OVAKO JE UBIJENA DADA VUJASINOVIĆ: Razbijeni luster i očigledni tragovi borbe na mestu zločina

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva u stanu svojih roditelja u kome je živela na Novom Beogradu. Stradala je nasilnom smrću u noći između 7. i 8. aprila 1994, nepuna dva meseca posle svog 30. rođendana.

Poslednji put viđena je živa u tom istom stanu 7. aprila, gde je sedela sa prijateljem do nešto posle ponoći.

Kako mu se posle rastanka nije javljala na telefon ni sledećeg dana, a ni niko od njenih kolega iz "Duge", koji su je čekali na sastanku, nije uspeo da kontaktira sa njom, "uključen je alarm".

Konačno, tek uz pomoć Bratislava Grubačića, koji je tada bio u emotivnoj vezi sa Dadom, njena dva prijatelja otključavaju vrata stana 9. aprila iza ponoći i zatiču jeziv prizor.

Policija dolazi na uviđaj koji je za poslednjih 20 godina više puta osporavan. Tada počinje potraga za istinom o smrti Dade Vujasinović.

Na licu mesta urađeno je nekoliko crno-belih fotografija (za kolor se nije imalo para). Narednih dana saslušano je nekoliko prijatelja i kolega, a 22. aprila sačinjen je i policijski izveštaj koji je potpisao policijski inspektor Gvozden Gagić. Obducent Instituta za sudsku medicinu Branimir Aleksandrić uradio je obdukciju i zaključio da je reč o suicidu. "Smrt je nastupila 8. aprila 1994. godine u 01:30 posle ponoći." Time je ovaj slučaj za policiju stavljen "ad akta"

Željku Ražnatoviću Arkanu zamerila se Dada žestoko, toliko da joj je, kada ga je posle serije ubistava u Beogradu pozvala da kaže ko je sledeći on rekao: "Ti si sledeća, napiši to slobodno".

Poslednje na čemu je Dada radila je, kažu njene kolege i prijatelji trgovina oružjem. Tim povodom je otišla i na poslednji službeni put u Sandžak odakle se vratila sa pouzdanim informacijama da i MUP Srbije prodaje oružje muslimanima. 


Sav materijal za knjigu i nove tekstove držala je navodno u "zelenoj fascikli". Fascikla je bila složena na tajnom mestu u stanu sa audio kasetama iz njenog novinarskog diktafona na kojima je bio zabeležen vredan materijal. Na tajnom mestu nalazio se i novac. Od svega navedenog, u stanu je nađen samo novac, nešto razmagnetisanih kaseta i obrisana telefonska sekretarica.

ČIM sam ušao u stan i video u kakvom je stanju, bilo mi je jasno da se Dada nije ubila. Razbijen luster, sve krvavo, pramenovi njene kose između jastuka na trosedu, puška iz koje je ubijena...
Sliku iz stana u Novom Beogradu, gde je pronađena mrtva Dada Vujasinović, opisuje za "Novosti" Mladen Lojović, bivši policijski inspektor, sada vlasnik Agencije 357, koji je obavio paralelnu istragu po nalogu roditelja ubijene novinarke "Duge".
- Kasnije, kad sam video fotografije položaja tela, puška koja je bila ispod noge i činjenica da je na nogama imala papuče, a tvrdi se da je oroz povukla nožnim palcem, sve je ukazivalo da je ubijena - objašnjava Mladen Lojović, koji je u stan novinarke ušao dva dana posle njene smrti.

Radislav Vujasinović, otac nastradale novinarke, izjavio je da porodica zna ko im je ubio ćerku, ali da od nadležnih pravosudnih organa očekuje da to iznesu u javnost.

- Iza njene smrti stoje mnogo jake snage, a iza njih stoji služba. Služba je delegirala ubice. Ne bih ja sada iznosio imena - rekao je Vujasinovi

Advokat Branislav Tapušković citirao je veštačenje u kojem se konstatuje da su ključni dokazi - odeća Dade Vujasinović i delovi municije „filcani čepovi” nađene u njenom stanu, predati nepoznatoj osobi iz Gradskog SUP-a Beograd i da im se od tada gubi svaki trag. On je podsetio i da su u stanu pronađeni trgovi dve krvne grupe: O koja pripada ubijenoj novinarki i A, čije se poreklo ne zna. Podsetio je i da sa lovačke puške iz koje su ispaljeni smrtonosni hici, nikada nisu uzeti otisci. Prema rečima Tapuškovića, prvo sporno veštačenje, u kojem se navodi da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, uradili su isti veštaci koji su kasnije tvrdili da su se dvojica gardisti u Topčideru međusobno poubijala.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top