SVE STAJE KADA LEGIJA PROLAZI GRADOM: Sve vreme od Požarevca ga prate helikopteri, a saobraćaj se obustavi dok prolazi kolona u kojoj se nalazi Legija. (VIDEO)

Kada krene na suđenje u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, Milorad Ulemek postaje zvezda. Ka njemu su uperene na desetine cevi od pušaka naoružanih stražara. Sve vreme od Požarevca ga prate helikopteri, a saobraćaj se obustavi dok prolazi kolona u kojoj se nalazi Legija.

Koliko to košta našu državu ostaje pitanje. Zar nije jednostavnije da se suđenje odvija u zgradi zatvora gde se Legija nalazi? To je i sigurnije, po svakom pitanju. 

Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova SCG, izjavio je juče u Specijalnom sudu na suđenju optuženima za atentat na njega u Budvi i ubistvo Ivana Stambolića da je odmah znao da je njegovu likvidaciju naredio Slobodan Milošević.

Drašković je rekao da je 15. juna 2000. godine u Budvi bio u svom stanu i gledao televiziju.

- Čuo sam prigušeni prasak i nešto me je pecnulo po levom uvu. Zaklonio sam se iza jednog stuba. Postupio sam neoprezno, izvirio i tada mi je metak okrznuo desnu slepoočnicu. Krenula je krv, a ja sam vikao: 'Ubiše me, dajte pištolj', iako nikoga nije bilo u stanu. Čuo sam još dva pucnja, a zatim se sve utišalo - opisao je Drašković napad na njega.

On je kazao da napadače nije video, ali je već dan posle atentata izjavio da zna ko je naručio atentat.

- Javno sam rekao da je Milošević nalogodavac, a organizatori Radomir Marković, tadašnji načelnik RDB, i Milan Radonjić, u to vreme načelnik beogradskog DB - kazao je Drašković.

On je objasnio da je tokom ranijih poseta Budvi imao obezbeđenje crnogorske policije.

- Kada sam 12. juna 2000. godine došao u Budvu, iz tamošnjeg centra bezbednosti ponudili su da mi čuvaju stan i dvojicu policajaca u civilu da me prate ukoliko idem na plažu. Odgovorio sam neću izlaziti i da hoću da pišem. Mislio sam da imam obezbeđenje oko stana. Posle atentata, nije mi bilo svejedno i sumnjao sam da su napadači iz Srbije imali jatake u crnogorskoj policiji. Ta moja sumnja nije dokazana tokom istrage. Predstavnicima crnogorske policije bilo je veoma žao što nisam imao obezbeđenje, a neki funkcioneri su zbog toga bili razrešeni - ispričao je Drašković.

Posle nekoliko pitanja branilaca, on je kazao da se od suđenja pravi pozorište i da se ruga žrtvama.

- Suđenje dobija cirkuzantski prizvuk. Advokati bi trebalo da brane zločince, a ne sam zločin - rekao je Drašković.

Zora Dobričanin-Nikodinović, branilac Nenada Ilića, rekla je da je uvređena zbog te Draškovićeve tvrdnje.

- Ako misli da može bolje, neka se Drašković upiše u komoru i neka bude advokat - kazala je Dobričanin-Nikodinović.

- Ja mogu da budem ministar inostranih poslova, ali Drašković ne može nikada da bude advokat - reagovao je i Nenad Vukasović, branilac Branka Berčeka.

Drašković je kazao da se, sprovodeći sopstvenu istragu, dva puta sreo sa generalom Nebojšom Pavkovićem, sada optuženim da je ustupio vojni helikopter kojim su se atentatori vratili u Srbiju.

- Pavković mi je rekao: 'Vojska nikada nije učestvovala u terorističkim zločinima Miloševićeve Državne bezbednosti.' Želeo sam da bude tako, ali sam obmanut - ispričao je Drašković.

Ulemek je pitao Draškovića kako zna da DOS-ova vlast nije htela da istražuje atentate na njega.

- Nisu hteli da vas uhapse, sve do ubistva Zorana Đinđića. Bili ste zaštićeni i proglašeni herojem 5. oktobra. Istražujući ubistvo na Ibarskoj magistrali došli smo do vaše jedinice, a početkom 2001. godine i do vas - rekao je Drašković.

- Ko je iz DOS-a mene štitio - pitao je Ulemek.

- Podneli smo krivičnu prijavu protiv Dušana Mihajlovića jer je na krivičnu prijavu protiv vas javno odgovorio da porodice ubijenih traže 'hleba preko pogače', da treba da budu zahvalne Legiji za sve što je učinio 5. oktobra i da je dovoljno što su Marković i dvojica izvršilaca u zatvoru - rekao je Drašković.

- Znate li da se vaša supruga Danica sastala sa mnom u proleće 2002. godine?

- To nije tačno. Danica je protiv vas vodila najoštriju istragu - odgovorio je Drašković.

Admiral Milan Zec, komandant Ratne mornarice, izjavio je da mu je tadašnji načelnik Generalštaba Nebojša Pavković početkom maja 2000. godine rekao da DB ima nameru da nešto radi u zoni odgovornosti Ratne mornarice i da vojska treba da obezbedi vozila i smeštaj za te ljude. Zec je rekao da je saradnja vojske i DB-a bila redovna pojava.

- Mislio sam da dolaze da osmatraju teren pošto je bilo najava da Slobodan Milošević dolazi na letovanje. Petnaest dana pre atentata na Draškovića u Budvi kod mene u kabinet došao je čovek iz DB-a koji je tražio uniforme, smeštaj i vozilo za trojicu ljudi. Posle događaja u Budvi rekli su da prekidaju akciju, po njih je došao naš helikopter, ali ja nisam za njihov prevoz tražio taj helikopter - ispričao je Zec.

Prema rečima Zeca, osoba iz DB predstavila se nadimkom, a nakon što je pogledao u optužene izjavio je da mu ta osoba liči na optuženog Nenada Ilića, ali da je 'bila mnogo niža od njega i svetlije kose'.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top