen hrvatski Arkan, tek je nedavno saznala hrvatska javnost.

“Bagarića, koji je došao s društvom, nisam ni prepoznao. Odjednom je ustao i počeo da boksuje. Pevač je prolazio pored njega i on je pokušao da lupa po njemu. Rekao sam mu da pusti čoveka jer je imao saobraćajnu nesreću. Prišao mi je i pitao: ‘Hoćeš i ti da probaš? ‘ ‘Pa, ne bih’, odgovorio sam mu”, prisetio se na rekonstrukciji ubistva Vinko Rodić Bingula.

Bagarić je nastavio sa iživljavanjem. “Sedeo sam za stolom. Stalno me je udarao rukom po licu. Lazar je došao i rekao: ‘Neće tebe niko tući u tvojoj kući.’ Onda je Bagarić nasrnuo na brata”, ispričao je Zoran Rodić.

Držao mu je pištolj na čelu i terao ga da mu peva. No, Bagarić se nije smirio ni pred policajcima koji su stigli kasnije, a Lazar je višesatno maltretiranje okončao ispalivši mu više hitaca u glavu.

“Kroz otvor iza šanka ugledao sam kako Bagarić drži pištolj naslonjen na čelo brata Zorana terajući ga da mu peva. Kroz ceo lokal ga je vukao držeći ga za kosu”, rekao je jednom Lazar Rodić, koji je potom pokušao smiriti situaciju. Kada je Bagarića pitao zašto to radi, ovaj je počeo da ga udara šakama po glavi. “Spustio sam ruke niz telo da ne dođe do nečega. On me je i dalje tukao šakama, tukao i tukao. Padao sam i dizao se. U jednom momentu latio se pištolja. Uhvatio sam ga s obe ruke da ne poteže oružje. U guranju smo zapeli za cveće i on se otrgnuo udarivši me pištoljem po glavi”, pričao je Lazar Rodić.

Mislilo se da će Bagarić skončati u nekoj spektakularnoj likvidaciji u prestižnom hotelu ili kockarnici. Filmsko ubistvo u kome profi likvidator neće ostaviti tragove. Umesto toga, skončao je na asfaltu ispred birtije u kojoj trešte narodnjaci.

U tom trenutku došla je i policija: “Prvi sam ušao unutra i ugledao krvlju oblivenog Lazara Rodića i Bagarića, koji ga je pištoljem lupao po glavi. Gurao mu je cev pištolja u usta. Povikao sam: ‘Policija! ‘ Bagarić je pištolj koji je tada bio uperen i prema meni lagano stavio za pojas”, ispričao je policajac tokom rekonstrukcije Bagarićevog ubistva istražnom sudiji Radovanu Ortinskom. Nakon što je policija izvela Bagarića iz lokala, za njim je krenuo krvavi Lazar Rodić, koji je izašao sa automatskom puškom u rukama.

“Došao sam na ulazna vrata i čuo vređanje. Moj brat Roko svađao se s Bagarićem i j…o mu mater. On mu je uzvraćao. Bagarić se otrgnuo policiji i krenuo na nas. S vrata sam pokušao da repetiram Agrama i da pucan u njega”, ispričao je Lazar Rodić.

Naoružani Bagarić oteo se policajcu i pokušao je pobeći. “Preskočio sam neki auto, sustigao ga i udario. Bagarić je pao na glavu između auta. Dok je ležao, ugledao sam pištolj pored njega. Uzeo sam ga i izbliza mu pet do sedam puta pucao u glavu. Tada mi je prišao policajac i predao sam mu pištolj. Nisam mogao da verujem šta se dogodilo. Bilo je to kao noćna mora. Usta su mi se osušila. Policajca sam pitao mogu li popiti vode. On je samo slegnuo ramenima, i to mi je bio znak odobravanja. Ušao sam u lokal, a neko mi je dovikivao da ne perem ruke”, rekao je Lazar Rodić, osuđen na tri godine zatvora.

Mislilo se da će Bagarić skončati u nekoj spektakularnoj likvidaciji u prestižnom hotelu ili kockarnici. Filmsko ubistvo u kome profi likvidator neće ostaviti tragove. Umesto toga, skončao je na asfaltu ispred birtije u kojoj trešte narodnjaci.

Dragan Malešević Tapi bio je najbolji čistač, a njegove usluge koristili su njegovi nerazdvojni prijatelji Željko Ražnatović Arkan i Đorđe Božović Giška.

Prema rečima nekadašnjeg obaveštajca Božidara Spasića, Giška je imao samo jedan uslov da izvede operaciju "Dunav": da sam napravi ekipu u kojom mora da bude i Tapi. Upravo Maleševićevom zaslugom nemačka policija i sudstvo nikada nisu uspeli da povežu srpske atentatore sa ovim ubistvom iako je ceo posao odrađen njima pred očima.

- Tapi je bio odličan, ne čudi što ga je Udba zavela pod kodnim imenom Čistač. Prvi je otišao u Nemačku da izvidi teren, prouči kretanje i navike objekta. Iznajmio je stan na periferiji Minhena i turistički kombi sa ležajevima, tako da je ekipa mogla da bude na terenu i danima ukoliko zatreba. Odlučeno je da se atentat izvrši u garaži štamparije, gde je Đureković dolazio da štampa propagandni materijal protiv tadašnje SFRJ. Tapi je sa još jednim čovekom sedeo u kombiju i trebao je da zatrubi kada vidi da Đureković ulazi u ulicu i približava se garaži. Međutim, njih dvojica su se zablenuli i Đureković je prošao da ga nisu videli. To je bio jedini kiks koji je Tapi napravio. Međutim, "stvar" je popravio Giška, kome nije promakao dolazak Đurekovića - priča Spasić.

Na Vidovdan, 28. jula 1983. godine, u Volfrathauzenu, dvadesetak kilometara od Minhena, u garaži štamparije sa šest hitaca iz dva oružja i udarcem sekirom u glavu likvidiran je direktor INE.

- I tu je Tapi zablistao. Očistio je teren besprekorno. Bio je profesor u tom poslu. Giška i svi ostali članovi ekipe morali su da skinu sve sa sebe, uključujući i čarape, i obuku trenerke. Tapi je imao flašice sa mokraćom, kojom je skidao krv sa svakog člana ekipe. Odbačenu garderobu svakog člana tima ubacivao je u posebne džakove koje je potom uništavao. Zatim bi usledilo čišćenje ostalim hemikalijama i tek tada bi ekipa ušla u sigurno vozilo koje ih je odvodilo do iznajmljene kuće na periferiji Minhena - priseća se Spasić.

Tu je Tapi prelazio na treću fazu čišćenja osoblja, ali i terena.

- Svi su morali da se podvrgnu vodenom i hemijskom procesu čišćenja, posle čega nije ostajala ni čestica ispod malog nokta koja bi izvršioce mogla da poveže sa događajem. Skidali su trenerke, oblačili svako odelo koje im je Tapi namenio. Ako je neko bio ranjen ili je zadobio neki ožiljak, Malešević je to vrhunski prikrivao. Umeo je da "nacrta" ili da "obriše" ožiljak, beleg, da promeni totalno lični opis, tako da izvršioce nikada ne bi mogli da prepoznaju očevici - priseća se Spasić.
Dodaje da je posle operacije "Dunav" Malešević pokušao da se jače poveže i angažuje za službu, ali kako tvrdi Spasić, Maleševića je Udba iskoristila samo u operaciji "Dunav".

Spasić se prisetio još jedne nemačke epizode u kojoj su Giška, Arkan i Tapi bili u glavnim ulogama. Dopis iz Štutgarta koji je primio Spasić 1986/87. godine bacio je drugo svetlo na čistača iz akcije "Dunav".

- U centru grada uhapšen je Branko Savković zvani Žika Živac. Na saslušanju nam je ispričao da je vozio golf u kojem je tokom kontrole policija pronašla deset kilograma heroina. Rekao nam je da je drogu prevozio za jednog moćnog narko-dilera, Tapija, Arkana i Gišku, koji je u to vreme bio na robiji u nemačkom zatvoru. Na suđenju u Nemačkoj nikada nije odao nikoga od njih, osuđen je na 12 ili 13 godina robije i sve te godine ćutao je kao zaliven. Kada je Tapi počeo da se bavi slikarstvom, na jednoj od prvih slika koju je naslikao bio je i Žika Živac - priča Spasić.

Malešević je tada na sve načine pokušavao da porekne veze sa drogom, međutim, kako kaže Spasić, služba je posle tog događaja presekla sve veze s njim.

Osim dobrih odnosa sa Giškom, Tapi je bio blizak i sa Arkanom. Njih trojica, priča Spasić, otvorili klub su "Amadeus", koji je u to vreme bio stecište poznatog sveta.

- Čistačke usluge Tapija služba više nije koristila, ali smo ga držali na vezi. Umeo je dobro da čuje, da izvidi, imao je obilje informacija, bio je jedan od najboljih doušnika koje smo imali za dobijanje podataka iz kriminogenih struktura, i to smo koristili - priča Spasić. 

Iako priznaje da je Tapijev talenat za čišćenje bio nesumnjiv, da su takve ljude imale američka CIA i ondašnja nemačka služba BND, Spasić objašnjava zašto Malešević nije bio dobar za Udbu. 

- Malešević je bio avanturista, falsifikator i superinteligentna osoba. Želja mu je bila da postane mafijaški don, ali nikada nije dosego taj cilj. Njegovi kapaciteti bili su znatno ispod ambicija koje je imao. Jeste bio odličan organizator koji je umeo da ukloni sve moguće tragove, ali nikada nije imao hrabrost koju su, recimo, imali Željko Ražnatović Arkan ili Đorđe Božović Giška - zaključuje Spasić.

Čovek sa kojim je Tapi sedeo u kombiju tokom akcije u Minhenu bio je sin šefa nemačke obaveštajne službe.

- Nikada nismo uspeli da saznamo kako ga je Malešević pronašao i kako ga je vrbovao da učestvuje u likvidaciji Đurekovića - navodi Spasić i dodaje da je kasnije u ime službe sa Maleševićem na vezi bio Jovica Stanišić.

Klub koji je otvorio sa Arkanom i Giškom Malešević je napustio posle napada na njega. Prema Spasićevim rečima, Darko Stojanović je došao u "Amadeus" i gurnuo Tapija, koji je pao niz stepenice. Bilo je stotinak stepenica, sav se izlomio. Nedugo zatim, klub se zatvorio.

Spasić priča da se Malešević nikada nije odvajao od vidovnjaka Jove.

- Nismo bili godinama u kontaktu, a onda smo se sreli jer je imao nešto da kaže. Doveo je tog Jovu, koji mi je prišao i rekao da "vidi" da se u Ljubljani održava neki tajni sastanak. Smejao sam se, nisam poverovao ni na sekund. Međutim, nedugo zatim, služba je dobila informacije. Zaista su se u Ljubljani okupili predstavnici tajne službe Nemačke i još nekih zapadnih službi. Razgovarali su o tome na koji način Slovenija treba da napusti Jugoslaviju - navodi bivši obaveštajac.

Čovek koji je preuzeo Arkanovu i Tapijevu kaznu i koji je umesto njih robijao u nemačkom zatvoru Žika Živac bio je glavna tema tadašnje beogradske čaršije, a o njemu je Bora Đorđević napisao pesmu, čiji deo teksta glasi:

Nikada cinkaroš, nikada taster
ćuti da sačuva drugove
ko da na usta zalepi flaster,
pa leži tuđe dugove.
Kad su u švapskoj apsili Žiku
grozni nemački policajci,
Žika se okrete, pljunu i reče:
Ej, policajci, steram vam ga majci

Tog trećeg oktobra 2000. godine istražni sudija beogradskog Okružnog suda Nebojša Simeunović otišao je da prespava kod svoje rođene sestre Jelene, jer mu je posle verovatno najtežeg radnog dana u karijeri bilo potrebno njeno društvo. Večerao je, istuširao se i legao u postelju sa željom da se takav dan više ne ponovi. A onda je usledio telefonski poziv...

– Probudila sam ga i rekla da ga traži neki siledžija, jer tako je zvučao – priča Jelena Simeunović. – Bio je to, u stvari, policijski general, jedan od najpouzdanijih Miloševićevih ljudi, čovek koji je posle petooktobarskog prevrata otišao u „zasluženu” penziju. Šta je hteo? Prosto, hteo je da ubedi Nebojšu da ipak te večeri, pre isteka dežurstva, potpiše nalog za hapšenje rudara „Kolubare” , Borisa Tadića i Nebojše Čovića.

Vidno uzbuđen Simeunović je rekao da mu ne pada na pamet da promeni svoju odluku.

– Doslovce mu je rekao: „Vi jako dobro znate kako se vodi istražni postupak i kako vi to zamišljate da ja vama potpišem nalog za hapšenje, a da nikoga nisam video ni saslušao, ni procenio kao sudija da li postoje uslovi za hapšenje? Molim vas, nemojte da vam padne na pamet da me noćas ponovo oko ovoga uznemiravate.”

Telo Nebojše Simeunovića (63), istražnog sudije Beogradskog okružnog suda izvađeno je 3. decembra 2000. godine, iz reke nedaleko od ušća Save u Dunav

Leš su primetili, kako to obično biva, pecaroši i odmah obavestili policiju koja je ubrzo stigla. Dok su vadili telo iz vode policajci su imali utisak da je reč o mlađem čoveku, ali su nešto kasnije shvatili da su pogrešili u proceni. O tome su obavestili šefa dežurne službe Gradskog SUP-a koji je pozvao istražnog sudiju Okružnog suda Branka Todića ne bi li eventualno prepoznao nestalog kolegu što je Todić i učinio. Prema takozvanom policijskom uviđaju na licu mesta, Simeunović je na sebi imao istu onu odeću koju je nosio u vreme kad je nestao, odnosno 7. novembra. Časovnik na njegovoj ruci marke "seiko" zaustavljen je 20. novembra u 6 časova, ali ne mora da znači da je od tog trenutka bio u vodi, što najviše zavisi od toga da li je sat vodootporan.

Budući da su za celovit i validan izveštaj neophodne histološke i toksihološke analize kako bi se eventualno otklonile sumnje u naoko neprimetne uzroke smrti (trovanje na primer), obdukcioni protokol treba očekivati za petnaestak dana. Najvažniji detalj, bez sumnje, biće nalaz koliko je dugo telo bilo u vodi i kad je nastupila smrt, odnosno kada je srce prestalo da kuca. Prema poslednjoj informaciji Instituta za sudsku medicinu, na telu Nebojše Simeunovića nema ni spoljašnih ni unutrašnjih povreda. Moguće je da je leš sve vreme bio u vodi.

ODBIJANJE POSLUŠNOSTI: Ono što najviše pobuđuje pažnju javnosti povodom najpre nestanka, a potom smrti Nebojše Simeunovića jeste odgovor na pitanje: da li je ubijen ili je reč o nesrećnom slučaju, odnosno samoubistvu. Na telu, navodno, nije bilo vidljivih povreda. Indikativno je, međutim, da su nekoliko dana posle Simeunovićevog nestanka počele da se raspredaju priče da je digao ruku na sebe jer je bio "bolešljiv, star, i bez banke u džepu", što inače nije bilo potpuno tačno, ali je više nego žalosno: U njegovom vodom natopljenom novčaniku u većoj pregradi za novac bila je uredno složena novčanica od 5, a u manjem predgratku (u koji se obično stavljaju pare zlu ne trebale) bilo je ravno 130 dinara.

Sve postaje jasno ako se zna da je Simeunović bio oličenje poštenja i nekorumpiranosti, što je uglavnom strano mnogima u pravosuđu. Govorkanja o Simeunovićevim nevoljama poticala su uglavnom iz Palate pravde u kojoj je on bio istražni sudija više od 20 godina. Kao da je nekom bilo stalo da se stvori slika o samoubistvu i zaboravi ključni događaj od 3. oktobra kad je Simeunović kao dežurni istražni sudija odbio da prihvati predlog Okružnog tužilaštva i izda poternicu, nalog za hapšenje, i odredi pritvor za čelnike DOS-a Nebojšu Čovića, Borisa Tadića i kompletni štrajkački odbor kolubarskih rudara zbog sumnje da su počinili sabotažu. To je, inače, veoma teško krivično delo za koje je zakon SRJ predvideo najtežu vremensku kaznu do 15 godina zatvora.

Zanimljivo je da se policija nije oglasila nijednom za 25 dana od Simeunovićevog nestanka do otkrivanja leša, izuzev saopštenjem da se za sudijom traga. Pouzdano se međutim zna da je Simeunoviću zbog odbijanja da prihvati predlog tužilaštva bilo prećeno. Ne treba zaboraviti da se sve to događalo u vreme sada već bivše vlasti i da je Simeunovića posle okončanog dežurstva i dolaska u stan u kome je bila i njegova sestra Jelica neko telefonom nazvao i tražio objašnjenje za odbijanje predloga tužilaštva, "kad je to bilo naloženo iz vrha države". Nepoznati sagovornik zvao je sa terena Kolubarskih rudnika koji su vrveli od policije i pripadnika državne bezbednosti pristiglih da uguše štrajk. Simeunović, međutim, nikome nije rekao ko ga je zvao ali je bio vidno zabrinut. Svom prijatelju koji ga je pitao šta se događa odgovorio je: " Noćas sam krv propljuvao, pritisla me policija... Ali, da ti ne pričam ništa, imaš decu." Tajnu je očigledno, odneo sa sobom.

OPASAN SVEDOK: Ali zašto bi neko odlučio da ukloni Simeunovića? Evo zašto, objašnjavaju neki advokati, inače bivše sudije. Zna se da je u protekloj deceniji državna bezbednost, čiji je prevashodni posao bio zaštita režima, imala pod svojom kontrolom i pravosuđe, posebno tužilaštvo i istražne sudije, tako da su se ishodi nekih osetljivih istraga završavali onako kako je bilo preporučeno tobože "u interesu države" odnosno vrhuške vlasti, policije i državne bezbednosti. Često umešane u najprljavije poslove. Uzgred Simeunović je vodio istragu povodom ubistva ministra policije Radovana Stojčića Badže, Pavla Bulatovića, ministra odbrane, bio je dežuran kad je uhapšen osnivač JUL-a Nenad Đorđević, kao i kad su štrajkovali kolubarski rudari.

Tokom istrage sudija je, hteo ne hteo, dolazio do mnogih saznanja o kojima je valjalo ćutati, pre svega zbog lične bezbednosti, što je većina istražnih sudija i činila. I sad se dogodilo neočekivano: Simeunović nije hteo da prihvati zahtev tužilaštva uprkos insistiranju policijskih i tužilačkih glavešina. Odbio je poslušnost da postupi mimo zakona i nedužne strpa u zatvor. Samim tim postao je nepouzdan i opasan za mnoge ljude iz sad već bivšeg režima, budući da je mnogo znao i eventualno mogao da bude potencijalni svedok u nekim predstojećim neminovnim sudskim procesima. A očekuje se da će zbog počinjenih krivičnih dela na optuženičku klupu uskoro sesti mnogi do juče nedodirljivi. Sve u svemu, ne bi bilo čudno da preostali čuvari nekadašnjih vlastodržaca još deluju ispod žita, zaključuju sagovornici "Vremena".

Nezvanično se saznaje da je primopredaja izvršena tako što je otac na jednom kraju grada predavao novac, dok je majka sedela u automobilu na drugom mestu na nišanu snajpera

"Hvala vlastima koje su imale razumevanje za činjenicu da je ovo bila isključivo borba između otmičara, s jedne, i Brene i mene, s druge strane" – ova rečenica, kojom je bivši teniser Slobodan Živojinović potvrdio da u slučaju otmice njegovog i sina pevačice Lepe Brene nisu bili direktno angažovani ni policija ni državni organi, jedina je koliko-toliko konkretna informacija koja je dospela do javnosti. Sve ostalo u vezi s otmicom osmoipogodišnjeg Stefana Živojinovića, svelo se na nagađanja.

Dečak je otet u četvrtak 23. novembra – navodi se da je sa majkom krenuo kod frizera, ali da se vratio kući po rolere i po izlasku, na ulici se zaustavio automobil u koji su otmičari uvukli dete. Vraćen je roditeljima u utorak 28. novembra, ali i dalje nije poznat odgovor na pitanje šta se u međuvremenu događalo. Nezvanično se saznaje da su se otmičari javili telefonom tražeći otkupninu od 2,5 milona nemačkih maraka, te da su Slobodanu poslali karticu za mobilni telefon pa je s otmičarima komunicirao samo sa tog broja. Takođe, nezvanično se saznaje da je primopredaja izvršena tako što je otac predavao novac na jednom kraju grada, dok je majka sedela u automobilu na drugom mestu i bila na nišanu snajpera. Otmičari su Stefana posle preuzimanja novca ostavili bosog na Kalemegdanu gde su roditelji došli po njega.

Bračni par Živojinović posle oslobađanja dečaka nije želeo da daje detaljnije informacije. Na konferenciji za novinare sazvanoj prošlog petka oni su se samo zahvalili vlastima, novinarima "koji su spasili dečakov život ne praveći od otmice ono što su mogli da naprave", kao i prijateljima koji su im pomogli. Ni oni, a ni zvanični organi, nisu potvrdili ni demantovali čak ni podatak o iznosu koji je otmičarima isplaćen (ostalo je nepoznato i da li je uopšte isplaćen). Javnost je u međuvremenu ponajmanje bila zainteresovana za motive otmice – dete finansijski vrlo moćne porodice je i na prvi pogled dobar "plen" za svakog ko se otmicama bavi.

U svakom slučaju, porodica Živojinović napustila je zemlju, a u krugovima biznismena i estradnih zvezda (koji bi potencijalnim otmičarima bili najzanimljiviji), nastala je panika. Cene ličnog obezbeđenja koje pružaju privatne agencije naglo su skočile, a jedna folk pevačica ponudila je čak 1500 maraka samo za uslugu praćenja na zakazani koncert u unutrašnjosti. Panika se naslućivala još od nestanka Ivana Stambolića, kada je, kako saznaje "Vreme", porasla prodaja uređaja za obezbeđenje objekata i od kada se najjednostavnija telohraniteljska usluga ceni na oko 100 maraka dnevno (plus prateći troškovi). Srpski biznismeni su i do sada vodili računa o "pojačanim merama zaštite" – njihovo obezbeđenje bilo je regrutovano iz istih redova odakle i obezbeđenje političara (bivši "žestoki" momci angažovani po preporuci). Iako su mnogi od njih tvrdili da nemaju telohranitelje "jer nemaju čega da se boje", brojna nerazjašnjena ubistva učinila su da imati pratnju više nije nešto čega bi se trebalo stideti. Za razliku od njih, estrada nije imala toliko razloga za brigu. Retko koja zvezda je imala lično obezbeđenje, u šta se mogao uveriti svaki smrtnik koji ih je viđao na javnim mestima. Jedino što je bilo očigledno jeste to da su im domovi opremljeni video kamerama, ali je razlog u svakom slučaju bio strah od provale. Šta se to u međuvremenu promenilo?

NOVO DOBA: U razgovoru za "Vreme" Dobrivoje Radovanović, direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, napominje da je otmica bilo i ranije, ali da su one bile motivisane neisplaćenim dugovima. Žrtve su u tom slučaju bili ili sami dužnici ili njihove porodice, ali se sve završavalo prilično benigno – isplatom novca i bez uplitanja policije. Radovanović kaže da je broj otmica u pravom smislu te reči ipak rastao u poslednjih nekoliko godina, kao i da bi sada mogla da usledi njegova ekspanzija: "Jedno od mogućih objašnjenja je da ponestaju izvori sredstava za ilegalne radnje. Zbog promene vlasti kriminalci su prekinuli saradnju sa policijom i većina ih se plaši da nastavi sa onim čime se bavila ranije – trgovinom drogom, novcem, oružjem". I bivši pripadnik MUP-a koji je želeo da ostane anoniman upozorava na mogućnost da u narednom periodu poraste broj otmica: "Društvo se socijalno raslojava, stvorio se krug izuzetno bogatih ljudi, a kriminalci nisu u mogućnosti da odu na poznat teren, u inostranstvo. U nedostatku ranije postojećih veza sa policijom, oni će se okrenuti onome što im je na raspolaganju."

Jedan od elemenata koji bi mogao da utiče na porast broja otmica jeste i činjenica da kod nas ne postoje policijske snage specijalizovane za tu vrstu krivičnog dela. Iako porodice ni u svetu najčešće ne prijavljuju otmice zbog straha od posledica, policija bi ipak mogla da deluje na neki način. Teorija nalaže da se porodica ubedi da sarađuje čim se čuje za slučaj otmice (što je u slučaju Živojinović bilo veoma lako – vest o otmici objavila je dnevna štampa). Ako u tome ne uspe, policija se angažuje nezavisno od porodice prisluškivanjem telefona (što kod nas opet nije neki veliki problem) ili na neki drugi način – sve sa ciljem da dođe do poluinformacija koje bi dovele i do samih otmičara. Ceo proces podrazumevao bi i strategiju delovanja prilikom primopredaje, za šta kod nas nema psihološki obučenih ljudi. Dobrivoje Radovanović ističe da će u narednom periodu biti neophodna i promena Krivičnog zakona, prema kome je najveća kazna predviđena za delo otmice osam, a u slučaju smrti žrtve deset godina: "Te odredbe pisane su u davna vremena, kada su otmice bile više teorija nego praksa. Za razliku od nas, druge zemlje za to krivično delo propisuju ili dugogodišnje zatvorske kazne ili doživotnu robiju".

Kako bilo, otmica Stefana Živojinovića pokrenula je duhove – naši sagovornici tvrde da "niko ko ima novac više nije bezbedan", a ljudi s novcem kod nas ima dosta. Obraćajući se agencijama za obezbeđenje, oni ipak ne dobijaju potpunu zaštitu, jer, kako nam je rečeno u svim agencijama s kojima smo kontaktirali, "prave zaštite nema, može se samo pomno pratiti situacija i životom braniti život klijenta". Zbog toga, i onima sa novcem preostaje izgleda jedino ono što preostaje i onima bez njega – da paze na svoju decu i na sebe same. Bar dok se policija ne edukuje, bar dok zakonska regulativa ne bude u skladu s vremenom. A to, znajući naše prilike, može da potraje.

Prema procenama kriminologa, u svetu se godišnje otme između dvadeset i trideset hiljada ljudi ili, ako vam je tako lakše, svakog sata dogode se dve do tri otmice. Najveći broj otmica nikada se ne prijavi policiji, a i od onih prijavljenih vrlo malo dođe u javnost, što stvara utisak da su otmice relativno retka kriminalna aktivnost. Život to, naravno, demantuje i moglo bi se reći da su otmice kriminalna aktivnost u uzletu.

Otmice su naročito postale popularne u poslednjih deset godina što kriminolozi povezuju sa globalnim političkim promenama, odnosno padom komunizma. Iz te epohe pretekle su specijalizovane organizovane kriminogene grupe, kako na Istoku tako i na Zapadu koje su u godinama detanta obavljale poslove koje su naručivale i plaćale špijunske službe kojih ni na jednoj strani nije falilo. Nova politička podela sveta donela je novo mešanje karata, pa i novu doktrinu specijalizovanih službi, te su mnogi dobro organizovani kriminalci ostali bez izdašnih poslodavaca. Sviknuti na "sladak život" brzo su došli na ideju kako da unovče svoje znanje u novim okolnostima i posao sa otmicama naprosto je procvetao.

Kada je broj otmica u pitanju, Kolumbija je zemlja bez premca u svetu i samo na nju otpada dve do tri hiljade slučajeva godišnje, znači skoro deset posto od ukupnog broja u svetu. Postoje podaci da je u prvoj polovini devedesetih na ovaj način ostvarena zarada od gotovo 400 miliona dolara, što su "uknjižili" narko karteli i brojne "revolucionarne" armije i gerile. (Rebalans "budžeta" vrši se prihodima od droge, naravno).

Tokom sedamdesetih i osamdesetih, odmah iza Kolumbije bila je Italija, koja je u poslednjoj deceniji ovog veka ispala sa ove neslavne liste, prepuštajući mesto Filipinima, Brazilu, Meksiku, Pakistanu, Venecueli, dok su SAD po prirodi stvari uvek "tu negde".

Iako otmice i iznuđivanje nisu izum modernog doba, neke od najznačajnijih desile su se baš u ovom veku. Na primer, otmica Lindbergovog sina, odnosno dvadesetomesečnog Čarlsa Lindberga juniora, potomka slavnog američkog pilota koji je prvi 1927. godine preleteo Atlantik. Ovaj podvig doneo mu je slavu, novac i nesreću na privatnom planu. Marta 1932. godine sin je otet iz kuće Lindbergovih roditelja kod kojih je porodica bila u poseti, a u kolevci je ostavljeno pismo sa zahtevom za otkup u visini od 50.000 dolara. Upravo za toliko je Lindberg nekoliko godina ranije kupio kuću od dvadeset soba, tek da imate neku predstavu o kakvoj se sumi radilo. Iako je otkup plaćen, beba nije vraćena roditeljima. Dva meseca kasnije, leš dečaka otkriven je nekoliko kilometara od mesta otmice. Prateći trag obeleženog novca, agenti FBI uhapsili su dve godine kasnije Bernarda Hauptmana, imigranta iz Nemačke, i kod njega pronašli deo para iz otkupa. Hauptman je osuđen na smrt, mada i danas ima onih koji tvrde da mu je krivica podmetnuta i da je pravi zločinac ostao na slobodi.

Godine 1972. u San Francisku je oteta devetneaestogodišnja Patriša Herst, ćerka čuvenog izdavača Vilijama Randolfa Hersta. Oteli su je pripadnici Maoističke revolucionarne grupe "Simbioneska revolucionarna armija". I pored nekoliko pokušaja, njen otac nije uspeo da je otkupi verovatno zbog toga što se mlada Patriša zagrejala za ideje svojih kidnapera i odlučila da im se pridruži! Uhapšena je dve godine kasnije tokom jedne pljačke i osuđena je na sedam godina zatvora, ali je puštena posle nešto manje od dve godine ukazom predsednika Kartera.

Najveći otkupi za koje se zna, po šezdeset miliona dolara, plaćeni su 1990. godine u Hong Kongu za milijardera Tedija Vanga i 1975. godine u Argentini za braću Huana i Horhea Borna. Tedi Vang, koji je otiman i 1983. godine pa pušten nakon plaćenog otkupa u visini od jedanaest miliona dolara, više nikada nije pronađen. Smatra se da je jedan veliki nemački koncern 1977. godine u veoma diskretnoj operaciji platio 65 miliona dolara kao otkup za svog visokog rukovodioca.

En Ojerbah, autorka knjige "Otmice – neispričane priče" smatra da je najveći problem u slučajevima otmice to što ucenjena strana obično nema iskustva sa ovom vrstom kriminala te postupa impulsivno. Ona smatra da je neophodno ostati smiren, da nikako ne treba upotrebljavati reči "otmica", "talac", "otkup". Gde je "talac" tu su i "zahtevi", koji iniciraju "rokove", koji se možda neće postići, što ugrožava otetu osobu. Nikako ne treba "baciti sve karte na sto i razgovarati otvoreno", piše Ojerbahova. Ne sme biti nikakvih obećanja, naročito ne treba lagati, daleko bilo, pretiti. Nikada ne treba reći ni da ni ne. Iskusni inspektor Skotland jarda rekao joj je da nikada ne treba otmičare pitati šta traže, već treba njima prepustiti inicijativu i pustiti ih da pričaju. Otmica je neka vrsta trgovine, prodavac mora da hvali robu, a kupac ne bi smeo da pokaže da je preterano zainteresovan.

Goran Kotaran, "monstrum iz Dubice", ne kontaktira s "kolegama" u KPZ Foča, a čuvari imaju naredbu i da pucaju u njega. Plaše ga se svi - osuđenici, čuvari, ljudi koji dolaze u posetu...

Serijski ubica iz Dubice u Bosni i Hercegovini, 2006. osuđen je na 16 godina robije, a kaznu izdržava u KPZ Foča, prava je opasnost za sve u svojoj okolini.

Plaše ga se svi redom, od ostalih osuđenika, preko čuvara, do običnih ljudi koji dođu u posetu!

- On je osuđenik na koga stražari posebno motre. Sam je u ćeliji, a zbog bezbednosti ostalih zatvorenika i okolne ćelije su prazne. Gotovo pola hodnika je izolovano zbog njega. “Monstrum iz Dubice”, kako ga zovu, retko kad kontaktira s ostalim zatvorenicima, a stražari koji ga čuvaju maksimalno su oprezni i spremni na sve. Imaju naredbu da, ukoliko bilo šta pokuša, pucaju u njega! Zatvorenici pričaju da su ubistva za koja je osuđen samo deo onoga što je učinio. Pored pomenutog nadimka, neki zatvorenici ga zovu i Hanibal Lektor - rekao je naš izvor iz zatvora u Foči.

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nezvanično vezuje čak i trgovina belim robljem. Sumnja se da je zbog toga i ubijen u decembru 1999. u kafani u Dubici, a ubistvu je prisustvovao i sin Goran.

Nakon očeve smrti, on je otišao u Švedsku, s nepunih 17 godina, kod majke. Tamo je počinio dva ubistva, ali je posle psihijatrijskih pregleda deportovan u BiH s dijagnozom mentalno bolesne osobe.

- Očekivao sam da će me po povratku u BiH neko sprovesti na lečenje u psihijatrijsku bolnicu, ali umesto toga policajac me odvezao kući i niko se više nije pojavljivao - izjavio je svojevremeno Kotaran.

Pošto nije hospitalizovan, o njegovom stanju i ponašanju je svedočila njegova baka Stana. Ona je navela da je nakon povratka njen unuk širio strah po celom mestu.

- Nije hteo u bolnicu, pa sam ga morala služiti, čak i onda kada sam operisala žuč. Često je menjao raspoloženje i bojala sam ga se. Ljudima iz komšiluka zabranio je da dolaze, na mene je vikao, a razbio mi je televizor i telefon. Nije prezao ni od čega - izjavila je baka Stana nakon hapšenja unuka.

To se i potvrdilo u junu 2006, kada je Goran zajedno sa svoja dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhapšen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi, te da je njihova tela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Kozarskoj Dubici tada hapsila četa od sto policajaca.

Posle hapšenja Kotarana i njegove polubraće, policija Republike Srpske je pretresla Kotaranovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dve automatske puške, dve zolje, tri bombe, više pištolja, hladno oružje, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tela Kanurića i Vrbana, njegovih žrtava, kao i 490 tableta ekstazija i špricevi za intravensko korišćenje narkotika.

Kada je izrečena presuda, Kotaran je izrazio samo jednu želju – da se podvrgne novom psihijatrijskom veštačenju i to s psihijatrom s kojim bi mogao da komunicira.

- Ja sam bolesna osoba i ako mi u narednih 16 godina u zatvoru omoguće lečenje, na slobodu ću izaći normalan - rekao je Kotoran.

Prilikom izricanja presude sudija je pročitao da je “jasno i nedovosmisleno utvrđeno da optuženom ne treba mnogo da bi izvršio ubistvo”.

Kotoran je, međutim, za sebe na suđenju rekao da je bio normalna osoba sve dok mu pred njegovim očima nisu ubili oca.

- Od tog trenutka ja više nisam isti - rekao je on i dodao da "živi za trenutak kada će se sresti s ubicom oca". Dok taj trenutak ne doživi, provešće još devet godina u zatvoru u Foči.

Inače, ova ustanova važi za najveću i najbezbedniju tog tipa u Bosni i Hercegovini, a bio je čuven i u vreme stare Jugoslavije, kao jedan od “najtežih” zatvora na Balkanu.

Želeći da saznamo nešto više o Kotoranu, kontaktirali smo sa čelnicima ove ustanove. Međutim, u Upravi ove ustanove nam je rečeno da ne smeju da daju izjave za medije bez odobrenja Ministarstva pravde Republike Srpske.

U kabinetu ministarke Gorane Zlatković nam je sopšteno da pošaljemo zvaničan zahtev i da ćemo nakon toga dobiti sve potrebne informacije o ovom zatvoreniku.

Međutim, nakon nekoliko dana, uprkos uredno poslatom zahtevu i obećanjima da ćemo dobiti informacije, portparol ovog ministarstva Sanja Džombić nas je obavestila da je naš zahtev odbijen i da nisu u mogućnosti da čelnicima KPZ Foča dozvole saopštavanje informacija o Goranu Kotoranu, ne obrazloživši tu odluku.

Miloš Vidaković (29) iz Pančeva ubijen je na odmoru, sat posle ponoći hicima iz pištolja u jednom lokalu ispred Starog grada u Budvi. Pretpostavlja se da je likvidacija bila naručena. U vatrenom obračunu ranjeni su i gosti lokala J. V. (32) iz Pančeva, J. G. (24) iz Inđije, S. N. (26) iz Zemuna i O. P. (17) iz Berana.

Policija proverava osobe s kojima se Vidaković ranije sukobljavao.

- Miloš je sedeo za šankom ispred zidina Starog grada. Odjednom mu je s leđa prišao napadač sa crnim šeširom na glavi i u grudi mu ispalio tri hica. Ubica je potom krenuo da beži i nasumično je ispalio još nekoliko hitaca - prenosili su crnogorski mediji.

Posle vatrenog obračuna, više od 500 ljudi, koliko ih je bilo kod zidina, u panici je počelo da vrišti i beži.

- Na desetine mladih zadobilo je povrede kad je krenuo stampedo. Padali su jedni preko drugih. Bilo je jezivo - navode mediji. Budvom su odzvanjali jauci i zapomaganje ranjenih. Okupljeni su im odmah pritrčali u pomoć.

- Teško ranjeni Vidaković umro je na putu ka bolnici. J. V., J. G. i O. P. pomoć je ukazana u Domu zdravlja u Budvi, dok je devojka S. N. prevezena u kotorsku bolnicu. Ceo grad je bio blokiran kako bi ubica što pre bio uhapšen. Međutim, on je ipak uspeo da pobegne. Policija je na informativni razgovor privela desetak osoba koje bi mogle da pomognu u rasvetljavanju zločina - preneli su mediji.

Vidaković je inače bio blizak saradnik Nikole Jovšića (30) iz Pančeva, čija je sestra Tamara Radulović (29) u maju slučajno ubijena u obračunu dve grupe mladića na proslavi povodom rođenja Jovšićevog sina u jednom beogradskom klubu.

Dosije ubijenog

♦ APRIL 2013 - Ranjen u zemunskom naselju Nova Galenika.
♦ AVGUST 2009 - Ranjen u okršaju u Pančevu.
♦ AVGUST 2009 - Sa četvoricom mladića se jurio automobilima po Pančevu i tom prilikom su pucali jedni na druge.
♦ OKTOBAR 2005 - Vidaković je teško povređen, dok je Zoran Lukić (24), suvozač u BMW, poginuo kad je Vidaković na Pančevačkom mostu automobilom probio ogradu i sleteo na prugu.
♦ JUL 2004 - Miloš Vidaković i dvojica Pančevaca sumnjičili su se da su posle prebrze vožnje centrom Beograda i drskog ponašanja pretukli policajce PS Vračar.

Ubijeni Miloš i njegov stariji brat Vladimir često su viđani u društvu brojnih pevača i drugih estradnih ličnosti, među kojima su kreator Saša Vidić, kao i braća Marko i Nikola Rokvić.

- Mnogo mi je žao zbog toga što se desilo, nemam reči. Miloš je bio brat mog najboljeg druga. Ima dete. Tuga. Kad se nešto tako desi, bude ti žao nekoga koga ne poznaješ, a zamisli tek kako je kad poznaješ tu osobu - rekao je juče Vidić za Kurir.
Marko Rokvić, međutim, nije želeo da komentariše Vidakovićevo ubistvo, pa je za naš list samo kratko izjavio: „Ne znam ništa o tome. Hvala vam.“

U porodičnu kuću Vidakovića u Pančevu juče je došao veliki broj rođaka i prijatelja ubijenog Miloša kako bi izjavili saučešće i njegovim najmilijima pružili makar neku reč utehe.

- Miloš je pre samo nekoliko meseci dobio ćerkicu. Bio je divan i ponosan otac i muž. Žarko je želeo da svojoj porodici pruži dobar život i sve što je činio, činio je zbog njih. Ovde mu žive i majka i otac, kao i brat Vlada, s kojim je bio nerazdvojan. Miloš je u ranoj mladosti bio poznat kao jedan od najtalentovanijih košarkaša - kaže rođaka ubijenog.

Prema nezvaničnim saznanjima, likvidacija Vidakovića naručena je iz Srbije. Iz crnogorske policije je saopšteno da su povodom ovog slučaja, a u cilju njegovog rasvetljavanja i identifikovanja ubice, već stupili u kontakt sa kolegama iz Srbije. Vidaković je crnogorskoj policiji nepoznat, ali zato srpskoj jeste koja ga je registrovala kao počinioca raznih krivičnih dela, među kojima su ucene i reketiranja. Istražni organi veruju da bi se upravo u tim krivičnim delima mogao skrivati i motiv zločina.

- Došli smo iz Vrbasa nadajući se da na crnogorskom primorju provedemo lepo odmor od studentskih obaveza. Ovo sinoć što se desilo je zastrašujuće. Sa nama su bili drugari iz Hercegovine koji su takođe bežali glavom bez obzira - priča Z. B. iz Grahova.

- Znali smo da je ovaj deo grada pokriven video-nadzorom i zbog toga smo i došle u popularani lokal. I ranije smo ga posećivale i nikada nismo imale problema.

Ubijeni Miloš Vidaković odranije je dobro poznat pančevačkoj i beogradskoj policiji zbog raznih krivičnih dela koja su mu stavljana na teret. Zajedno sa bratom Vladimirom pravosnažno je osuđivan, a za neka dela postupak je u toku.

Javnost je prvi put za Miloša Vidakovića čula 2005. godine, kada je 20. oktobra, izazvao saobraćajnu nesreću na Pančevačkom mostu. Tom prilikom poginuo je Zoran Lukić (24) iz Beograda, dok je Vidaković teže povređen. Do nesreće je došlo kada je Miloš vozeći automobil BMV iz pravca Pančeva ka Beogradu, izgubio kontrolu, probio zaštitnu ogradu i sleteo na prugu. Lukić, koji je sedeo na mestu suvozača, odmah je preminuo.

Godinu dana pre toga, trojicu dvadesetogodišnjih Pančevaca, među kojima je bio i Vidaković, posle prebrze vožnje centrom Beograda zaustavila je patrola policije OUP Vračar. Iz automobila je dopirala glasna muzika, a mladići su bili vidno pijani. Kada su policajci tražili dokumenta, bučno su negodovali. Vidaković, koji je te noći slavio rođendan u beogradskom kafiću „Kafeniška“ odbio je da se podvrgne alkotestu i nastavio da vređa saobraćajce. Saobraćajci su pozvali pomoć. Isto je uradio i Vidaković. On je pozvao svoju ekipu, koja je ostala u kafiću. Svi zajedno su tada napali službenike MUP, udarajući ih pesnicama i šutirajući nogama. Jednom od policajaca polomili su šaku, a drugom su naneli teške povrede glave. Sukob je okončan tek kada su stigle dve patrole Interventne brigade. Međutim, nasilnici su uspeli da povrede i jednog pripadnika specijalaca kome su polomili palac na nozi.

U julu 2010. pančevački sud je Miloša Vidakovića osudio na dve zatvorske kazne u ukupnom trajanju od godinu i osam i po meseci zatvora, što je zajedno sa prethodno izrečenom presudom za pucnjavu po Pančevu iznosilo više od tri godine robije. Vidaković je u ta dva slučaja osuđen za nanošenje teških telesnih povreda, nedozvoljeno posedovanje oružja i ugrožavanje sigurnosti, a u vezi sa tučom i pucnjavom u pančevačkoj diskoteci.

U žižu javnosti Miloš Vidaković je ponovo dospeo 19. aprila ove godine, kada je ranjen u obe noge u beogradskom naselju Galenika. Kobnog dana Vidaković je u večernjim satima došao taksijem iz Pančeva i u parku se sastao sa nepoznatim muškarcem. Došlo je do svađe, zatim i sukoba, i Miloš je počeo da beži. Međutim, revolveraš ga je sustigao i upucao. Pogođen je u desnu butinu i levo uvo. Vozilom Hitne pomoći prebačen na reanimaciju u Urgentni centar. Policija je utvrdila da je Miloš, na sastanak u naselje Galenika, došao noseći na sebi pancir-prsluk.

Miloš je inspektorima rekao da ne zna ko ga je upucao i da će on sam kada izađe iz bolnice da se obračuna sa napadačem.

Protiv Miloša Vidakovića podneto je više desetina prekršajnih i krivičnih prijava: prebrza vožnja, ugrožavanje javnog reda i mira, nanošenje teških telesnih povreda, nedozvoljeno posedovanje oružja, ugrožavanje sigurnosti, nekoliko pucnjava, zelenašenje, pretnje, iznude... Ipak, ime ovog „žestokog“ momka u poslednje vreme najviše je dovođeno u vezu sa narkoticima i priča se da je bio jedan od „glavnih dilera u Pančevu i okolini“.

SURČINAC Zvonko Plećić Pleća (38) ubijen je s leđa, sa pet metaka, u restoranu **Rojal knez** u centru Beograda 11. septembra 2000. godine. Poslednji hitac mu je, kad je već pao na pod, ispaljen u glavu. NJegove ubice su uhapšene i osuđene na višegodišnju robiju. Reč je o kontroverznom biznismenu Andriji Draškoviću i njegovom prijatelju Aleksandru Goluboviću Batanku.

Iza ovog događaja, međutim, krije se mnogo komplikovanija situacija. Akteri pucnjave na sudu su izneli svoju verziju onoga što se dešavalo, napominjući da je reč o samoodbrani?! Bez obzira na to, sud je ocenio da se radi o klasičnom zločinu. Branioci osuđenih najavili su žalbu na prvostepenu presudu po kojoj Drašković i Golubović treba da odleže po devet godina zatvora.

Policijska ekipa, koja je radila na rasvetljavanju ubistva, šest dana posle toga izašla je na konferenciju za novinare i ispričala kako je došlo do smrti Zvonka Plećića. 

- Drašković, njegova nevenčana supruga Eelena Mijatović i Golubović došli su 11. septembra po podne u restoran - naveo je potpukovnik Mijodrag Gutić, tada načelnik Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata SUP Beograd. - Posle njigovog dolaska, pred **Knez** je stigao i Plećić, koga je dovezao prijatelj Nenad Antić. Surčinac je ušao unutra, seo za šank i poručio kafu, dok ga je Antić čekao u kolima. Za to vreme Draškovićevo obezbeđenje je **snimalo** šta radi Plećić i primetili su da je pripit.

Iako su sedeli u drugom, zatvorenom delu restorana, Plećić je jednog trenutka video **odabrano društvo** i krenuo ka njihovom stolu. Seo je ne čekajući dozvolu. Počela je prvo tiha rasprava, koja se ubrzo pretvorila u žestoku svađu. Plećić je neprestano vikao da mu je Drašković **ubio najboljeg prijatelja Zorana Šijana**, nekadašnjeg vođu surčinske ekipe.Šijan je ubijen krajem 1999. u centru Beograda, a ubica do danas nije pronađen.

- U JEDNOM momentu Drašković je zahtevao od konobara da udalje Plećića, a zatim je pozvao i svoje obezbeđenje - objašnjavao je potpukovnik Gutić. - Plećić je sledećeg trenutka ustao kao da će da krene, i okrenuo leđa društvu za stolom.

Tada Drašković i Golubović pucaju. Ispalili su mu četiri hica u leđa i jedan u glavu.

Začuvši pucnjavu koja je dolazila iz lokala, Draškovićevo obezbeđenje je povadilo oružje i krenulo da puca. U opštem metežu ranili su svog **kolegu** Svetislava Čomića, a zatim teško povredili Plećićevog druga - Antića. Kasnije je utvrđeno da je ovu dvojicu ranio Nebojša Šarović Glavonja.

Posle pucnjave cela ekipa, na čelu sa Draškovićem, dala se u beg. Sutradan su svi pohapšeni, policija je pronašla i pištolje kojima je zločin počinjen, kao i ceo arsenal nelegalnog oružja koje je pripadalo Draškovićevim telohraniteljima.

Tokom uviđaja inspektori SUP Beograd utvrdili su da je Plećić bio naoružan. Ispod njegovog tela (neki kažu da mu je bio za pojasom) nađen je pištolj sa metkom u cevi. Surčinac ga, međutim, nije upotrebio. Prilikom obdukcije utvrđeno je i da je imao dva promila alkohola u krvi.

Tokom istražnog postupka Drašković, Golubović i Šarović branili su se ćutanjem. Ipak, na suđenju su ispričali da su bili uvereni da je Plećić imao oružje u rukama i da su zato zapucali, kao i da je reč o čistoj samoodbrani. Posle saslušanja nekoliko desetine svedoka, veštačenja, pa i rekonstrukcije događaja u restoranu - sudija je procenio da su krivi za zločin.

Događaj u restoranu **Knez**, po prvi put, na velika vrata u javnost je izbacio puno ime Andrije Draškovića. Do tada su mediji o njemu govorili samo kroz opise **poslovni čovek na ivici zakona**, **kontroverzni biznismen**, **jedan od uticajnijih ljudi u beogradskom podzemlju** čije se bogatstvo procenjuje na milione maraka... Ipak, njegovo ime uz te konstatacije gotovo da se nikad nije javno pominjalo, ali se pretpostavljalo da je reč o njemu. Zvonko Plećić dobro je poznat policiji, mada se nikad nije previše eksponirao. Važio je za smirenog i odmerenog čoveka. Bio je član "surčinske ekipe" za koju se govorilo da trguje ukradenim automobilima.

Plećića je beogradska policija, zajedno s nekoliko Surčinaca, uhapsila u velikoj raciji u Surčinu 14. aprila 1998. godina u kojoj je zaplenjeno tridesetak luksuznih automobila. U njegovoj kući je revolver "luger" i kutija metaka za revolver "magnum 357", kao i malokalibarska puška "bajkal" sa snajpersko-optičkim nišanom. Policija ga je s krivičnom prijavom zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije privela istražnom sudiji Prvog opštinskog suda u Beogradu, koji mu je odredio osmodnevni pritvor. Presudom Četvrtog opštinskog suda pušten je na slobodu i osuđen na deset meseci zatvora, odnosno četiri godine uslovno.

Dragan Jelinović Jelke (58), vlasnik kluba „Kabare rouz“ na Senjaku, poginuo je u eksploziji bombe postavljene pod njegov „audi A8“ na Bežanijskoj kosi. Prema prvim pretpostavkama, Jelinović je nastradao u kriminalnom obračunu u vezi s trgovinom narkoticima.

Koliko je eksplozija bila snažna govori to što su prozori na zgradi u blizini popucali, nekoliko automobila je oštećeno, a delovi uništenog automobila ostali su rasuti u krugu od 50 metara.
- Pretpostavlja se da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem. Jelinović je odranije poznat policiji po brojnim krivičnim delima. Prvi operativni podaci ukazuju da je likvidiran zbog sukoba na narko-tržištu, ali ne isključujemo ni druge motive - kaže izvorr blizak istrazi.

Očevici koji su se zatekli na ulici neposredno pre eksplozije kažu da je Jelinović stajao s trojicom muškaraca i svađao se.
- Trojica muškaraca su se raspravljala s njim, a onda je on ušao u automobil. Kad je pokušao da ga upali, auto je eksplodirao, a njih trojica su odmah pobegla. Ko zna, možda imaju veze s ubistvom, a možda su se uplašili, pa su pobegli - rekao nam je jedan od preplašenih komšija.Stanarka obližnje kuće sedela je u dvorištu s dvogodišnjim unučetom.
- Odjednom se začula strašna eksplozija koja nas je odbacila i svi smo popadali na zemlju. U prvom trenutku pomislili smo da je eksplodirao plin. Sklonili smo dete koje je vrištalo i istrčali na ulicu da bismo videli šta se dogodilo - kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da se u tom trenutku na ulici već nalazilo dvadesetak ljudi.
- Okupili su se oko automobila da vide da li je čovek živ, da mu pomognu. Odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć - kaže naša sagovornica i dodaje da je Hitna pomoć brzo stigla, ali da vozaču raznetog automobila nije bilo spasa.

- Strašno smo uplašeni. Na ulici je bilo prolaznika, mogao je neko nedužan da nastrada - rekla nam je komšinica.

Ona ističe da nije poznavala Jelinovića.
- Automobil je tu često bio parkiran, ali vlasnika nisam poznavala. Nisam znala ni da živi u blizini - kaže stanarka Bežanijske kose.Na mestu eksplozije juče su se okupili prijatelji Dragana Jelinovića, a među njima je bio i njegov sin. Međutim, nisu želeli da daju izjave. Inače, Jelinović je poznat kao vlasnik kluba „Kabare rouz“, nakon čijeg je zatvaranja njegov sin u istom prostoru držao klub „Rič“.

Vladimir Karan (46), policiji poznat po dilovanju droge, teško je povređen 10. juna u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog džipa BMW X5 na Banovom brdu. Osim vozača, lakše povrede zadobila su i dva prolaznika. Eksplozivna naprava bila je postavljena ispod vozačevog sedišta, a od jačine detonacije Karan je izleteo kroz šoferšajbnu. Automobil buktinja nastavio je da se kreće i zakucao se u kombi i parkirani automobil. Policija i dalje traga za napadačima.

Dragan Jelinović je osuđen u septembru 2010. u Kelnu na devet godina zatvora zbog ubistva profesionalnog boksera Ervina B. (31) 9. maja 1992. u kafiću „Žurnal“ u tom gradu. Jelinović je naočigled brojnih gostiju ispalio šest hitaca u boksera, navodno iz osvete što mu je preoteo prostitutku, plavokosu Mađaricu. Posle zločina priznao je ubistvo, a potom pobegao u Srbiju. Uhapšen je u maju 2009. na Pavlovića mostu kod Bijeljine, a potom izručen u Nemačku. Na suđenju je tvrdio da je boksera ubio u samoodbrani i negirao je da ima bilo kakve veze s prostitucijom. Olakšavajuća okolnost koja je uticala na određivanje visine kazne jeste to što je Jelinović imućan i situiran, naveo je tada sud u Nemačkoj.

KOMENTARI POZNATIH

Jasmina Milenković Jami: Bio je korektan

Ne znam šta bih rekla, on je mene poznavao još kao klinku, prema me  ni je bio stvarno krajnje korektan.

Danijela Vranić: Izgubila sam prijatelja

Prijatelj mi je preneo tužnu vest. Nedostajaće mi njegove šale. Nažalost, izgubila sam velikog prijatelja.

Amel Ćeman Ćemo Bio je veliki čovek

Ne mogu da verujem da su ga ubili. On je bio veliki čovek, uvek bi me lepo dočekao kad sam nastupao kod njega.

Mira Škorić: Nema sam

Brat moj Dragan Jelinović Jelke, ostala sam nema... Šok i tuga.

Jelinović je, kako saznajemo, pozajmljivao novac, a policija je nakon zločina pronašla njegovu svesku sa spiskom od oko 30 dužnika. Ipak, istraga ide i u drugim pravcima.

- U svesci su pored imena dužnika navedeni i iznosi koje je trebalo da vrate. Dugovi se kreću od 1.000 pa čak do 40.000 evra. Svi ti ljudi, među kojima ima i poznatih pevača, daće izjavu u policiji. Ne čudi što na spisku ima pevača jer se zna da je ubijeni imao brojna poznanstva s ličnostima sa estrade. Ipak, tek treba da se utvrdi jasna veza između atentata i neke od osoba sa spiska - kaže izvor iz istrage

elinović je navodno bio vlasnik objekta na ušću u kojem radi klub „Džimis“. Interesantno je to što je Velibor Dunjić, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, ubijen ispred tog splava, a nakon eksplozije na Bežanijskoj kosi na uviđaju su bili i mladići obučeni u majice s Dunjićevim likom.

Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner DB, kaže da motivi likvidacija bombom mogu da budu poslovi s drogom, neplaćanje reketa, ali i osveta.

- Svako od njih ima neki greh iz prošlosti ili se ranije nekome zamerio, što može da bude motiv ubistva. Ono što kriminalci iz Srbije, Crne Gore i RS zakuvaju preko zime rešavaju leti u Beogradu. Ova dva slučaja neće biti usamljena tokom leta - kaže Spasić.

On dodaje da nijedan slučaj likvidacije auto-bombom nije rasvetljen jer je teško ući u trag ljudima koji prave eksplozivnu napravu.

Božidar Spasić kaže da likvidacija auto-bombom naručioca košta od 20.000 do 50.000 evra.
- Naručioci uglavnom angažuju bivše pripadnike vojske ili policije, kojima je zadatak da naprave bombu. Oni, međutim, nikad ne postavljaju bombu ispod vozila, već to rade drugi obučeni ljudi. Neophodna im je logistička podrška kako bi pratili žrtvu i iskoristili najpogodniju priliku da se eksplozivna naprava postavi - kaže Spasić

 

Strana 1 od 4

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin.

Go to top