NIJE MOGAO DA PREŽALI UBISTVO KUMA ŠIJANA: Zbog ovog ubistva je danas biznismen Andrija Drašković optužen na 9 godina!

SURČINAC Zvonko Plećić Pleća (38) ubijen je s leđa, sa pet metaka, u restoranu **Rojal knez** u centru Beograda 11. septembra 2000. godine. Poslednji hitac mu je, kad je već pao na pod, ispaljen u glavu. NJegove ubice su uhapšene i osuđene na višegodišnju robiju. Reč je o kontroverznom biznismenu Andriji Draškoviću i njegovom prijatelju Aleksandru Goluboviću Batanku.

Iza ovog događaja, međutim, krije se mnogo komplikovanija situacija. Akteri pucnjave na sudu su izneli svoju verziju onoga što se dešavalo, napominjući da je reč o samoodbrani?! Bez obzira na to, sud je ocenio da se radi o klasičnom zločinu. Branioci osuđenih najavili su žalbu na prvostepenu presudu po kojoj Drašković i Golubović treba da odleže po devet godina zatvora.

Policijska ekipa, koja je radila na rasvetljavanju ubistva, šest dana posle toga izašla je na konferenciju za novinare i ispričala kako je došlo do smrti Zvonka Plećića. 

- Drašković, njegova nevenčana supruga Eelena Mijatović i Golubović došli su 11. septembra po podne u restoran - naveo je potpukovnik Mijodrag Gutić, tada načelnik Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata SUP Beograd. - Posle njigovog dolaska, pred **Knez** je stigao i Plećić, koga je dovezao prijatelj Nenad Antić. Surčinac je ušao unutra, seo za šank i poručio kafu, dok ga je Antić čekao u kolima. Za to vreme Draškovićevo obezbeđenje je **snimalo** šta radi Plećić i primetili su da je pripit.

Iako su sedeli u drugom, zatvorenom delu restorana, Plećić je jednog trenutka video **odabrano društvo** i krenuo ka njihovom stolu. Seo je ne čekajući dozvolu. Počela je prvo tiha rasprava, koja se ubrzo pretvorila u žestoku svađu. Plećić je neprestano vikao da mu je Drašković **ubio najboljeg prijatelja Zorana Šijana**, nekadašnjeg vođu surčinske ekipe.Šijan je ubijen krajem 1999. u centru Beograda, a ubica do danas nije pronađen.

- U JEDNOM momentu Drašković je zahtevao od konobara da udalje Plećića, a zatim je pozvao i svoje obezbeđenje - objašnjavao je potpukovnik Gutić. - Plećić je sledećeg trenutka ustao kao da će da krene, i okrenuo leđa društvu za stolom.

Tada Drašković i Golubović pucaju. Ispalili su mu četiri hica u leđa i jedan u glavu.

Začuvši pucnjavu koja je dolazila iz lokala, Draškovićevo obezbeđenje je povadilo oružje i krenulo da puca. U opštem metežu ranili su svog **kolegu** Svetislava Čomića, a zatim teško povredili Plećićevog druga - Antića. Kasnije je utvrđeno da je ovu dvojicu ranio Nebojša Šarović Glavonja.

Posle pucnjave cela ekipa, na čelu sa Draškovićem, dala se u beg. Sutradan su svi pohapšeni, policija je pronašla i pištolje kojima je zločin počinjen, kao i ceo arsenal nelegalnog oružja koje je pripadalo Draškovićevim telohraniteljima.

Tokom uviđaja inspektori SUP Beograd utvrdili su da je Plećić bio naoružan. Ispod njegovog tela (neki kažu da mu je bio za pojasom) nađen je pištolj sa metkom u cevi. Surčinac ga, međutim, nije upotrebio. Prilikom obdukcije utvrđeno je i da je imao dva promila alkohola u krvi.

Tokom istražnog postupka Drašković, Golubović i Šarović branili su se ćutanjem. Ipak, na suđenju su ispričali da su bili uvereni da je Plećić imao oružje u rukama i da su zato zapucali, kao i da je reč o čistoj samoodbrani. Posle saslušanja nekoliko desetine svedoka, veštačenja, pa i rekonstrukcije događaja u restoranu - sudija je procenio da su krivi za zločin.

Događaj u restoranu **Knez**, po prvi put, na velika vrata u javnost je izbacio puno ime Andrije Draškovića. Do tada su mediji o njemu govorili samo kroz opise **poslovni čovek na ivici zakona**, **kontroverzni biznismen**, **jedan od uticajnijih ljudi u beogradskom podzemlju** čije se bogatstvo procenjuje na milione maraka... Ipak, njegovo ime uz te konstatacije gotovo da se nikad nije javno pominjalo, ali se pretpostavljalo da je reč o njemu. Zvonko Plećić dobro je poznat policiji, mada se nikad nije previše eksponirao. Važio je za smirenog i odmerenog čoveka. Bio je član "surčinske ekipe" za koju se govorilo da trguje ukradenim automobilima.

Plećića je beogradska policija, zajedno s nekoliko Surčinaca, uhapsila u velikoj raciji u Surčinu 14. aprila 1998. godina u kojoj je zaplenjeno tridesetak luksuznih automobila. U njegovoj kući je revolver "luger" i kutija metaka za revolver "magnum 357", kao i malokalibarska puška "bajkal" sa snajpersko-optičkim nišanom. Policija ga je s krivičnom prijavom zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije privela istražnom sudiji Prvog opštinskog suda u Beogradu, koji mu je odredio osmodnevni pritvor. Presudom Četvrtog opštinskog suda pušten je na slobodu i osuđen na deset meseci zatvora, odnosno četiri godine uslovno.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top