RUSKI MONASI VERUJU DA JE PUZIGAĆA NEVIN Zatvorski dani optuženog navijača Partizana u slučaju Taton

Optuženi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, koji je u manastiru Ruske pravoslavne crkve na Tajlandu postao monah Sava, u zatvorskoj ćeliji čita knjige i duhovno savetuje cimere pritvorenike

Dejan Puzigaća, kome se pred Višim sudom u Beogradu sudi zbog optužbi da je 2009. bio organizator nereda tokom kojih je ubijen francuski navijač Bris Taton, u pritvoru boravi u monaškoj odori i svakog vikenda ide na službu u kapelu Vaskrsenja Hristovog, koja se nalazi u kompleksu Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici.

Тokom bekstva, u kojem je bio šest godina, Puzigaća se priklonio veri, zamonašio u ruskom pravoslavnom manastiru i uzeo ime Sava.

- Moje ime je sada monah Sava - rekao je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom u Srbiji Puzigaća.

On je, podsetimo, uhapšen u Atini, u monaškoj odori, a grčka policija je tada saopštila da je begunac iz Srbije uhapšen „maskiran u sveštenika“. Međutim, kako se ispostavilo posle saslušanja Puzigaće, on nije bio maskiran, već je zaista u manastiru na Tajlandu postao monah.

 

- On se više i ne predstavlja kao Puzigaća, već isključivo kao monah Sava. Sudeći po onome što može da se čuje od njega, ali i po njegovom ponašanju, to je zaista njegova odluka za ceo život. Kad se susreo s roditeljima, pokušao je da ih uteši i smiri. Rekao im je da ne treba da brinu jer „Bog zna da on nije kriv“ - otkriva sagovornik. On dodaje da je optuženi za teško krivično delo, koji je nekada bio vođa navijača, veoma smiren i pribran, kao i da se ponaša u skladu s propisima.

 

- Pre nego što je primljen u manastir, Puzigaća je monasima morao da prizna da je Srbija za njim raspisala poternicu. Ispričao im je svoju priču o događaju uoči utakmice između fudbalskih klubova Partizan i Tuluz i oni su poverovali da nema veze sa smrću Francuza - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Puno čita i moli se. Redovno ide i u šetnje i s njim nema nikakvih problema, naprotiv, često vodi duhovne razgovore s drugim pritvorenicima - objašnjava on. Kako kaže, roditelji mu šalju literaturu.

Podsetimo, Puzigaća, odnosno monah Sava pred sudom je ispričao da nikad nije video Brisa Tatona, kao i da toga dana jeste bio u centru Beograda, ali da ni na koji način nije učestvovao u organizovanju navijača i prebijanja mladića.

Dejanu Puzigaći, koji je u grupnoj pritvoreničkoj sobi u Centralnom zatvoru, kako otkriva izvor, roditelji redovno šalju obroke.
- Jede isključivo posnu, nezačinjenu hranu. Zbog toga je prilikom jednom susreta zamolio roditelje da mu ne šalju velike količine obroka, jer on malo jede, a njegovi cimeri nisu oduševljeni hranom koju dobija, pa mu puno ostaje - kaže naš sagovornik 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top